Trendy:
Mäsožrúti pozor! Varecháči dnes varili pre vás

Andrea Červenková, 8. októbra 2016     6 minút čítania

Víťazi súťaže Varíme s Varechou si so šéfkuchárom Andrejom Saturim pochutili na kačacích hodoch.

Husy a kačice to majú v našich končinách na jeseň dosť ťažké, husacie alebo kačacie hody sú na každom kroku, takže počet operencov v kŕdľoch sa prudko znižuje. Tento krát tomu pomohli aj Varecháči, keď sa stretli v škole varenia Radosť variť bratislavskom Poluse a pod taktovkou skúseného šéfkuchára Andreja Saturiho si pripravili k obedu chutné mäsové menu. Niektoré tváre dnešných kuchárok už asi poznáte, ale mnohé ešte nie, preto sa patrí ich predstaviť. Tu sú (zľava doprava): Jerica, adminka Varechy Andrea - Andreac, Lenkapalenka, Edlis, Katarina22, Margotka1, lektor Andrej Saturi, Bonvivanka, Luprox, Danda3 a Violeta.



Kačice už boli na nás prichystané.



Náš lektor nám najprv ukázal, ako sa kačica porciuje, vykosťuje, prípadne odkožuje.



A už sme aj mohli sami začať trénovať.



Podaktorým to išlo pekne od ruky a bolo vidno, že staršie Varecháčky majú s prácou s mäsom dlhoročnú prax.



Nasledovalo čistenie zeleniny,



jej umývanie a krájanie na drobné kúsky, ktoré sme potom použili do cesta na knedle.



Andrej nám ukázal, ako správne tvarovať žemľové knedle, cesto je nutné v rukách poriadne pomačkať, aby vo vnútri neostali vzduchové bublinky.



Čistenie pečienok je "prpľavá" robota, ale keď sa správne neodstránia tie drobné bielo-žlté žilky, môžu nám pečienky zhorknúť.



Nevyhnutnou súčasťou varenia sú bylinky. Hmmm, a ako krásne voňajú.



Zeleninový vývar je už hotový, treba z neho povyberať zeleninu.



a nakrájať ju na úhladné šikmé kúsky.



A ide sa na prípravu suflé. Andrej dáva dobré rady ako na to a najmladšie Varecháčky sa ujímajú pečenia.



Kým sa nad parou pomaly roztápa maslo a čokoláda, dá sa celkom dobre porozprávať.



Pri správnom varení nesmie chýbať ochutnávanie. Jasné, že najlepšie sa ochutnáva sladké.



A na záver dochutenie šošovicovej omáčky citrónovou kôrou.



Naša úžasná Varecháčka Danda3 vždy prinesie jeden zo svojich neodolateľných dezertov. Tento krát to boli naozaj fantastické gaštanové guľky v kokosovom kabátiku. Jerica priniesla napečené svoje jedinečné syrové pagáčiky, ktoré sme ani nestihli odfotiť, tak rýchlo zmizli.



Veľmi sme si pochutili, ako vidno ostali po nás len kosti.



Náš obed: silný kačací vývar s pečeňovými haluškami a pečené kačacie stehno na šošovicovej omáčke so žemľovo-zeleninovou knedľou.



A ako dezert čokoládové sufflé.




Zažite s nami aj vy neopakovateľné gastronomické zážitky a naučte sa uvariť niečo nové. Ako? Je to jednoduché. Stačí, ak stihnete pridať svoj recept do októbrového kola našej súťaže Varíme s Varechou. Tentoraz je téma atraktívna pre všetkých, ktorí sa chcú stravovať zdravo a dožiť sa vysokého veku, budeme totiž pripravovať vitariánske recepty!



Ponúkame vám recepty od šéfkuchára Andreja Saturiho, ktoré sme spoločne s Varecháčmi varili v škole varenia:





Foto: Stanislava Melcherová, Radosť variť - Škola varenia v Poluse



Diskusia k článku

dorisa
Ahojte, akí ste zlatí, mnohých z vas poznám, ste si to užili, mňam, kačička....sufle, knedličky..... pozdravujem Vlasta
rela
Dievčatá, z tých dobrôt sa ušlo trošku aj vášmu lektorovi? :-)
redakcia
Dakujeme. Pridajte sa k dalsiemu vareniu aj vy!

@Rela , ano dal pochutil si s nami. A prezradil, ze je schopny zjest naraz aj jednu celu 2,5-kilovu kacicu :)
danda3
Ďakujem za príjemne strávenú sobotu, som rada, že som mohla spoznať ďalšie varecháčky, myslím, že sme si to varenie užili a čo sme si navarili, to sme si aj zjedli.
jerica
Aj keď som váhala, (kvôli zdraviu) za to vôbec neľutujem, ďakujem za spoluprácu všetkým čo sa zúčastnili, len čo sme si vypočuli program čo sa bude variť, piecť, kto mal ruky, nohy, vzali do rúk "nožíky, varechy, dosky a samozrejme suroviny" a to ste mali vidieť, len to tak "iskrilo" . Čo tak si to zopakovať, aj s tou kačicou, bol nám veselo, hlavne, že to išlo ako po masle a hlavne "od ruky" :-) Ešte sme sa nestačili ani obzrieť a už navarené a napečené bolo naservírované na stole.
No a k receptúre, polievku som tak nikdy nevarila, čo varím 52 rokov, to je pre mňa potešenie, že zas viem aj iný postup.
A šošovica bola pre mňa inšpirácia, ale určite ju nebudem robiť ku kačke, tam sa mi hodí stará ale dobrá klasika, a tak isto aj knedlík, aj keď to bolo prudko "jediteľné" nevedela by som dať do knedlíka šampiňóny, trochu pre mňa nezvyklá kombinácia a ku kačke toho na mňa dosť prepestré , aj keď výborné. Koľko ľudí toľko chutí, ale pre nové vychytávky, bolo to zaujímavé a inšpiratívne. @danda3 Dandinka, dík za vynikajúce bombóny . :-)


jerica
začíname, Andrejka a slečna Lucinka :-)








 



TOPlist