Súťaž:
Ľahká, chutná a zdravá – Stredomorská kuchyňa + VÝSLEDKY SÚŤAŽE

Inzercia, 18. septembra 2013     6 minút čítania

Výhody stredomorského stravovania
Seriál zo stredomorskej kuchyne č.1

Ryby, cestoviny z tvrdej pšenice, chlieb, zelenina, hydina, bylinky a samozrejme olivový olej. Tieto suroviny sú pevnou súčasťou stravy obyvateľov krajín z oblasti Stredozemného mora, známej svojou rozmanitosťou a pestrosťou. Stredomorská strava je dokonca chránená. Patrí totiž do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Najmä Taliansko, Španielsko, Chorvátsko, Francúzsko či Maroko sú známe ako dovolenkové destinácie, ale zároveň aj ako krajiny, kde sa varí podľa nôt stredomorského razenia.



Viaceré štúdie uvádzajú, že stredomorská strava môže pomôcť v prevencii proti ochoreniam srdca, cukrovke či rakovine a taktiež prispieť k redukcii hmotnosti. Ak ste jej fanúšikmi, nemusíte špeciálne uvažovať nad tým, čo jete. Zdravé jedlá sa skrátka prirodzene stanú vašim životným štýlom.
Viacerí vedci v posledných rokoch skúmali stravovacie návyky ľudí žijúcich v oblasti Stredozemného mora a našli viaceré zdravotné výhody! Ľudia, ktorí preferujú stredomorskú kuchyňu mali podľa výskumu v New England Journal of medicine dvakrát nižšie riziko ochorenia na cukrovku. Štúdia konštatovala, že jedálniček zostavený zo stredomorských jedál môže prispieť k efektívnosti diéty a celkovo sa pozitívne prejaviť na zdraví stravníka.

Stredomorská strava je bohatá na zeleninu, ovocie, ryby, orechy, strukoviny, antioxidanty, vitamíny a minerály. Mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú napr. v rybách, olivovom oleji, avokáde či repke pôsobia protizápalovo i preventívne. Paradajky sú zase prirodzeným zdrojom antioxidantov. Najviac sa však doteraz popísalo o olivovom oleji a jeho pozitívnych účinkoch. Vedci sa však domnievajú, že za zdravším stravovaním nie je olivový olej samotný, ale kombinácia všetkých stredozemských potravín, ktoré ako celok majú vplyv na zdravie. Príkladom ľahkej a chutnej kombinácie je napríklad rukolový šalát s tuniakom a cherry paradajkami (viď recept).

Spoločnosť Podravka má vo svojom sortimente široké zastúpenie pochúťok stredomorskej kuchyne, ktoré môžete zakomponovať do vášho jedálnička. Jej „stredomorskú“ ponuku tvorí pestrá škála cestovín, paradajok či rybacích produktov.

Niečo zo stredomorskej kuchyne: Vyskúšajte Tuniakový šalát s rukolou

Ingrediencie:

2 konzervy Tuniak Eva v olivovom oleji
1 hlávkový šalát
1 cibuľa šalotka
20 cherry paradajok
rukola
Podravka Natur ŠALÁT
soľ
korenie
olivový olej
šťava z citróna
Postup:
Šalát natrháme na stredne veľké kúsky, cibuľu nakrájame na tenké prúžky, cherry paradajky na polovičky a rukolu necháme celú. Všetko zľahka premiešame a dochutíme soľou, korením a Podravkou Natur ŠALÁT. Pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme olivovým olejom. Nakoniec tuniaka jemne roztlačíme vidličkou a vmiešame do šalátu. Šalát podávame ako predjedlo alebo ako prílohu k mäsu.

Súťaž


Súťažná otázka:

Koľko gramov váži balenie korenia Podravka Natur ŠALÁT, ktoré sme použili v recepte na Tuniakový šalát s rukolou?
a) 15g
b) 20g
c) 25g

Správnu odpoveď hľadajte tu: http://www.podravka.sk/products a posielajte v termíne od 2.9.2013 - 15.9.2013 na online@perex.sk.

Do predmetu správy uveďte heslo PODRAVKA1.

Po ukončení súťaže vylosujeme troch výhercov, ktorí získajú balíček produktov od spoločnosti Podravka International.



Výsledky súťaže


Balíčky produktov od spoločnosti Podravka International získavajú: Laco Mintal zo Smižian, Marek Lovas zo Žiliny, Zuzana Pajdlhauserova z Bratislavy 2.

Výhercom gratulujeme!



Pravidlá súťaže
  • Organizátorom súťaže je P E R E X , a . s ., Bratislava, vydavateľ denníka Pravda a prevádzkovateľ Varecha.sk.
  • Súťaž sa začína od pondelka 2. septembra 2013 v momente vyhlásenia súťaže a končí v nedeľu 15. septembra 2013 o 23:59, ak organizátor najneskôr 48 hodín pred ukončením súťaže nezverejní na stránke Varecha.sk zmenu termínu či zrušenie súťaže.
  • Podmienkou účasti v súťaži je splnenie súťažného zadania v uvedenom termíne.
  • O výhre sa rozhodne pomocou žrebovania.
  • Porota zverejní mená výhercov na Varecha.sk 48 hodín od skončenia súťažného kola. Výhercu budeme kontaktovať na emailovej adrese, ktorú použil na zaslanie správnej odpovede.
  • Výhry môžu byť odovzdané výhercovi osobne, kuriérom, alebo balíkovou službou Slovenskej pošty. Do zahraničia výhry nedoručujeme. Na odovzdanie výhry je potrebná aktívna spoluúčasť súťažiaceho, najmä zastihnuteľnosť na kontaktoch poskytnutých organizátorovi. Ak organizátor vyčerpá všetky možnosti adekvátne hodnote výhry a napriek tomu sa mu nepodarí do 90 dní od vyhlásenia výsledkov súťaže skontaktovať výhercu alebo doručiť výhru, výhra prepadá v prospech organizátora.
  • Súťaže sa môžu zúčastniť len používatelia, ktorí už dosiahli vek 18 rokov.
  • Výhercovia si musia sami vysporiadať prípadné daňové povinnosti vyplývajúce z výhry v súťaži.
  • Výhercom súťaže nemôže byť zamestnanec P E R E X , a. s., ani jeho rodinný príslušník. V prípade, že sa taká skutočnosť zistí po vyhlásení výsledkov súťaže, výhra prejde na ďalšieho súťažiaceho v poradí podľa hodnotenia poroty.
  • Diskusia k článku

    elekra
    Výrobky z Podravky milujem, vyskúšam aj tento receptík.
    eva335
    Aj ja obľubujem výrobky od Podravky, najmä na cestoviny a paradajkové produkty, ako kečup a pretlak nedám dopustiť. Na recept sa teším :)




     



    TOPlist