Foto: Jenni
Kým generáciami preverené recepty na tradičné vanilkové rožky sa nezaobídu bez klasických ingrediencií ako je múka, maslo a orechy, doba si vyžiadala inovácie.
Čoraz viac ľudí sa potýka s potravinovou intoleranciou alebo alergiou na spomínané suroviny, iní len jednoducho vyznávajú vegánsky spôsob stravovania (vylúčenie akýchkoľvek živočíšnych produktov, teda aj klasického masla).
A tak dnes už existuje množstvo variácií na vanilkové rožky bez "rizikových" surovín, aby si na nich mohli vychutnať naozaj všetci. Osožné recepty pre tieto skupiny maškrtníkov máme aj u nás na Vareche.
Vanilkové rožky bez lepku
Ak sa chcete vyhnúť lepku, nahraďte v ceste pšeničnú múku bezlepkovou alternatívou, ako je mandľová múka, ryžová múka, pohánková múka alebo bezlepková múčna zmes. Všetky už dnes bežne dostať v dobre zásobených supermarketoch.Vanilkové rožky bez laktózy
Tieto verzie sú jednoduché – stačí použiť maslo bez laktózy (delaktózované), ktoré je bežne dostupné. Vanilkové rožteky upečené z neho chutia rovnako lahodne ako tie klasické.Ďalšou možnosťou je v recepte namiesto masla použiť rastlinný tuk na pečenie.
Vanilkové rožteky bez vlašských orechov
Alergia na orechy patrí medzi najčastejšie potravinové alergie. Vôbec to však nemusia byť všetky orechy, u niekoho môžu spúšťať alergickú reakciu len jeden či dva druhy.Najtradičnejšie sa vanilkové rožky pečú z mletých vlašských orechov, ak sú práve tie u vás kameňom úrazu, ale s mandľami či lieskovcami ste OK, môžete si ich upiecť z nich.
Ak patríte medzi tých, ktorým spôsobujú problémy akékoľvek stromové orechy, vyskúšajte tento recept, v ktorom sú namiesto orechov použité sezamové semienka. Chuť bude iná, ale podmanivá, a na prvý pohľad vyzerajú úplne ako tie klasické.
Diskusia k článku