Danculka:
Počas štedrej večere sa nohy stola opásali reťazou

Danculka, spracovala Andrea Červenková, 31. decembra 2015     5 minút čítania

Tento rok Varecháči z rôznych kútov Slovenska píšu o svojich zvykoch a tradíciách počas vianočných sviatkov. Dnes sa ku nim pripojila i Danculka zo stredného Slovenska.





Bez akého zvyku, jedla a tradície si neviem predstaviť Vianoce? U nás na strednom Slovensku Vianoce prebiehajú nasledovne.

Na Štedrý deň sa postíme, čiže nič mastné, len ľahké jedlo, ráno vianočka s bielou kávou, kakaom a celé doobedie sa pripravuje jedlo na večeru. Upečiem chlebík, uvarím hríbovú kapustnicu (huby, kyslá kapusta, bez zápražky, zahustená múkou a sladkou smotanou). Opekance s makom, tie sa pečú aj týždeň skôr. Potom je to vyprážaný kapor, aj filety z tresky so zemiakovým šalátom. Predjedlo oplátky s medom, ovocie, cesnak, orechy, všetko otec rodiny porozdeľuje každému pri stole.

Prestierame vždy pre jedného navyše, pod obrus sa dávajú peniažky, aby sa nás držali celý nasledujúci rok. Dakedy sa nohy stola opásali reťazou, teraz dávame reťaz, ktorou sa ozdobuje stromček, to aby rodina držala pokope a všetko znášali spoločne, šťastie, lásku, chorobu, aj nešťastie.

Toto je Štedrý deň u nás. Prajem vám veľa zdravia a šťastné a veselé vianočné sviatky.





























Ako trávia Vianoce naši zahraniční Varecháči si prečítate v nasledujúcich článkoch:
















Ako slávia Varecháči VianoceAko slávia Varecháči Vianoce »prečítajte si ďalšie články






Diskusia k článku







 



TOPlist