Ku grilovaným dobrotám:
5 najpopulárnejších omáčok a dipov, ktoré pozná celý svet a jedna naša, rýdzo slovenská

Veronika Lucáková, 18. júla 2025     6 minút čítania

Ak nemáte dosť času, vždy sa dajú kúpiť už hotové. Ale fajnšmekri si ich doma určite s radosťou pripravia sami. Grilovačka spája vône ohňa, šťavnatého mäsa, zeleniny, čerstvého vzduchu a dobrej spoločnosti. No aj ten najdokonalejší steak potrebuje niečo navyše – tú poslednú chuťovú bodku. Dipy a omáčky.



Foto: Shutterstock

Možnosti, ako pripraviť lahodné dipy a omáčky ku grilovaným pochúťkam sú skoro nekonečné, toto sú len niektoré z tých najznámejších a najobľúbenejších, vrátane jednej typicky slovenskej...

Chimichurri – bylinková omáčka z Argentíny

Je svieža, bylinková, s náznakom kyslosti a miernou štipľavosťou – omáčka chimichurri je ako stvorená k hovädziemu steaku, doslova prebudí mäso k životu.

Ako na to: Nadrobno spolu nasekajte alebo krátko rozmixujte (ale nie úplne dohladka) veľkú hrsť petržlenovej vňate, 3 strúčiky cesnaku, 1 červenú čili papričku, 1 ČL sušeného oregana, pridajte 2 PL červeného vínneho octu, 6 PL olivového oleja a podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.

Chimichurri podávajte ku grilovanému hovädziemu mäsu alebo klobáskam aj k špízom. Servírujte najlepšie v malej keramickej miske s extra lyžicou na prelievanie priamo na mäso. Chimichurri môžete vyskúšať aj ako marinádu pred grilovaním – prenikne do mäsa a zvýrazní chuť.



Foto: Shutterstock

Harissa jogurt – pikantná orientálna omáčka

Krémový jogurt a ostrá, aromatická pasta harissa z pečenej papriky, chilli a cesnaku, tvoria kontrast, ktorý je skvelý k jahňacine, ku kuraťu či grilovanej zelenine.

Ako na to: Premiešajte 200 g gréckeho jogurtu, 1–2 ČL harissa pasty, citrónovú šťavu a soľ podľa chuti. Nechajte aspoň hodinu v chlade rozvinúť chute. Omáčku servírujte chladenú v kontraste k horúcemu jedlu. Skúste do nej namáčať aj pita chlieb alebo grilovaný syr halloumi.

Domáca BBQ omáčka – americká klasika

Sladko-dymová, hustá, ideálna na potieranie rebierok alebo ako dip ku kuracím krídelkám. Barbecue omáčka sa hodí aj k hamburgerom alebo trhanému mäsu.



Foto: Shutterstock

Ako na to: V hrnci zmiešajte 200 ml kečupu, 1 PL medu, 1 PL worcesterskej omáčky, 1 ČL mletej údenej červenej papriky, 1 ČL horčice, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku a 1 PL jablčného octu. Všetko spolu povarte 10 minút. Nechajte vychladnúť a skladujte v chladničke, chuť sa zintenzívňuje postupne. BBQ omáčka je skvelá aj ako glazúra počas posledných minút grilovania. Ak chcete extra šmrnc, pridajte pár kvapiek whisky alebo troška štipľavých papričiek chipotle.

Cesnakovo-limetkové aioli – výrazná cesnaková majonéza

Silná cesnaková chuť a svieža limetka robia z aioli ideálny doplnok ku grilovaným krevetám, k rybám alebo zeleninovým špízom. Skúste ho aj k pečenej cukete alebo kukurici.



Foto: Shutterstock

Ako na to: Dva žĺtky chvíľu šľahajte, potom pomaly prilievajte 200 ml slnečnicového oleja a vytvorte majonézu. Na záver do nej primiešajte 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, šťavu z 1 limetky a podľa chuti osoľte a okoreňte mletým bielym korením. Natrite si aioli na grilovaný toast alebo servírujte v malých sklenených pohárikoch s plátkom limetky navrchu. Výborne sa kombinuje aj s batatovými hranolkami.

Tzatziki – grécka sviežosť

Je to úplná klasika ale k letu neodmysliteľne platí. Chrumkavá uhorka, cesnak a jogurt spolu vytvárajú chladivý kontrast ku grilovanému bravčovému mäsu, gyrosu alebo ku grilovanému syru halloumi.



Foto: Shutterstock

Ako na to: Premiešajte spolu 200 g bieleho gréckeho jogurtu, polovicu nastrúhanej a vyžmýkanej šalátovej uhorky, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, 1 PL olivového oleja, soľ, nasekaný čerstvý kôpor a prípadne mätu.

Tzatziki nechajte odležať v chladničke aspoň hodinu. Podávajte napríklad v hlinených miskách posypané čerstvým kôprom alebo mätou. Skúste tzatziki aj ako základ do pita sendviča s mäsom.

Bryndzový dip s pažítkou a so smotanou - naša slovenská pochúťka

Hodí sa ku grilovaným zemiakom, chlebovým plackám aj k bravčovine.

Ako na to: Premiešajte spolu 100 g bryndze, 2 PL kyslej smotany, 1 strúčik prelisovaného cesnaku, hrsť nasekanej pažítky a štipku mletého čierneho korenia. Do podávania skladujte v chlade a dip podávajte chladený s čerstvým čiernym chlebom ku grilovanej klobáse. Výborne ladí aj s varenou alebo grilovanou kukuricou.

Čo letí vo svete omáčok? Takéto sú trendy

Fermentované chute: Omáčky z kimchi, miso alebo fermentovaných čili papričiek sú hitom. Dodávajú povestnú umami chuť a hĺbku.
Ázijské inšpirácie: Gochujang (kórejská čili pasta), japonské ponzu (citrusová omáčka) a vietnamská nuoc cham (rybia omáčka) sa stávajú štandardom aj v európskych kuchyniach.
Rastlinné alternatívy: Dipy na báze sezamovej pasty tahini, avokáda alebo strukovín nahrádzajú ťažké majonézy.
Sezónnosť a lokálnosť: Omáčky z medvedieho cesnaku alebo sladké či sladkokyslé verzie s jahodami, malinami, z čučoriedok či rebarbory dokazujú, že sezónne suroviny slávia veľký úspech.







ANKETA: Miešate si doma vlastnú barbecue omáčku?

68,2%



31,8%







Diskusia k článku










TOPlist