Bývalý fitnestréner zmenil stravovanie:
Prečo sa z Martina Šmahela stal vegán?

Nora Krchňáková, TV Varecha, 21. októbra 2020     4 minúty čítania

Moderátor a bývalý fitnestréner Martin Šmahel získal v roku 2008 titul Mister Slovensko a o tri roky neskôr bol piatym najkrajším mužom vo svetovom finále tejto súťaže. Stále vyzerá dobre, a to aj vďaka vegánskej strave, ktorú si obľúbil pred dvoma rokmi.



Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha

Ste vegán, prečo ste sa rozhodli takto stravovať?

Lebo som pochopil, že môj život, ktorý som viedol predtým, nechával za sebou každý deň priveľa obetí na životoch a utrpenia. No zistil som, že existuje aj cesta bez tejto krutosti, a veľmi sa mi páči.

Čo pre vás znamená vegánstvo v každodennom stravovaní?

Vegánstvo síce nie je len o strave – je to aj oblečenie, nepoužívanie predmetov, ktoré sú spojené s utrpením zvierat, ochrana živej prírody či osveta – ale, samozrejme, v strave sa to prejaví najviac. Žiadalo si to „prekopať“ celé doterajšie stravovanie, nájsť balans v chuti a vo výžive. Nie je to však pri dnešných možnostiach vôbec ťažké. Vzdelal som sa a posunul a vzdelávam sa každý deň. Sledujem jedálne lístky a recepty skúsenejších borcov a športovkýň, ale aj vášnivých kuchárov a skúšam ich doma.

Varievate doma svojim dcéram a partnerke?

Áno a rád. Beátka jedáva so mnou takmer všetko, deti ochutnávajú, skúšajú, no netlačím na ne. Ale väčšinou im chutí.

Máte svoje obľúbené recepty?

Tempeh na všetky spôsoby, hummus, burrito, mexické jedlá s fazuľou, šošovicové kaše, smoothies a ranné kaše z vločiek.

Ako bývalý fitnestréner sa určite staráte o svoju kondíciu. Cvičíte stále každý deň?

Snažím sa hýbať každý deň. Buď cvičím v záhrade, alebo doma s jednoduchým náradím. Prípadne sa prechádzam v kopcoch so psom. V lete mám rád vodné športy, bicykel, korčule. V zime skúsim viac behávať krátke šprinty.

Boli ste piaty najkrajší muž na svetovej súťaži v roku 2011 a nositeľ titulu Mister Slovensko 2008. Ako to zmenilo váš život?

Trochu som cestoval a priblížilo sa mi pár príležitostí, ale nijako závratne som neposkočil v žiadnej sfére. Až niekoľko rokov po súťažiach sa mi podarilo objaviť sa a uchytiť v mediálnej brandži. No posledný rok ma zase presvedčil, že ani táto sféra nie je stabilná, preto sa uberám smerom individuálneho podnikania v oblasti dovozu rastlinných potravín. Verím, že to raz prinesie ovocie.

Pozrite si videorecept, ktorý v štúdiu TV Varecha nakrútil Martin Šmahel:


Vegánske burgre podľa Martina Šmahela


Textovú verziu tohto videoreceptu nájdete TU:








Diskusia k článku







 



TOPlist