Efektívne varenie:
Ako nasýtiť rodinu, aby v rozpočte nezostala diera? Stavte na jedlá z jedného hrnca!

Jarmila Horváthová, 4. februára 2023     6 minút čítania

Husté polievky, v ktorých stojí lyžica, guláše či eintopfy sa ľahko pripravujú, nezašpiníte pri nich veľa riadu a dajú sa pripraviť celkom lacno.



Foto: Shutterstock

Z rôznych druhov mäsa a z takmer akejkoľvek zeleniny a strukovín sa dá s trochou šikovnosti uvariť skvelé jedlo z jedného hrnca, čo je slovenský ekvivalent pre medzinárodne zaužívaný názov eintopf. Ingrediencie môžete vyberať tak ľubovoľne, že chutné jedlo navaríte aj z veľmi lacných surovín.

Vyberte správne mäso

Na jedlá z jedného hrnca sú vhodné aj lacnejšie kusy mäsa, ktoré sú po dlhšej tepelnej úprave veľmi jemné. Nemusíte sa báť tuku na jemne mramorovanom hovädzom mäse, pretože ho môžete jednoducho odrezať. Variť možno aj malé žilky tuku a šľachy, pretože sa rozpúšťajú, dodávajú mäsu vláčnosť a pomáhajú mu zostať mäkké.



Foto: Shutterstock

Do gulášov a eintopfov sú vhodné aj klobásy, len tie sa varia len krátko. Použiť možno aj zvyšky už uvareného mäsa, ktoré stačí v pokrme len ohriať, netreba ich už variť. Mleté mäso alebo slanina sú tiež chutné prísady. Okrem hovädzieho a bravčového mäsa možno použiť aj vykostené kuracie stehná.

Aby bolo mäso krehké

Tvrdé mäso, ktoré sa dá len ťažko rozžuť, môže jedlo naozaj zničiť. Preto je potrebné dbať na niekoľko vecí. Začína sa to opekaním. Nikdy by ste nemali opekať naraz príliš veľa kusov mäsa, pretože mäso začne plávať v unikajúcej šťave a stane sa tvrdým. Preto ak pripravujete veľké množstvo mäsa, opečte ho po častiach na niekoľkokrát. Mäso by sa malo v šťave len pomaličky dusiť, nie bublať. Najlepšie je občas ho otestovať vidličkou. Ak z nej ľahko padá a nelepí sa na ňu, je hotové.



Foto: Shutterstock

Chyba, ktorej sa vyhnite

Jednou z chýb, ktorú robí veľa ľudí pri varení dusených pokrmov, je, že do hrnca nahádžu všetku zeleninu naraz a nevenujú pozornosť tomu, že rôzne druhy majú aj rôzny čas varenia. Výsledkom je zvyčajne to, že niektoré druhy zeleniny sú ešte tvrdé a surové, zatiaľ čo iné sú úplne rozvarené a rozpadnuté.

Preto by ste mali dbať na to, aby ste zeleninu pridávali v správnom poradí, najprv zeleninu s dlhším časom varenia a potom zeleninu s kratším časom varenia. Dlhý čas varenia má napríklad koreňová zelenina, tekvica, kaleráb. Stredný čas potrebujú zemiaky, karfiol, pór a ako posledné by ste mali pridávať papriku, baklažán, paradajky či cuketu.



Foto: Shutterstock

V akom hrnci variť?

Na jedlá z jedného hrnca je najlepšie použiť ťažký liatinový hrniec s pokrievkou. Liatina akumuluje teplo a ďalej ho vedie. Varenie je veľmi šetrné a ingrediencie si zachovajú svoju chuť. Pokrievka je dôležitá, aby para príliš neunikala. Týmto spôsobom sa kondenzovaná voda vráti späť do hrnca a udrží suroviny šťavnaté a jemné a chuť sa preto môže dokonale rozvinúť. Ak potrebujete variť rýchlejšie, môžete použiť aj tlakový hrniec.



Foto: Shutterstock

Tipy od šéfkuchára

Aj šéfkuchár Rastislav Krampl odporúča vyskúšať recepty z jedného hrnca. „Ak bude príprava domácej stravy jednoduchá, rýchla a efektívna, zvládneme kvalitné a chutné jedlo variť aj každý deň. Domáce varenie sa opäť stáva súčasťou životného štýlu a tento trend priniesol nové, ale tiež opäť objavil zabudnuté recepty, ktorých príprava naozaj zaberie pár minút,“ hovorí.

Rýchla príprava však podľa neho vyžaduje isté kompromisy. „Ak jedlo obsahuje mäso, tak by sme si mali vyberať druhy s rýchlou úpravou ako biele hydinové mäso, mleté mäso – či už ako mleté ragú, alebo vo forme mäsových guliek. Pri príprave sýtych strukovinových jedál, zase môžeme použiť sterilizované strukoviny, ktoré už nemusíme variť,“ radí šéfkuchár, ktorý nám posunul aj dva recepty na chuté jedlá z jedného hrnca.



Foto: Shutterstock

Kelový prívarok so zemiakmi a s mäsovými guľkami

Z mletého mäsa si pripravíme klasickú zmes na fašírky, tieto však tvarujeme do malých guliek s priemerom cca 2 cm. V hrnci na tuku opečieme guľky dozlatista z viacerých strán, vyberieme ich a na výpeku dosklovita restujeme cibuľu, pridáme listy kelu nakrájané na štvorčeky s rozmermi 2 x 2 cm. Opečieme dosklovita, zaprášime mletou paprikou, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou a majoránom.

Podlejeme vodou, pridáme ošúpané zemiaky nakrájané na malé kocky. Prevaríme a vložíme mäsové guľky, prípadne dolejeme vodu alebo vývar, dusíme pod pokrievkou 10–15 minút a na záver môžeme zahustiť škrobom alebo múkou.

Zimná panvica z fazule a bratwurstu

V panvici opečieme klobásky na pečenie norimberského alebo anglického typu, odložíme nabok a do panvice pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Pridáme klasickú horčicu a takisto ešte restujeme. Pridáme konzervu bielej a farebnej fazule, podlejeme vývarom, ochutíme soľou, korením a šalviou. Pridáme klobásky a povaríme 5–10 minút do spojenia, podávame s chlebom.




ANKETA: Radi varíte jedlá z jedného hrnca?

88,8%



11,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist