Keď škrupina odoláva:
Triky, ako olúpať vajce natvrdo za pár sekúnd

Jana Klimanová, 1. marca 2023     3 minúty čítania

Niekedy je šúpanie uvareného vajíčka ako boj s veternými mlynmi. Prezradíme vám pár spôsobov, ako ho zo škrupinky vylúpnuť bez ujmy na kráse.



Foto: Shutterstock

Určite to poznáte - návšteva je za dverami a vy ste si šúpanie vajíčok nechali na poslednú chvíľu. No dnes je ako na potvoru ten deň, kedy sa škrupinka nie a nie odlepiť z vajíčka. A čím viac sa snažíte, tým je to horšie. Výsledkom je „niečo“ s nepeknými krátermi a tvarom, ktorý vajíčko ani zďaleka nepripomína.

Nie čerstvé!

Na neskorší problém so šúpaním si môžete „zavariť“ ešte pred samotným varením vajíčok. Na varenie sa nehodia úplne čerstvé vajcia - použite skôr tie, ktoré už máte niekoľko dní v chladničke.

Aby pri varení nepraskla škrupinka a bielok nevytiekol a nedeformoval tak tvar vajíčka, vyberte vajcia z chladničky skôr, aby sa pred varením ohriali na izbovú teplotu. Až potom ich opatrne vložte do vriacej osolenej vody. Var zmiernite, aby nepopraskali. Ak do vody pridáte aj lyžicu octu, žĺtok si zachová peknú žltú farbu. Vajcia natvrdo varte desať minút, nie viac - pri dlhšom vare sa totiž môžu vysušiť.



Foto: Shutterstock

Fúkajte

A teraz to prichádza - lúpanie. Vajcia po uvarení zlejte a ochlaďte studenou vodou, v ktorej ich nechajte približne tri minúty. Pri lúpaní môžete vyskúšať netradičný postup, kedy na užšej strane škrupiny vytvoríte malý, asi 3 milimetrový otvor a na širšej odlúpnete asi 2 - 3 cm škrupiny. Keď do malej dierky fúknete, vajce väčším otvorom vypadne. Aby ste ho nenaháňali po celej kuchyni, pripravte si radšej misku, do ktorej ho vyfúknete.

Funguje aj spôsob bez nutnosti väčšej dierky. Do menšej len fúknete, čím sa škrupinka oddelí od bielka, a vajce potom už ľahko ošúpete.

Čarovná sóda

Pomôže aj univerzálny domáci pomocník - jedlá sóda. Pridajte jednu lyžičku do vody k vajíčkam a nechajte ju variť spolu s nimi. Po dovarení vajcia ako zvyčajne ochlaďte, vďaka jedlej sóde ich ľahko ošúpete.

Potraste

Vyskúšať môžete aj ďalší youtuberský nápad - natvrdo uvarené vajcia vložte do zaváraninového pohára alebo do plastovej nádoby s trochou vody, zatvorte a chvíľu nimi potraste. Takýmto spôsobom sa škrupinky oddelia od vajec.

Môžete si to ešte zjednodušiť - vajcia nechajte v hrnci, v ktorom ste ich varili, prilejte trochou studenej vody, prikryte pokrievkou a dobre pretrepte. Škrupinky sa oddelia. Robte to však s citom, aby sa pri silnom trasení škrupiny nezapichli do vajíčka. Chce to cvik, ale výsledok sa dostaví, ako v tomto videonávode:



Zdroj: MicahMedia





ANKETA: Máte na lúpanie uvarených vajec svoju vlastnú vychytávku?

24,4%



75,6%







Diskusia k článku

chemik
Vejce vyndám z chladničky, dám do vlažné vody dobře osolené jako na těstoviny a počkám až se teplota vyrovná. Vyšším osmotickým tlakem solný roztok pronikne skořápkou a poněkud odtlačí tenkou vnitřní blanku od skořápky. Pak vodu s vejci vařím 10 minut a vychladím studenou vodou. Vejce naklepu na horním tupém konci kávovou lžičkou s mírně prohnutou rukojetí, kterou vsouvám pod skořápku, jež se tak snadno oddělí. Jedlá soda asi zvýší osmotický tlak podobně.
pali3000
Mám jednoduchý osvedčený postup ako olúpať vajíčka uvarené na tvrdo. Od tej doby ho stále používam.
Vajíčka varím vo vode kde pridám 1kávovú lyžičku soli. Po uvarení jednoducho nádobu vložím do dresu a pustím studenú vodu, ktorá vytlačí horúcu a rukou každé vajíčko obijem o stenu nádoby v ktorej sa varili tak aby sa škrupina narušila po celom obvode a prstami ju ešte trochu naruším. Potom vajíčko zbavím škrupiny tak že je čiastočne ponorené vo vode ktorá vytlačila horúcu vodu. Po zbavení škrupiny vajíčko pustim späť do nádoby, stále v tej v ktorej sme varili, len voda je teraz studená. Keď olúpeme všetky vajíčka scedíme vodu do dresu škrupiny vysypeme do koša a vajíčka opláchneme pod studenou tečúcou vodou ak by náhodou ostali zbytky rozdrobenej škrupiny.






 



TOPlist