Bojujete s potravinovou intoleranciou či neznášanlivosťou? Všetko má svoje riešenie

P. R., 18. septembra 2018     6 minút čítania

V súčasnosti je čoraz populárnejší zdravý spôsob stravovania v najrôznejších podobách – od potravín v biokvalite, až po výrobky z dielne lokálnych poľnohospodárov.



Foto: Kaufland

Tento trend je najvýraznejší najmä vo veľkých mestách, kde je nielen vyššia koncentrácia turistov, ale aj zodpovedne sa stravujúcich ľudí, ktorí si dávajú čoraz väčší pozor na to, čo konzumujú. Mnohí vyhľadávajú takéto potraviny kvôli zdravšiemu životnému štýlu. Niektorí však nemajú na výber a konzumujú ich hlavne kvôli tomu, že trpia potravinovou intoleranciou alebo neznášanlivosťou. A práve pre nich je najideálnejším riešením bezlaktózový či bezgluténový spôsob stravovania. A aj keď stravovať sa takýmto spôsobom v bežnom živote nie je práve najjednoduchšie, všetko má svoje riešenie. Prezradíme vám, aké.

Potravinová intolerancia alebo neznášanlivosť?

Rozdiel medzi pojmami „potravinová intolerancia“ a „potravinová neznášanlivosť“ je pre mnohých veľkou neznámou. Niet divu! Príznaky sú totiž veľmi podobné. Prejavujú sa napríklad tráviacimi či kožnými problémami, vo výnimočných prípadoch dokonca dýchacím ťažkosťami, bolesťami hlavy až migrénou. Pravdou však je, že lekári sa vždy potrápia viac práve s intoleranciou. Tú totiž môže vyvolať akákoľvek potravina. Pri potravinovej neznášanlivosti vám na otestovanie niekedy postačí, ak na chvíľu vynecháte potraviny, ktoré konzumujete vo veľkom množstve a postupne pridávate konkrétnu potravinu v menších množstvách. Vaše telo vám už potom prezradí viac.



Foto: Kaufland

Bežný deň človeka s intoleranciou

Fungovať v bežnom živote bez laktózy alebo bez lepku nie je práve najjednoduchšie. Nejaký čas potrvá, kým si zvyknete na to, čo môžete a čo nemôžete konzumovať. Vyžaduje si to čas strávený študovaním zloženia všetkých potravín, ktoré ste si doteraz zvykli nakupovať bežne. Najväčším problémom je práve stravovanie mimo domova. Návštevy u príbuzných sa menia na kolotoč vysvetľovania, prečo neochutnáte pripravené jedlo. Priatelia sa vám snažia niečo narýchlo pripraviť, no v chladničke majú často len minimálne množstvo potravín, ktoré neobsahujú laktózu či lepok. Inak to nie je ani v reštauráciách, kde je ponuka takýchto jedál len veľmi obmedzená.

Ideálnym riešením je v tomto prípade skôr nákup vhodných potravín a následná príprava jedla vo vlastnej réžii. Žiaden strach – potraviny, ktoré sú špeciálne prispôsobené na takéto stravovanie vám jednoznačne zachutia a vďaka nim si budete môcť opäť plnohodnotne pochutiť napríklad na rôznych krémových polievkach či koláčikoch. Viete, kde takéto výrobky hľadať?

„V dnešnej dobe sú potravinové intolerancie veľmi časté. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli obohatiť naše portfólio produktov o novú privátnu značku K-free. Tá ponúka veľký výber vybraných lahodných potravín na každý deň, a to za výhodné ceny. Naším cieľom je, aby si zákazníci trpiaci týmito intoleranciami mohli celý svoj nákup zrealizovať pohodlne a na jednom mieste,“ vysvetľuje Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Dokonalo krémové

Výrobky novej privátnej značky K-free, ktoré odteraz nakúpite práve v Kauflande, boli vyvinuté nielen spoločne s odborníkmi, ale aj vybranými dodávateľmi a ich kvalita bola testovaná v nezávislých laboratóriách. Dokonalo krémové bezlaktózové produkty K-free ľahko rozpoznáte vďaka ich fialovému obalu. V širokej ponuke za výhodné ceny okrem mlieka nájdete i maslo, nátierky, jogurty, syry či smotanu. V rámci stáleho sortimentu chutných bezgluténových výrobkov pod značkou K-free v oranžovom obale odteraz objavíte napríklad rôzne druhy cestovín, zmes na pečenie, či pečivo na dopekanie. Dobrú chuť vám želá Kaufland!

Avokádová polievka bez laktózy

od foodblogerky Niny Smiešnej



Foto: Kaufland

Ingrediencie:
4 hnedé avokáda
K-Classic Lactosefree maslo delaktózované
1 menšia cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 stredne veľká limetka
1/2 dl zeleninového vývaru (môžeme použiť bujón K-Bio zn. Kaufland)
čerstvo namleté čierne korenie
soľ
5-6 lyžíc delaktózovaného čerstvého mlieka 3,8 %
čerstvý koriander príp. iná čerstvá bylinka
olivový olej
sušené chilli (voliteľné)
zopár malých cherry paradajok (voliteľné)
K-free celozrnné žemle na dopekanie

Postup:
1. Avokádo očistíme a nakrájame na kocky, cibuľu očistíme a nakrájame na jemno, cesnak rovnako očistíme a nasekáme. V stredne veľkom hrnci roztopíme maslo a pridáme cibuľu aj cesnak. Keď budú opečené do zlatista, pridáme avokádo, šťavu z polovice limetky a premiešame. Celé to zalejeme vývarom.
2. Ak sa nám zdá zmes v hrnci príliš hustá, prilejeme vodu/vývar. Keď vývar zovrie, rozmixujeme polievku tyčovým mixérom, dochutíme štipkou bieleho korenia, pridáme soľ a nakoniec aj šťavu z druhej polovice limetky.
3. Na záver primiešame do polievky mlieko na zjemnenie. Ozdobíme cherry paradajkami a čerstvými bylinkami. Takisto môžeme použiť aj chilli (sušené alebo čerstvé). Polievku pokvapkáme olivovým olejom a podávame s čerstvo upečenou celozrnnou bagetkou.








 



TOPlist