Katalánska kuchyňa:
Všetko sa tu točí okolo jedla

Autor hlavného textu: Kucharka, spracovala: Andrea Červenková, 18. januára 2017     7 minút čítania

V našom seriáli Svetové kuchyne tento krát zablúdime do severovýchodnej časti Španielska – do Katalánska. Nielen jeho hlavné mesto Barcelona, ale celé Katalánsko sa môže popýšiť kvalitnou gastronomickou tradíciou. Prvé kuchárske knihy sa tu vraj začali písať už v 13. storočí a dnes – keď španielski šéfkuchári ovládli svet michelinovských hviezdičiek – je varenie neoddeliteľnou súčasťou života každého Španiela. Naša svetaskúsená Varecháčka Kucharka, ktorá žije v Katalánsku už niekoľko rokov nám o tamojšej kuchyni pútavo napísala.

Mohli ste si prečítať aj:


Keď som bola o niečo mladšia, mojím najväčším koníčkom bolo cestovanie. Žila som v Anglicku a Singapure, pobudla som nejaký čas v Japonsku a Indii a spoznávala krajiny, ľudí a ich zvyky… Mám stovky fotiek. Tiež mám aj desiatky kuchárskych kníh a receptov z týchto oblastí. Už vtedy mi “chutilo”.

Život sa mi trošku zmenil, s tým cestovaním už to nie je také jednoduché, ale chuť do jedla mi zostala. Chutí mi skoro všetko, vždy a všade. Jedenie, varenie a pečenie sa rokmi stalo mojím hobby. A tak sa mi zdá, že som konečne našla tú správnu krajinu: Španielsko. Teda vlastne Katalánsko. Všetko sa točí okolo jedla. A to je pre mňa!


Foto: Kucharka


Klimatické podmienky krajiny umožňujú mať na stole čerstvé mäso, ryby, ovocie a zeleninu počas celého roka. Na Slovensku máme šošovicovú polievku v auguste a aj v decembri. Katalánci prispôsobujú svoje jedenie sezónam. V lete majú gazpacho a v zime kurací vývar.

Najdôležitejšie miesto v každom meste je námestie. Tu sa konajú všetky kultúrne stretnutia (a nie je ich málo), sem chodia mamy s deťmi po škole, aby sa deti pohrali a mamy porozprávali, tu si dávajú kamaráti stretnutia.

A takéto je hlavné námestie u nás v meste :


Foto: Kucharka


Po námestí druhým najdôležitejším miestom je tržnica. Tržnica je rušné miesto, kde chodia (väčšinou) ženy nakupovať so slamenými košíkmi, z ktorých im trčí bageta a nejaká strapatá zelenina. Ako z filmu.

V tržnici sa dá kúpiť skoro všetko, okrem bežných vecí: ako je ovocie a zelenina, mäso a ryby, tam chodíme nakupovať aj syry, salámy, sušené ovocie a orechy. Tiež sú tam stánky s polotovarmi. Všetko vám ale pripravujú pred očami: varia tam strukoviny a cestoviny, obaľujú rezne a melú mäso a ak chcete aj vám naplnia mäsové rolády – čím len chcete. Náš zákazník náš pán.

Toto všetko sa dá kúpiť v našej miestnej tržnici:

RYBY a MORSKÉ PRÍŠERKY


Foto: Kucharka



Foto: Kucharka



Foto: Kucharka


ZELENINA a OVOCIE


Foto: Kucharka



Foto: Kucharka


BACALAO
Sušená treska. Pred použitím sa namáča na pár dní do vody, ktorá sa musí pravidelne meniť. Potom sa surová treska potrhá na jemné kúsky a používa sa do šalátov alebo sa griluje a pečie. Je z toho veľmi chutný obed.


Foto: Kucharka


OLIVY
Tie nesmú chýbať ani v šalátoch ani pri aperitíve. Veľké, malé, zelené, čierne, plnené ančovičkami (sardelami) alebo cesnakom. Ja mám rada všetky.


Foto: Kucharka



Foto: Kucharka


JAMON
Sušená slaná šunka. Neviem presne koľko kíl ročne zjedia Španieli tejto šunky, ale určite veľa. Obľúbená je hlavne PATA NEGRA – čierna noha. Prasiatka, z ktorých sa robí táto šunka, žijú voľne a jedia iba bukvice. Z toho majú potom čierne kopýtka a šunku vynikajúcej chuti. Cena týchto šuniek môže vyjsť aj na niekoľko stoviek eur. Najkvalitnejšie šunky pochádzajú zo španielskych oblastí. A tak kolujú vtipy o tom, že keď sa raz Katalánsko oddelí od Španielska a stane sa nezávislou krajinou, Katalánci si stále budú s radosťou pochutnávať na španielskej šunke a Španieli na katalánskom perlivom víne...


Foto: Kucharka


A spomínané polotovary z mäsa:


Foto: Kucharka


Z každého typu stánku sú aspoň po tri-štyri. Ja už mám svoje obľúbené, kde ma poznajú. Prehodíme pár slov o počasí, posťažujeme sa, ako je v lete teplo a ako je v zime zima... a už vedia, či mám rada kivi mäkké alebo syr prezretý. Chodím tam rada.

Už zajtra si budete môcť prečítať o stravovacích zvykoch v Katalánsku, ako ich poznám ja.


Viac o rôznych svetových kuchyniach si dočítate tu:







Inšpirujte sa španielskymi receptami:







Diskusia k článku

kecemis
Pekne napisane, plno krasnych obrazkov. Lahko sa to cita, tesim sa na pokracovanie.
mijaita
Pohled do trznic me nikdy neomrzi! Krasa! Chodím do jedné pražské. Srovnání není. Ale jsem rada alespon za tu. Ve svete trpim, nemám kde varit! hezké čtení, těším se na pokračováni.
frezia68
Tiež som rada cestovala a moje cesty viedli aj do tržníc,kde sme vedeli tráviť čas. Pekné čítanie :-).
kucharka
Áno, je to pravda. Tržnice a ich farebné vône ( niekedy aj trošku nepríjemné ) spojené s ruchom každodenného života je to naj naj naj z každého mesta. Teda aspom pre mňa...
Ďakujem za komentáre.
pacik
Príjemné čítanie a pozeranie fotiek v týchto našich domácich mrazoch :-)
babav
Vdaka za peknu vizuálnu gastronomicku exkurziu tvojho noveho domova .
Pripomenula si mi Barcelonu , kde som minuly rok v lete s dcérou a vnuckami prezila krasny tyzden . História a vyborne jedlo , trhy plne krásnej čerstvej zeleniny ,ovocia , plodov mora , ich tradičnej šunky , korenia od výmyslu sveta a mili Španieli . Tapas si odvtedy príležitostne robíme doma a
zapijame ich sangriou:-).
marianne
@kucharka ďakujem, krásny článok. Tatalánsko je mojou TOPa Barcelona nádherná. Keby bolo na mne, chodila by som len tam. Španielsko je moja srdcovka. Si ma potešila:-)
marianne
A La Rambla je snom a rajom každého kuchára. Tichúčko závidim, v dobrom samozrejme doprajem.
arnilka
@kucharka , teda toto bol RAJ pre mňa, je tam všetko, čo milujem :-)
super článok a krásne fotky k nemu!
stanci11
Krásne počítaníčko...španielská a katalánska kultúra je môjmu srdcu blízka, potešil ma taký článoček :)
monty469
Krasne a putave citanie. Dakujem, ze si nam to takto priblizila
kucharka
Ďakujem vám za pekné komentáre. Som rada, že článok a fotky vám prinášajú príjemné spomienky...
Áno, Rambla je výborná vec, je skoro v každom meste a dá sa na nej stráviť aj celý deň : z baru do baru, tapas, kávičky .... a len tak sedieť a pozerať na okoloidúcich... a pekný deň je za nami :-))))






 



TOPlist