Čo nás čaká:
Aké sú trendy v pečení pre tento rok? Pýtali sme sa aj cukrárok zo šou Pečie celé Slovensko

Veronika Lucáková, mesačník Varecha, 12. januára 2023     4 minúty čítania

Milujeme klasické zákusky a koláče. Ale sme aj zvedaví, akým smerom sa bude cukrársky svet uberať v novom roku. Zozbierali najzaujímavejšie predpovede.



Foto: Shutterstock

Viac chutí než len sladké s pikantným

Záujem o sladkosti s pálivou a pikantnou chuťou neutícha a je stále v popredí. Napríklad sladký med s pikantnými príchuťami, zaujímavé druhy korenia a tiež spájanie rôznych chutí sladkého s umami (čo je takzvaná piata chuť, mäsová), sladkého s chuťou fermentovaných (kvasených) potravín. Zaujímavými ingredienciami môžu byť ocot, kombucha, pivo aj pasta miso.

„Newstalgia“

Pod týmto výrazom si môžeme predstaviť klasické príchute prepojené s novými produktmi a surovinami. Pre zákazníkov – konzumentov – chcú pekári a cukrári ponúknuť komfort známeho so vzrušením z nových chutí a konceptov. Napríklad rôzne vegánske brownies, dezerty s príchuťou matcha, cupcakes s príchuťou tradičných kávových nápojov.



Foto: Shutterstock
Ovocie yuzu


Príkladom trendu v štýle „newstalgia“ môže byť napríklad použitie ovocie yuzu, ktoré je svojím výzorom veľmi podobné citrónu a sladšou chuťou sa zas prikláňa k pomaranču. Toto ovocie z Japonska je ideálne na použitie všade tam, kde sa bežne používajú citrusy.

Dezerty inšpirované pouličnými stánkami – street food

Autentické chute a tradičné recepty z rôznych kultúr, ktoré môžeme ochutnať v pouličných stánkoch, ponúkajú možnosť zoznámiť sa s niečím novým v oblasti gastronómie. Zmesi korenín, napríklad z Mexika či Indie, sa dajú výborne využiť aj na dochutenie sladkostí.

Dobré pre nás, dobré pre planétu

Aj pri pečení a tvorbe cukrárskych výrobkov platí, že zákazníci aj výrobcovia chcú pripravovať aj konzumovať lokálne aj sezónne suroviny a tiež také, ktoré sú pestované férovo s ohľadom na zamestnancov a tiež dôležitú minimalizáciu a redukciu odpadu a ochranu prírody a jej zdrojov.

Zdroj: chocolate-academy.com

Čo letí podľa známych slovenských cukrárok

A ako vidia nadchádzajúce trendy známe cukrárky zo šou Pečie celé Slovensko?



Foto: Sandra Támerová

Jozefína Zaukolcová: Inšpirácia francúzskymi cukrármi

Podľa Jozefíny Zaukolcovej sa trendy stále menia. „Stretávame sa s modernými technológiami, dostupnými kvalitnými surovinami... Cítiť vplyv sociálnych sietí. Vo veľkej miere sa používajú termíny z medzinárodných kuchýň, najmä francúzskej, čo dodáva cukrárskemu remeslu vysokú úroveň, ako to bolo vždy, ale nie až také viditeľné. Trendy vždy určovali – a podľa mňa aj budú – francúzski cukrári. Sú top... Dezerty pôsobia dokonale, úžasne pripravené, s fantastickou chuťou a pôsobivou prezentáciou... To je moderná gastronómia v cukrárstve,“ vyjadrila sa pani Zaukolcová.



Foto: archív RTVS

Petra Tóthová: Letí viacvrstvové pečivo

Umelecká cukrárka Petra Tóthová považuje za trend na tento rok takzvané danish pastry – viacvrstvové sladké pečivo, croissanty a výrobky z pľundrového cesta.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc





Diskusia k článku







 



TOPlist