Fedor Malík:
Fazuľky s kvasákmi

Fedor Malík, 3. júla 2018     2 minúty čítania

Moja gastronomická knižnica je opäť bohatšia. Doplnil som ju o pekných pár kúskov. V polovici júna som bol tri dni vo veci vína v metropole Šariša.



Prešov bol nezvykle nevľúdny, obloha zatiahnutá a dva dni po sebe vytrvalo pršalo. Aj v piatok ráno smoklilo. Vyšiel som do centra a kvapiek bolo čoraz menej. Po deviatej vyšlo dokonca i zubaté slnko. Kamenná dlažba v centre mesta sa začala zapĺňať. Predajcovia stĺkali šiatre, rozkladali plachty na kameni, pribúdali stoly i stoliská. Panoptikum predajcov, davy záujemcov.

Tradičný prešovský blšák. Tisíce vecí, ktoré nás prežili. Množstvo nepotrebností, o ktoré stále máme záujem. Staré riady, hrdzavé náradia, otlčené kastróly, zbierky mincí, bankoviek, metálov, busty Lenina, ale aj knihy. Vydané včera aj dávno predtým. Zaiskrili mi oči. Dobrá ponuka gastronomickej literatúry ma potešila. Treba ju oprášiť. Recepty obnoviť a jedlá dostať opäť na stôl.

Kúpil som si šesťdesiatročnú Kuchárku naší vesnice. Doktorka Hrubá s kolektívom sa „pochlapila". Vyše sedemsto strán vareškového čítania. Šaláty na dvadsiatich stranách. Zeleninové, ovocné, zemiakové, mäsové, rybie, vaječné... Aký si dnes pripravíme? Fazuľkový s kvasákmi.

Zelené struky dozrievajú v záhrade a prvé kvasáky už vyťahujeme z pohára. Struky „odfúzujeme" a povaríme nie príliš do mäkka. Kvasáky opláchneme vodou a pokrájame ich na drobné kocky. Šalát osolíme, okoreníme, pridáme za hrsť čiernych olív, lyžicu jablčného octu a štipku cukru. Pojedáme ho labužnícky „len tak". Leto je tu a my sme v pohode...



ANKETA: Ochutnali ste už niekedy fazuľkový šalát s kvasákmi?

1,6%



98,4%







Diskusia k článku

angelina1
Pan Malik a vsetci "Varechaci", trochu jazykoveho okienka k teme: "rejtes" ma asi povod v slove "elrejteni", doslova "schovat, utajit" a "retes" asi v slove "reteges", teda "vrstevnaty". Oboje sa asi viaze k zavinu, kde je cosi "utajene", vo vrstvach cesta, teda plnka, aspon si myslim :-) A na tahany "retes" mojej babky s plnkou kapustovou (na slano), alebo visnovo-makovou ci visnovo-struhankovou alebo tvarohovou (na sladko) spominam dodnes s laskou a nostalgiou a tak trochu aj s hanbou - dodnes som sa nenaucila to tahane zavinove cesto, aby som mohla chute svojho detstva sprostredkovat svojim blizkym.
chorvatka
Velmi rada citam prispevky od pana Malika, je v nich vela inspiracie a hlavne toho prezitého..Nechysta sa nahodou shrnut vsetky prispevky do knizocky ?

Poradim vam ako robim zavin-strudlu tu vo Francuzsku: kupim si v obchode cesto "Filo", kazdy list potriem rozpustenym vlaznym maslom; na treti list pokladiem platky jablcka, hrozienka, orechy, pocukrujem a posypem skoricou a miesto struhanky posypem est struhanymi orechami. A znovu pocakam" roztopenym maslom; Zrolujem a pomazem roztopenym maslom; Do rury 15 minut pri teplote 180 °C; Rychovka ale dobrota, hlavne ked je este vlazna.

No coskoro tu strudlu vyskusam aj s bryndzou, ktoru vsak nahradim greckou fetou. a bude z toho mozno macedonsky Borek, kto vie ?
mathias
Naši Slováci na Dolnej zemi v Slovenskom Komlósi v Madarsku nazývali rétéš ťahané tenké cesto, ktoré gazdinky ťahali na velkom okrúhlom stoly.Názov pochádza z madarčiny a či ho Madari prebrali od Rakúšanov neviem
annan
Ano,aj moje slová,tú knižočku by sme určite privítali.






 



TOPlist