Majstri varešky:
Vojto Artz a jeho recepty na zahriatie

Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár spoločnosti Metro Slovakia, 27. novembra 2020     3 minúty čítania

Ak vás trápi dilema, čo uvariť, ponúkam pár tipov zo surovín, ktoré sú aktuálne práve teraz, v novembri.



Foto: Dušan Křístek

Je hubová sezóna, tak prečo nie netradičný šalát. Na prípravu teplého hubového šalátu môžete použiť akékoľvek čerstvé huby, potrebné je len dobre rozpáliť panvicu, aby huby nepustili vodu. Potom by sa huby dusili, a nie restovali. Ideálne je, ak sa ich podarí opiecť do zlata.

Polievočka z údenej ryby je pre milovníkov rýchlych a netradičných receptov. Samotná príprava zaberie len pár minút, ale výsledok bude stáť za to. Ja na prípravu používam výlučne údeného pstruha, makrelu alebo úhora. Ideálne, ak si ich viete zaúdiť sami doma, ale sú aj v ponuke dobrých chovateľov a predajcov rýb.

Pre milovníkov diviny tu mám ozajstnú špecialitu. Príprava potrvá síce o niečo dlhšie, ale výsledok stojí za námahu. Namiesto diviaka môžete použiť, samozrejme, akúkoľvek divinu, ideálne z jeleňa, muflóna či daniela. Ak máte radi brusnice alebo slivkový džem, pokojne ich môžete použiť do omáčky.

Na prípravu chlebových knedlí môžete použiť aj pečivo (žemle, rožky), dokonca aj perník. Môžete ich skúsiť pripraviť ako hrnčekové, stačí len hrnček vymazať maslom, naplniť ľahkou hmotou (tu odporúčam pridať vaječné žĺtky a vyšľahaný sneh z bielkov) a pripraviť na pare alebo vo vodnom kúpeli.

Chuť sušienok môžete ľubovoľne upravovať. Funguje to aj s lieskovcami alebo so zmesou rôznych restovaných orieškov, alebo dokonca aj s nakrájaným sušeným ovocím. Ak ich dáte do uzatvárateľnej nádoby, tak vám vydržia celkom dlho. Dobrú chuť!

Novembrové menu podľa Vojta Artza:











Diskusia k článku







 



TOPlist