Medovnicek:
Vianočné sviatky začínajú pre mňa pečením medovníčkov

Medovnicek, spracovala Andrea Červenková, 31. decembra 2015     6 minút čítania

O záhoráckych Vianociach nám napísala Medovnicek zo Senice.






U mňa vianočné sviatky začínajú pečením medovníčkov, ktoré pečiem zvyčajne v prvý adventný víkend spolu s mojou neterkou. Neter postavila spolu s manželom dom a odvtedy každý rok v ňom spolu pečieme medovníčky. Teraz sa k nám pridávajú aj dcérky ďalšej mojej neterky a verím, že niekedy túto tradíciu preberú po nás.

U nás doma nie sme zástancami nejakých drahých, honosných darov, ale nejaká maličkosť čo poteší musí byť. Mňa najviac potešia pomocníci na pečenie, dobrá kniha, partnera - zanieteného veteránistu tatrováka nejaký nový model tatrovky a synom už dávnejšie Ježiško nadeľuje peniažky, aby si mohli kúpiť to, po čom im srdce piští.


Foto: Medovnicek
Naše vianočné menu je typické záhorácke - medové oplátky s medom, makové pupáky, kapustnica, v ktorej nesmú chýbať sušené hríby, sušené slivky, údené mäso a klobása, tradičný zemiakový a majonézový šalát, smažené rybacie filety, pre ktoré chodíme do špecializovaného obchodu do Hodonína na Moravu. K tomu popíjame domáci vaječný koňak a varené vínko. A samozrejme nesmú chýbať ani vianočné koláčiky - pečiem overenú klasiku, ale každý rok skúšam aj nové recepty. Pečiem zhruba 10 druhov. Medzi tie tradičné patria medovníčky, orechové úliky, hríbiky z Rovenska a linecké koláčiky.

Počas sviatkov sa zvyčajne stretneme s najbližšou rodinou, rodičmi, súrodencami, ich deťmi a blízkymi priateľmi. Tento rok budú sviatky intenzívnejšie, nakoľko pred dvomi rokmi do našej rodiny pribudol vnúčik, ktorý už tento rok začína vnímať vianočné dianie okolo seba.

Prajem krásne sviatky, plné pokoja a pohody, strávené s ľuďmi, ktorých máte radi a nech sa Vám vyplnia všetky Vaše túžby a priania.





























Ako trávia Vianoce naši zahraniční Varecháči si prečítate v nasledujúcich článkoch:
















Ako slávia Varecháči VianoceAko slávia Varecháči Vianoce »prečítajte si ďalšie články






Diskusia k článku







 



TOPlist