Ázijská kuchyňa:
potešenie nielen pre chuťové poháriky

P. R., 24. februára 2019     5 minút čítania

Milovníkov ázijskej kuchyne je čoraz viac. A niet divu! Tamojšie jedlá sú typické svojou neodolateľnou chuťou, farebnosťou a majú pre nás Európanov ten správny exotický nádych.



Foto: Kaufland

Okrem toho, ázijskí kuchári si pri príprave svojich jedál nezakladajú len na chuti jednotlivých ingrediencií. Alfou a omegou je pre nich to, aby sa potraviny postarali o správnu rovnováhu tela, mysle a duše. Pri ich príprave tak siahajú len po zdravých surovinách, ktoré tento zdravý balans dokážu lahodným spôsobom dodržať. Chcete byť v rovnováhe aj vy? Nebojte sa experimentov a ochutnajte japonskú, thajskú, čínsku či indickú kuchyňu. Prezradíme vám, čo je pre ne typické. Okrem toho vám prinášame aj recept na chutné ázijské rybacie fašírky s hráškom.

Základom sú tie správne suroviny

Ak ste sa odhodlali na prípravu ázijskej pochúťky, posvieťte si hlavne na čerstvé ingrediencie podporujúce zdravý životný štýl. Čo to znamená? Na svoj nákupný zoznam určite pripíšte nielen zeleninu, ryžu či rezance, ale aj ryby, sóju, tofu a huby. Ak ste sa rozhodli pre prípravu jedla s rybami alebo mäsom, krájajte ho na malé kúsky na rezance alebo kocky, a dbajte aj na to, aby bolo vykostené, bez mastných častí či šliach. Rovnakým spôsobom krájajte aj zeleninu. Typickým prvkom ázijského jedla je aj pikantnosť. Ak teda máte radi, keď to „štípe“, siahnite po pikantných omáčkach alebo korení.



Foto: Kaufland

Aj oči musia jesť

Slováci sú zvyknutí na to, že jedia vtedy, kedy chcú, kde chcú a s kým chcú. Číňania a Japonci však považujú stolovanie za akýsi obrad. Preto si vždy dajú záležať nielen na samotnej chuti pokrmu, ale aj na tom, aby jedlo už na prvý pohľad vyzeralo príťažlivo. Ak chcete vaše orientálne hody povýšiť ešte na vyššiu úroveň, dajte si záležať aj na estetickej stránke. Aj v tomto prípade sa môžete plnohodnotne inšpirovať Ázijcami a na výzdobu taniera využiť napríklad pestrofarebné kvety či pekne vyrezanú zeleninu.



Foto: Kaufland

Hlavne nezabudnúť na paličky

Bambusové či drevené paličky sú asi najtypickejšou odlišnosťou ázijskej kuchyne od tej našej. V ázijskej gastronómii je zaužívaným zvykom jesť paličkami všetky jedlá okrem polievok. Tie sa vychutnávajú pomocou krátkych polievkových lyžíc. Ani v tomto prípade však paličky neostávajú len tak voľne pohodené na stole. Ázijci s nimi najprv zjedia kúsky mäsa a zeleniny z polievky, a až potom sa chopia krátkej lyžice. A čo je najväčšou výhodou jedenia s paličkami? No predsa to, že nehltáme, jeme pomalšie, plnohodnotne vychutnávame každé sústo a náš organizmus tak lepšie trávi.



Foto: Kaufland

Vyskúšajte doposiaľ nepoznané a pripravte si doma pochúťky z Indie, Číny, Japonska či Thajska!Kauflande nájdete všetko potrebné na to, aby ste mohli svoje chuťové poháriky obohatiť o nové zážitky z čarokrásnej Ázie. A to vďaka širokému sortimentu za výhodné ceny. Dobrú chuť!

Ázijské rybacie fašírky s hráškom

od foodblogerky Tatiany Leovej



Foto: Kaufland

Ingrediencie:

500 g filiet sumčeka afrického
100 g mrazeného hrášku K-Classic
50 g mrazeného špenátu K-Classic
veľká hrsť koriandrovej vňate  
1 vajce  
3 šalotky  
4 strúčiky cesnaku  
1 PL nakladaného zázvoru  
1 PL červenej kari pasty  
2 PL sójovej omáčky  
šťava z ½ citróna  
kokosový olej  
soľ  
korenie  
sladká chilli omáčka na namáčanie

Postup:
Filety pomelieme a zmiešame s najemno nakrájaným koriandrom, šalotkami, 2 roztlačenými strúčikmi cesnaku, vajcom, zázvorom, kari pastou a sójovou omáčkou. Potom dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Na kokosovom oleji speníme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme hrášok, špenát a chvíľku restujeme. Necháme vychladnúť a primiešame k rybacej zmesi.
Zo zmesi tvarujeme malé placky, ktoré opražíme z oboch strán na kokosovom oleji. Fašírky podávame so sladkou chilli omáčkou. Nech Vám chutí!








 



TOPlist