Koláčiky bez alergénov:
Ako upiecť vanilkové rožky, keď máte problém s lepkom, laktózou či orechmi?

Veronika Lucáková, včera 06:00     8 minút čítania

Neodmysliteľne patria k Vianociam a ich základom je múka, maslo a orechy. Čo ale, ak niečo z toho nemôžete konzumovať? Našli sme pre vás recepty, ako si urobiť vanilkové rožky bez nich.



Foto: Jenni

Kým generáciami preverené recepty na tradičné vanilkové rožky sa nezaobídu bez klasických ingrediencií ako je múka, maslo a orechy, doba si vyžiadala inovácie.

Čoraz viac ľudí sa potýka s potravinovou intoleranciou alebo alergiou na spomínané suroviny, iní len jednoducho vyznávajú vegánsky spôsob stravovania (vylúčenie akýchkoľvek živočíšnych produktov, teda aj klasického masla).

A tak dnes už existuje množstvo variácií na vanilkové rožky bez "rizikových" surovín, aby si na nich mohli vychutnať naozaj všetci. Osožné recepty pre tieto skupiny maškrtníkov máme aj u nás na Vareche.

Vanilkové rožky bez lepku

Ak sa chcete vyhnúť lepku, nahraďte v ceste pšeničnú múku bezlepkovou alternatívou, ako je mandľová múka, ryžová múka, pohánková múka alebo bezlepková múčna zmes. Všetky už dnes bežne dostať v dobre zásobených supermarketoch.






Vanilkové rožky bez laktózy

Tieto verzie sú jednoduché – stačí použiť maslo bez laktózy (delaktózované), ktoré je bežne dostupné. Vanilkové rožteky upečené z neho chutia rovnako lahodne ako tie klasické.


Ďalšou možnosťou je v recepte namiesto masla použiť rastlinný tuk na pečenie.



Vanilkové rožteky bez vlašských orechov

Alergia na orechy patrí medzi najčastejšie potravinové alergie. Vôbec to však nemusia byť všetky orechy, u niekoho môžu spúšťať alergickú reakciu len jeden či dva druhy.

Najtradičnejšie sa vanilkové rožky pečú z mletých vlašských orechov, ak sú práve tie u vás kameňom úrazu, ale s mandľami či lieskovcami ste OK, môžete si ich upiecť z nich.



Ak patríte medzi tých, ktorým spôsobujú problémy akékoľvek stromové orechy, vyskúšajte tento recept, v ktorom sú namiesto orechov použité sezamové semienka. Chuť bude iná, ale podmanivá, a na prvý pohľad vyzerajú úplne ako tie klasické.


Vegánske vanilkové rožky

Pre vegánsku verziu stačí v ceste na vanilkové rožky nahradiť klasické maslo z kravského mlieka rastlinnou alternatívou - rastlinnými margarínmi bez živočíšnych zložiek. Dobrou náhradou je aj kokosový olej (jemne dochutený vanilkou).



Vanilkové rožky bez vajec

Niektoré recepty na vanilkové rožteky uvádzajú v ceste aj žĺtky alebo celé vajíčka. Ak sa im chcete alebo potrebujete vyhnúť, vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov, v ktorých sa vajíčka nenachádzajú.





Vanilkové rožky zdravšie

Pre zdravšiu alternatívu nahraďte klasický cukor napríklad kokosovým cukrom alebo medom. Klasickú bielu pšeničnú múku môžete vymeniť za špaldovú, celozrnnú či pohánkovú. Prisypať môžete aj pomleté ovsené vločky. Časť masla môžete nahradiť orechovým maslom (mandľovým alebo kešu). Inšpirovať sa môžete aj nasledujúcimi receptami.






ANKETA: Máte alergiu na nejaký druh potravín?

50,0%



50,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist