Jožkina vychytávka:
V zime stavte na lekvár zo sušeného ovocia. Skvelý tip od porotkyne šou Pečie celé Slovensko

Veronika Lucáková, dnes 06:00     5 minút čítania

Extra rýchly, z pár surovín, zvládne ho aj začiatočník a chutí rovnako dobre ako klasické lekváre. Niekedy možno aj lepšie. To je dosť dôvodov, prečo sa oplatí urobiť lekvár zo sušeného ovocia.



Foto: Shutterstock

Nedávno sa v relácii Pečie celé Slovensko v technickej výzve porotkyne Jožky Zaukolcovej piekli buchty. Okrem tvarohovej plnky mali súťažiaci za úlohu pripraviť aj lekvár zo sušených sliviek. Je to skvelý nápad na využitie sušeného ovocia práve v zimných mesiacoch.

Podľa receptu erudovanej cukrárky sa sušené slivky namáčajú v horúcej vode, rozmixujú a na záver povaria a dochutia rumom. Pridaného cukru je tam minimum a možno by sa dal aj celkom vynechať, keďže sušené ovocie je prirodzene sladké.

Lekvár zo sušených sliviek podľa Jožky Zaukolcovej
200 g sušených sliviek
30 g kryštálového cukru
50 g rumu
150 g vriacej vody

Nakrájané sušené slivky zalejeme vriacou vodou, pridáme cukor a necháme 5 minút postáť. Potom rozmixujeme na jemnú kašu a varíme do zhustnutia. Pridáme rum a ešte krátko povaríme, kým nevznikne hustý lekvár.

Namiesto cukru voňavé koreniny

Domáce lekváre teda nemusia byť len o čerstvom sezónnom ovocí. Sušené ovocie má výhodu, že obsahuje koncentrovanú chuť, je prirodzene sladké a dostupné po celý rok.

Pripraviť dobrý lekvár sa dá takmer z každého druhu sušeného ovocia. Medzi favoritov určite patria sušené slivky, sušené marhule a broskyne, figy a datle, brusnice, čučoriedky aj maliny, hrozienka, ale aj sušené jablkové čipsy. Do lekváru môžete vzájomne kombinovať rôzne druhy sušeného ovocia a tak si zakaždým pripraviť novú chuťovú variáciu.

Sušené ovocie, z ktorého chcete urobiť lekvár treba najprv zaliať teplou vodou, džúsom alebo čajom a nechať napučať minimálne 1 hodinu. Čím mäkšie bude ovocie, tým hladší lekvár vo finále bude. Potom ovocie rozmixujte a prípadne povarte. Lekvár sa dá pripraviť aj bez varenia, len rozmixovaním zmäknutého ovocia dohladka. Ale ak k ovocie povaríte, lekvár bude hustejší.

Sušené ovocie je prirodzene sladké, preto cukor do lekváru často netreba. Chuť perfektne zvýrazní citrónová šťava, škorica, vanilka aj pomarančová alebo citrónová kôra.

Rýchle lekvárové recepty

Marhuľový lekvár s medom
250 g sušených marhúľ, 300 ml vody, ½ citróna, 1 PL medu
Marhule zalejte vodou a nechajte trochu postáť. Potom ich povarte, rozmixujte dohladka a ochuťte citrónovou šťavou a medom.

Slivkový lekvár so škoricou
300 g sušených sliviek, 400 ml vody, mletá škorica podľa chuti
Slivky nechajte vo vode napučať, povarte ich 15 minút, rozmixujte a dochuťte škoricou. Lekvárom naplňte čisté suché poháre a nechajte vychladnúť. V chladničke vydrží až dva týždne.

Figový džem ku syrom či mäsu
200 g sušených fíg, 200 ml pomarančového džúsu, citrónová kôra
Figy zalejte džúsom, povarte, dochuťte štipkou citrónovej kôry a rozmixujte. Džem je fantastický ku grilovaným syrom, pečivu alebo mäsu.



Foto: Shutterstock

4 chyby, ktorým sa vyhnite

1. Nepremytie ovocia – hlavne pri sírenom sušenom ovocí je dôležité premyť ho v teplej vode a až potom s ním ďalej pacovať.
2. Príliš hustá zmes – tuhú zmes zrieďte troškou ďalšej tekutiny, použiť môžete vodu, ale výborný je ovocný džús, prípadne aj kvapka rumu, ktoré lekvár zároveň aj výborne dochutia.
3. Málo kyslosti – sušené ovocie má v sebe koncentrovanú sladkosť, preto je dobré vyvážiť chuť citrónovou šťavou.
4. Zlý výber ovocia – vyberajte si pri nákupe sušené ovocie, ktoré je neošetrené, ak sa dá, tak nesírené a podľa možností aj bez ďalšieho pridaného cukru.

Kde ich výborne využijete?

Ako nám ukázala porotkyňa šou Pečie celé Slovensko, Jožka Zaukolcová, lekvár zo sušených sliviek je skvelý ako plnka do buchiet, ale aj iných koláčov, v ktorých používame tradičný slivkový lekvár. V zimnej a vianočnej sezóne sú takéto lekváre ideálne aj do vianočných koláčov a koláčikov. Skvelo sa hodia aj do perníka alebo na zlepovanie vykrajovaného lineckého pečiva.



Foto: Shutterstock

Lekváre z rôzneho sušeného ovocia môžete použiť na palacinky, vafle, lievance či na obyčajný chlieb s maslom. Modernejšie využitie je ku syrom a prosciuttu, do mäsových marinád, ako dochucovadlo do šalátov, do smoothies, kaší aj do jogurtov a domácej granoly.



ANKETA: Varíte v lete doma slivkový lekvár?

72,7%



27,3%







Diskusia k článku










TOPlist