3 recepty, vďaka ktorým pripravíte tradične netradičný veľkonočný stôl

P. R., 16. apríla 2019     5 minút čítania

Rozmýšľate, ako tento rok ozvláštniť tradičné jedlá Veľkej noci? Máme pre vás 3 tipy tradične netradičných jedál, s ktorými si môžete skrášliť svoj veľkonočný stôl.



Foto: Shutterstock

Veľkonočné sviatky sú opäť za dverami a mnohí z nás sa už pomaly pripravujú na ich príchod. Obklopujeme sa typickými symbolmi, opakujeme tradície našich prarodičov a pochutnávame si na dobrotách, ktoré sú charakteristické pre náš kraj.

Vedeli ste, že posvätným jedlám ľudová viera pripisovala, podobne ako jedlám štedrovečerným, magické vlastnosti? V kostole sa na Veľkonočnú nedeľu svätili koláče, chlieb, šunka, klobásy, slanina, maslo, tvaroh, syr, varené i surové vajíčka, soľ, chren. Práve z týchto jedál sa dávalo aj dobytku, časť odrobiniek a škrupinky z vajec zasa do osiva, alebo sa zaorávali do prvej brázdy pri prvej orbe poľa, či sa dokonca používali na liečenie. „Veľkonočné jedlá plnili celý rad magických obradových funkcií – najmä snahu zabezpečiť bohatstvo a dostatok, ale tiež súdržnosť rodiny – v jednotlivých regiónoch odrážali lokálnu surovinovú a potravinovú dostupnosť i tradičné kulinárske zvyklosti,“ vysvetľuje etnologička Katarína Popelková. Práve pestrosť a hojnosť veľkonočných pokrmov na stole mala zabezpečiť blahobyt celej rodiny v priebehu roka.

1. Nezabudnite na vajíčka

Každá časť Slovenska má svoje typické veľkonočné zvyky a jedlá, ktoré často pripravujeme iba počas týchto sviatkov. Bez ohľadu na to, či pochádzame z východného, stredného alebo západného Slovenska, tradičným veľkonočným jedlom, ktoré sa stalo symbolom celého sviatku, sú vajíčka. Tie sa už v minulosti jedli uvarené natvrdo alebo v rôznych jedlách z vajec. Sú totiž najstarším symbolom plodnosti, úrody, nového, stále sa opakujúceho života.

Vedeli ste, že ako prví pravdepodobne zaviedli zvyk darovania vajíčok v období sviatkov jarnej rovnodennosti Egypťania? V minulosti sa dokonca vajíčka, ktoré boli odmenou pre šibačov, nevarili, pretože by tým vraj utrpela ich kúzelná moc. Dnes ich ako súčasť veľkonočného stola poznáme uvarené natvrdo v kombinácií so zemiakovým šalátom, údeným mäsom a inými údeninami. Ak ale rozmýšľate, ako tento rok tradičné vajíčka ozvláštniť, skvelým tipom môžu byť aj vajíčka s bylinkovou omáčkou. Základnými ingredienciami v kuchyni boli pre našich predkov dokonca aj mladé lístky žihľavy, špenátu, púpavy a petržlenovej vňate.



Foto: TV Varecha

2. Zdraví po celý rok vďaka špenátu

Tradičný veľkonočný týždeň začína Zeleným štvrtkom, kedy sa kostolné zvony rozoznejú posledný raz až do Veľkej noci. Počas Zeleného štvrtka sa podľa ľudových tradícií musel každý umyť rannou rosou, pri východe slnka. Týmto zvykom sa malo predchádzať chorobám. Počas tohto dňa okrem toho museli gazdinky pozametať celý dom a smeti vyniesť na križovatku. Táto tradícia mala zabezpečiť čisté domovy bez bĺch. A nakoniec, aby ste mali plnú peňaženku, tak sa traduje, že by sme počas Zeleného štvrtka nemali nič požičiavať.

Zelený štvrtok je okrem toho známy aj tým, že sa v tento deň je veľa zelenej zeleniny, najmä špenátu. Hovorí sa totiž, že by sme mali jesť na Zelený štvrtok vždy niečo zelené, aby sme boli zdraví po celý rok. Takže či už rozmýšľate nad prípravou špenátovej rolády, bylinkovej polievky alebo šalátu, rozmýšľate dobre. Všetko zelené, je vítané.



Foto: TV Varecha

3. Dvojfarebné tajomstvo

K veľkonočným sviatkom nepochybne patria aj chutné dobroty a stôl plný skvelého jedla. Iné to nebolo ani v minulosti. Okrem slaných pokrmov gazdinky piekli bábovky, baránka z piškótového cesta, štrúdľu s tvarohom, makom či iné pochúťky. Vyskúšajte tento rok skvelý dvojfarebný tvarohový koláč, ktorý nielen spestrí váš veľkonočný stôl, ale pohladí aj chuťové poháriky šibačov.



Foto: TV Varecha










 



TOPlist