Je čas na jarný detox:
Výživová poradkyňa radí, ako na to

Jana Stárková, 11. marca 2017     5 minút čítania

Pôst alebo detoxikácia organizmu. Či je už odriekanie gurmánskych pôžitkov motivované nábožensky alebo obyčajnou snahou urobiť svojmu telu dobre, jar je najlepším obdobím na očistenie organizmu. Výživová poradkyňa Janka Trebulová vám poradí, ako pomocou stravy zbaviť telo škodlivých látok.



Jar sa nezadržateľne blíži, je tu predveľkonočné pôstne obdobie, počas ktorého často okolo seba počujeme slová ako detoxikácia organizmu, jarná očista tela a podobne. Čo si o nich myslí výživová poradkyňa?

Je to veľmi dobrá vec, hlavne po sviatkoch, kedy sme svojmu telu dopriali množstvo jedla. Niekto je zástancom razantnej detoxikácie, kedy žije len na šťavách a tekutej strave, ja by som však bez jedla nedokázala byť, potrebujem ho cítiť. Aj keď som skúšala striktnú očistnú kúru, vydržala som maximálne pol dňa, lebo hneď som sa dostala do hypoglykémie. Ľudia, ktorí majú nejaké zdravotné problémy nesmú isť do takej radikálnej detoxikácie. Na očistenie organizmu postačí aj odľahčenie jedálnička. Vynechať na istý čas mäso, mliečne výrobky a pridať veľa zeleniny. To stačí na to, aby sa telo očistilo, zregenerovalo, získalo potrebné vitamíny a minerály zo zeleniny či už surovej, grilovanej alebo dusenej.

Ako dlho by mal človek takýto odľahčený jedálniček držať, aby to malo nejaký efekt?

Je to individuálne. U niekoho sú to dva, tri dni, u niekoho týždeň. Dôležité je, aby sa človek psychicky pripravil na to, že chce niečo také absolvovať. Lebo keď o tom človek nie je presvedčený, tak to po jednom dni vzdá.

Ako správne s detoxom začať?

Keď je človek zvyknutý na ťažšiu stravu, tak by nemal vhupnúť do očistného režimu naraz. Ak bezhlavo zo dňa na deň skočí do čisto zeleninového jedálnička, bude hladný a bude z toho nervózny. Treba postupne začať odľahčovať stravu, najprv zameniť vyprážané rezne za chudé mäsko, týždeň dodržiavať zdravú stravu a potom 3 až 5 dní, niekto vydrží až týždeň, byť na čisto zeleninovej strave.

Aké sú ďalšie dôležité zásady očisty organizmu?

Jesť pravidelne každé 3 hodiny a veľmi dôležité je veľa piť, lebo keď chýbajú tekutiny, tak škodlivé látky zostávajú v tele, nevyplavujú sa z tela von, ale sa ukladajú v tukoch. Najlepšia je čistá voda, bylinkové čaje, zelený čaj.

Čo ak človek miluje sladké, čo má konzumovať, aby chuť na sladkosti potlačil?

Veľká chuť na sladké sa zvyčajne objavuje, keď človek nemá dostatočne vyvážený jedálniček. V rámci detoxu môžete napríklad do zeleninového smoothie pridať banán, čučoriedky alebo iné sladšie ovocie. Pri detoxikácii sa však zvyknú chute človeka vyčistiť a stráca sa aj tá neodolateľná chuť na sladké. Pri práci s klientmi sa mi osvedčilo, aby si pri chuti na sladké predstavili namiesto čokolády nejaké mäsko alebo iné zdravé jedlo. Veľa ľudí pokiaľ sa na túto myšlienku uprelo, tak si uvedomili, že vlastne ani nemajú chuť na sladké ale sú hladní.

Čo budeme na sebe pozorovať počas detoxikácie? Aké zmeny na sebe zbadáme?

Treba počítať s tým, že zo začiatku sa môže zdravotný stav zhoršiť, v prvých dňoch sa môžete cítiť unavení, všimnúť si zhoršenie pleti a kvality vlasov. Ale treba to vydržať, ak telo nie je veľmi znečistené, tak po jednom, dvoch dňoch sa to začne zlepšovať, lebo telo je nabité vitamínmi, minerálmi a očistilo sa od škodlivých látok.

Ako má po skončení detoxu prebiehať návrat k normálnej strave?

Po týždennej detoxikácii, kedy prijímame iba zeleninu, nesmieme vhupnúť rovno do svojich pôvodných stravovacích návykov. K zelenine treba pomaly pridávať chudé mäso upravené na prírodno, tvaroh, jogurty. Ľuďom, ktorí sa chcú zdravo stravovať a niečo pre seba urobiť odporúčam, aby sa cez týždeň stravovali zdravo, pravidelne, prijímali menšie porcie, konzumovali ľahšie jedlá. A jeden deň – v sobotu alebo v nedeľu – nech si doprajú na čo majú chuť – aj tú klobásku, krémeš, guláš, pizza. Vtedy si cez týždeň uvedomia, že nemusia zhrešiť, veď príde víkend a oni si dajú na čo majú chuť.

Pre koho jarný detox nie je vhodný?

Pre ľudí, ktorí majú vážnejšie zdravotné ťažkosti, zažívacie problémy, pre diabetikov, onkologických pacientov, pre tehotné ženy. Oni si môžu do stravy pridať viac zeleniny, ale čistý detox by som im neodporúčala.

Foto: Kristina Cheval, Radosť variť - Škola varenia v Poluse



Diskusia k článku







 



TOPlist