Dajte zbohom vianočným nepodarkom. Vyšperkujte vianočné pečenie do dokonalosti

P.R., 15. decembra 2017     7 minút čítania

Vianoce sa nezadržateľne blížia a všetci sa tešíme na chvíle pokoja v kruhu tých najbližších. Kým sa však tieto dlho očakávané sviatky konečne dostavia, musíme toho ešte veľmi veľa stihnúť: každoročné vianočné upratovanie, veľké nákupy, balenie darčekov, výzdoba domácnosti, varenie a v neposlednom rade aj pečenie domácich koláčikov. Bez nich by Vianoce akoby ani neboli a na dobrý vianočný koláč sa už teraz teší každý maškrtný jazýček. A tak to má byť! Vyšperkujte si aj vy svoje vianočné pečenie do dokonalosti a pripravte svojim blízkym tie najlepšie sladké dobroty.



Avšak určite aj vy dôverne poznáte ten pocit: celý deň strávite v kuchyni, v jednej ruke držíte formičky rôznych tvarov, v druhej ruke valček na cesto a na chrbát vám dýcha rozpálená rúra. Pri všetkom tom zhone je úplne bežné, že sa vám niečo nepodarí. Zrazený krém, poleva ozdobená hrudkami, cesto hotový betón či neforemné tvary všetkých tých stromčekov, koliesok a kvetiniek? Úplné bežná, vianočná rutina. Vďaka týmto jednoduchým tipom sa však upečeným nepodarkom bez najmenších problémov vyhnete.

- ZRAZIL SA VÁM KRÉM? Nie je to nič nezvyčajné a určite by ste ho kvôli tomu nemali vyhadzovať. Stačí, ak ho dáte do misky nad hrniec s vriacou vodou a nahrejete ho. Krém začne pomaličky rednúť a vy ho môžete veľmi jednoducho vmiešať do peny.

- MÁTE V POLEVE HRUDKY? Aj tomu sa dá vyhnúť. Čokoládu rozpúšťajte vo vodnom kúpeli alebo nad parou. Vždy ju však rieďte na malé kúsky nakrájaným, stopercentným tukom. Ak sa však nejaké hrudky predsa len objavia, polevu zrieďte horúcou vodou a dohladka ju vymiešajte.

- PRILEPILI SA VÁM KOLÁČIKY KU PLECHU? S touto situáciou bojujeme najmä vtedy, ak cukrovinky nestihneme z plechu vybrať hneď po ich upečení. Nevadí. Dajte ich na chvíľu nahriať späť do rúry a potom ich z neho rýchlo zložte. Pomocnú ruku vám podá aj papier na pečenie.

- BOJUJETE S FORMIČKAMI? Radšej ich vyklápajte hneď po upečení. Ak však stále nechcú ísť von, skúste nimi jemne klepnúť o hranu stola alebo ich na chvíľu položte ma mokrú utierku. Dôležitý je aj čas pred pečením. Formičky vymastené tukom vložte na chvíľu do chladničky a až potom na nich dajte múku.

- PREMENILO SA VAŠE CESTO NA LEPIDLO? Klasika, no nie problém, ktorý by sa nedal riešiť. Najčastejšou chybou je, ak pri vaľkaní cesta meníte smer valčeka. Lepšie urobíte vtedy, ak ho meniť nebudete a radšej pootočíte cesto. Dôležitá je však aj múkou posypaná doska a valček.

- ZÁPASÍTE S LÚPANÍM ORECHOV? Naším nepriateľom sa pri pečení často stáva priam nekonečné lúpanie orieškov. V tomto prípade vám podá pomocnú ruku mlieko. Orechy pred lúpaním namočte na noc do studeného mlieka. Budú sa vám lúpať lepšie a nebudú také sklovité. V prípade lieskových orechov je postup ešte jednoduchší. Ľahko ich ošúpete vtedy, ak ich najskôr nasucho opražíte na teflónovej panvici. Potom ich už len stačí vyšúchať v utierke.

- MÁTE PRÍLIŠ HUSTÝ ALEBO RIADKY LEKVÁR? Opäť to nie je problém, ktorý by sa nedal riešiť. Riedku marmeládu či lekvár môžete zahustiť napríklad nastrúhanými piškótami alebo perníkom. Ak sa však pasujete s opačným problémom a váš lekvár je príliš hustý, kľudne ho rozrieďte lyžičkou vlažnej vody.

- PADLI VÁM HROZIENKA A KAKAO NIE JE DOSTATOČNE TMAVÉ? Hrozienka nepadnú na dno koláča vtedy, ak ich pred vložením do cesta obalíte v hladkej múke. A čo kakao? To bude mať peknú tmavú farbu vtedy, ak ho zalejete troškou horúcej vody. Ak však recept, ktorý pripravujete neobsahuje mlieko, preosejte kakao s múkou. Vyhnete sa tak aspoň hrudkám.

Stačí tak málo a malé pečené potvorky prestanú pokúšať vašu pevnú vôľu na každom kroku. Doprajte svojim blízkym to najlepšie, vycibrite svoje pečenie do dokonalosti a nebojte sa ani kulinárskych experimentov. Všetky ingrediencie na vianočné pečenie nájdete v Kauflande.

Netradičné vianočné čajové pečivo s vodou z ruží



Ingrediencie:
320 g polohrubej múky K-Classic
štipka soli
200 g bezlaktózového masla Laktosefrei K-Classic
100 g krupicového cukru K-Classic
1,5 lyžice medu
1 lyžica cejlónskej škorice
1 vajce (+ 1 vajce na potretie)
1 lyžička vanilkového bourbonu
1 lyžica sušených kvetov (ruže, nechtík)
50 g nesolených lúpaných pistácií

Postup:
Maslo izbovej teploty dôkladne vymiešame s cukrom a pridáme jedno vajce. Opäť vymiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Pridáme vanilkový bourbon, med, škoricu a opäť premiešame. Prisýpame múku a soľ a vypracujeme cesto, ktoré ostane trošku lepkavé (ak je príliš lepkavé, pridáme múku – veľmi opatrne, aby sušienky neboli v konečnom dôsledku tvrdé). Ako posledné primiešame zľahka posekané pistácie (príp. popučené) a sušené lupienky kvetov. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme odstáť do chladničky aspoň na tri hodiny.

Rúru predhrejeme na 170 °C. Odležané cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 mm a vykrojíme tvary, aké chceme.



Koláčiky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme vyšľahaným vajcom (do vajca môžeme pridať ešte trochu vody z ruží). Vložíme do rúry a pečieme asi 10 minút. Ak začnú okraje hnednúť, pečivo treba vytiahnuť von. Upečené sušienky posypeme lupeňmi a rozdrvenými pistáciami. Pečivo skladujeme na suchom mieste.

Recept je pripravený v spolupráci s foodblogerkou Ninou Táborskou.








 



TOPlist