Dostaňte ju von:
Štrajkuje pri vyklápaní? 5 tipov, aby bábovka ľahučko vykĺzla z formy

Veronika Lucáková, 20. januára 2023     3 minúty čítania

Obľúbený dezert je na prípravu pomerne jednoduchý, ale občas nás potrápi na záver. Čo robiť, aby vaša bábovka bez problémov uzrela svetlo sveta?



Foto: Shutterstock

Na to, aby bábovka ľahko vyšla z formy, treba myslieť ešte pred pečením. Ale máme pre vás aj tipy, čo robiť, keď sa jej tvrdohlavo drží po upečení.

1. Dôkladne vymastiť tukom
Formu treba najprv poriadne vymastiť, buď olejom alebo rozpusteným maslom. Urobte to dôkladne, bábovková forma má množstvo záhybov a zákutí, ktoré keď zanedbáte, cesto sa na ne poľahky prilepí. Nezabudnite ani na stredovú „rúrku“.



Foto: Shutterstock

2. Starostlivo vysypať múkou
Vymastenú formu potom treba (vo väčšine receptov) vysypať hrubou múkou a poriadne ňou pootáčať, aby sa múka na tukom pomastený povrch všade dobre prilepila.

3. Dajte jej čas na oddych
Po upečení je dobré nechať bábovku postáť ešte 15 minút vo forme, a až potom ju vyklápať.

4. Špajdľa na uvoľnenie
Ak sa bábovke ani po odležaní z formy stále nechce, skúste jej okraje opatrne od formy oddeliť pomocou drevenej špajdle. Okrem okrajov nezabudnite ani na stredovú „rúrku“, kde sa zvykne bábovkové cesto často prichytiť.

5. Namočená utierka
Na horúcu formu na chvíľu rozložte v studenej vode namočenú textilnú utierku, aj tá pomôže uvoľneniu upečenej bábovky z formy. Ak potrebujete uvoľniť bábovku, ktorá bola vo forme v chladničke, tak naopak, pomôže utierka namočená do horúcej vody.

A teraz si už smelo môžete upiecť našu úžasnú bábovku à la dunajské vlny








ANKETA: Máte niekedy problém vyklopiť bábovku z formy?

32,3%



67,7%







Diskusia k článku

chorvatka
Chcem len poradit ako sa to traduje tu v Alsasku : vymastena forma sa bohato posype lupienkami mandli a je to !
valika51
Nevidela som, kedy ste dávali puding.krém, len svetlé a tmavé cesto + čerešne. Ďakujem.






 



TOPlist