Bryndzový rejteš

Fedor Malík, 22. mája 2018 o 04:00

Taký ťahaný rejteš, aký som pred desiatimi rokmi okúsil u pani Anny Demrovskej v dolnozemskej Starej Pazove, veru taký som už nemal na jazyku pekných pár rokov.



Apropo rejteš. To maďarsky znejúce slovo v slovníku slovenského jazyka nenájdete. Ba ani Terézia Vansová vo svojich kuchárskych knihách rejteše nespomína. Ona ich nazýva okružníky. Bum... a opäť nevieme, o čo ide. Pomôžu nám tí starší. A navyše nemčinári. Dnes si pripravíme štrúdľu. Alebo ak chcete vy pravoverní Slováci, závin. Bryndzový závin...

Cesto si kuchtiť podľa receptu pani učiteľky Demrovskej nebudeme. Náš stĺpček je na slová úsporný. Štrúdľové cesto si kúpime v markete, nuž a plnku, priznajme, trochu neobvyklú, si urobíme z domácich surovín.

Potrebujeme 300 g májovej bryndze a 200 g špeciálneho tvarohu „cottage". Ten plnku zjemní. Ďalej si nachystajte jedno vajce, nasekanú pažítku, soľ a dve lyžice hrubej múky. Všetko to dobre a zľahka premiešajte. Plnka musí byť taká akurátna. Namočíme do nej ukazovák a olizneme. Je to okej...

Bryndzovú dobrotu potom rozotrieme na veľký plát „rejtešového" cesta a to (pozor, aby sa netrhalo!) opatrne zrolujeme. Závin preložíme na vymastený plech a môžeme ho na dĺžku plechu i pokrájať. Okraje rejteša jemne pritlačíme. Závin na povrchu potierame roztopenou husacou masťou a v dobre vyhriatej rúre ho pečieme zo štyridsať minút. Na také akurátne kúsky ho krájame, až keď vychladne. Ja osobne ho nepojedám „len tak". Náramne dobre sa mi hodí k tekvicovej smotanovej polievke. Skúste, dajte na moje slová. Zasýti i poteší vás to zároveň.
Komentáre k článku:
  • elena - fotkaElena 22. mája 2018 o 07:15

  • používateľ nemá avatarRolfynka 22. mája 2018 o 07:31

    po madarsky sa hovori retes aj v budapesti
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarRolfynka 22. mája 2018 o 09:06

    retes je v preklade strudla rejtes je mozno daky dialekt
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarAngelina1 22. mája 2018 o 18:26

    Pan Malik a vsetci "Varechaci", trochu jazykoveho okienka k teme: "rejtes" ma asi povod v slove "elrejteni", doslova "schovat, utajit" a "retes" asi v slove "reteges", teda "vrstevnaty". Oboje sa asi viaze k zavinu, kde je cosi "utajene", vo vrstvach cesta, teda plnka, aspon si myslim :-) A na tahany "retes" mojej babky s plnkou kapustovou (na slano), alebo visnovo-makovou ci visnovo-struhankovou alebo tvarohovou (na sladko) spominam dodnes s laskou a nostalgiou a tak trochu aj s hanbou - dodnes som sa nenaucila to tahane zavinove cesto, aby som mohla chute svojho detstva sprostredkovat svojim blizkym.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarChorvatka 1. júna 2018 o 00:14

    Velmi rada citam prispevky od pana Malika, je v nich vela inspiracie a hlavne toho prezitého..Nechysta sa nahodou shrnut vsetky prispevky do knizocky ?

    Poradim vam ako robim zavin-strudlu tu vo Francuzsku: kupim si v obchode cesto "Filo", kazdy list potriem rozpustenym vlaznym maslom; na treti list pokladiem platky jablcka, hrozienka, orechy, pocukrujem a posypem skoricou a miesto struhanky posypem est struhanymi orechami. A znovu pocakam" roztopenym maslom; Zrolujem a pomazem roztopenym maslom; Do rury 15 minut pri teplote 180 °C; Rychovka ale dobrota, hlavne ked je este vlazna.

    No coskoro tu strudlu vyskusam aj s bryndzou, ktoru vsak nahradim greckou fetou. a bude z toho mozno macedonsky Borek, kto vie ?
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMathias 4. júna 2018 o 17:35

    Naši Slováci na Dolnej zemi v Slovenskom Komlósi v Madarsku nazývali rétéš ťahané tenké cesto, ktoré gazdinky ťahali na velkom okrúhlom stoly.Názov pochádza z madarčiny a či ho Madari prebrali od Rakúšanov neviem
    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist