Kuchyňa a vybavenie

Umývačka riadu

mitzy - fotkamitzy, 27. júna 2018

Áno či nie?
Výhody & nevýhody? Uľahčila (alebo naopak strpčila) vám životy? Plusy a mínusy. P.s.: nemám a zvažujem ;)

@zareaguj


Diskusia k téme

marika9
Nedám na ňu dopustiť. Mám ju cca 11 rokov. Teraz sa mi tam niečo pokazilo a neviem sa dočkať opravára. Umývanie riadu v rukáchch je otročina. Sme štyria a denne sa varí. Ak by nebolo do nej dosť riadu, tak sa neoplatí, ale kde je toľko, čo u nás, tak na 100%.
trencanka
Dnes uz umyvacka riadu nie je ziaden luxus ale bezna vybava domacnosti. Mam uz ju 13 rokov a neviem si vynachvalit. Ked sa spravne ukladaju riady do umyvacky a umyvacke robite pravidelnu udrzbu, pouzivate spravny umyvaci program, tak je riad vzdy dobre umyty. Zapnem pracku a umyvacku a môzem si vylozit nohy a vychutnat si zivot. Kazda zena si zaslúzi umyvacku mat doma.
mitzy
Ďakujem veľmi pekne za vase komenty ;)
evanaaa
Sme len dvaja, ale ak by existovala na celkom malé množstvo riadu a ak by bolo na ňu miesto, tiež by som neváhala, ja som mala problém aj s kúpou sporáka, lebo na taký, aký som chcela mi v linke chýbalo pár centimetrov......
2x mitzy a haji
haji
Kamarádka je sama a spokojeně ji zaplní. Chce to trochu víc nádobí k diskpozici, ale to si myslím není problém ve větší domácnosti. Nejvíce ji oceňuje po větší návštěvě. Já bych myčku brala hned všema deseti. Pokud na ni máš místo, neváhej, milá @Mitzy. Ušetříš hodně času stání u dřezu a zbytečné námahy. O to víc se můžeš věnovat rodině. Přeji šťastnou ruku - přečti si recenze, poraď se s odborníkem - třeba šéfem obchodu, mistrem opravářem, nic neuspěchej.
haji
@Evanaaa (27.6.2018 18:27)
To je hlavní devíza - místo a někdy i rozpočet... K tomu sporáku. Chválabohu jsem si mohla dovolit větší rozměr nového sporáku, stojí mimo linku. Šla jsem do rozměru 60x60. Udělala jsem dobře, mám radost!
afataga
Tak nezvazuj a kupuj :-). Ak som dobre pochopila, mas 2 male deti, takze predpokladam, ze ju vyuzijes kazdy den. Ja ju sice nenaplnim kazdy den, ale aj tak nedam na nu dopustit. Ak budes kupovat, nekupuj tu uzku, nedas do nej vacsi hrniec, alebo zapekaciu misu a pod. Ked nam nedavno odisla stara, snazila som sa co najskor kupit novu, neskutocne nam chybala. Mozno ti pri rozhodovani pomoze aj moja diskusia:  varecha.pravda.sk/diskusie/umyvacka-aku-znacku-kupit-/784...
Nakoniec som kupila Bosch. Chod si poobzerat do obchodu a potom hladaj taku, aku si si vybrala na nete. Mozes dost usetrit.
Tak dufam, ze som trochu pomohla.
babidka
Jednoznacne si umyvacku kup. Kto ju nema , samozrejme ju nevie docenit .Ja mam umyvacku 17 rokov a vzdy vravievam : keby som musela z horiaceho domu nieco zachranit /okrem ludi , zvierat a dokladov/ tak prve taham von pracku a za nou hned umyvacku:-) Prva mi vydrzala pri intenzivnej prevadzke 11rokov ,druhu som si uz vyberala taku aby mala integrovanu zasuvku na pribory. Tak ako @afataga ti radim - cim vacsia , tym lepsia.
jerica
Mala som AEG 17 rokov, fantasticky umývala, druhú BOSCHku mám 4 roky, funkcie rovnaké, síce modernejšie ovládanie funkcií, ale čo sa týka umývania, mám skôr pocit, že AEGčka bola "no lepšia" ale to je len môj názor. Teraz fičí na zavaracích pohárov.


2x mitzy a haji
mitzy
@Afataga vďaka (28.6.2018 09:49) už je na ceste ku nám ;)
Veď to. Dve deti. To je už iné kafe trošku :) kým staršia má super poobedné spánky dve hodky aj tri hodky, zvykla som si všetko porobiť a ešte sa venovať aj nejakénu hobby alebo si vyložiť tie nohy. Teraz však akonáhle zaspí, zobudí sa druhá lebo ona vie, že vtedy je čas venovať sa len jej a je hore :) ...no a prestala som akosi stíhať :,D
afataga
@Mitzy (28.6.2018 13:05)

No ufff, nezavidim, ale ved to nebude naveky. A aku si si nakoniec vybrala? Budes isto spokojna, usetris kopu casu a vraj aj vodu. Je to super vynalez.
1x mitzy
anina6
bez umývačky si to už neviem ani predstaviť, hoci sme len dvaja, je využitá stále. a hlavne teraz v čase zavárania. mám bosch a maximálna spokojnosť. doporučujem a ako píšu ostatní varecháči, úspora času, ktorý môžem straviť napr. s kávičkou na Vareche.pekný večer prajem.
1x haji
sovka62
Mám ju niečo vyše štyri roky, ale nedám na ňu dopustiť. Škoda, že som ju nemala, keď som mala tri malé deti plus svokru. Nuž, vtedy hádam neboli ani v Tuzexe, ve´d tie moje staršie dve dve budú mať vo fekruári 50 rokov!
Vybrala som si najväčšiu, akú som našla, širokú 85 cm, hoci sme len dvaja. Niekedy sa síce plní 2-3 dni, ale keď prídu deti s rodinami (a rozrastáme sa, už nás je sedemnásť), ani nestačí. Neváhaj, je to veká pomoc a pri štvorčlennej rodine ju určite využiješ.
trencanka
Ta integrovana zasuvka na pribory je skvela vec. Pri prvej umyvacke som mala len kosik na pribory a pri tejto druhej uz zasuvku. Je to ovela lepsie, pribory su krasne umyte. Vela elektronickych funkcii je niekedy zbytocne, vyuzivam aj tak nejake 3 programy. A cim menej elektroniky a jednoducheho ovladania, tym menej sa kazi.
mitzy
@Afi mne sa zmestí 45-ka, ale teším sa teda na ňu. A čo mi nezávidíš? :) však toto je parádne obdobie ♡
@All ešte raz vďaka za všetkým za komenty, poradili potešili.
haji
@Mitzy (29.6.2018 07:13)
Blahopřeji k dobrému rozhodnutí, uvidíš že jak to natrénuješ, budeš spokojená. Také budu trénovat. Nový sporák jsem zorganizovala během tří dnů, včetně instalace - brácha je šikovný. Teď je na mě se naučit novým kouskům. @Mitzy jsme holky šikulky a za chvíli to bude brnkačka. Přeji hezký den tobě i celé rodině, hladím kočičí dámy!
afataga
@Mitzy (29.6.2018 07:13)

Nezavidim, ze nemas chvilu pokoja pre seba, no ale hlavne, ze som sa dozvedela, aku si si vybrala :-)
Aj 45-ka lepsia ako nic, len velky hrniec asi do nej nedas, ale milion tanierikov, lyziciek a pod. ano, ocenis, az ked si na nu zvyknes, co pocitam bude tak jeden den :-).
3x haji, mitzy a nyx
68242_1530905275 - profilový obrázok
nyx
nyx
@Mitzy

Jednoznačne áno!!!!
Ja na ňu nedám dopustiť,i keď som väčšinou doma sama. Za týždeň nazbieram plnú a zapnem.
1x mitzy
68242_1530905275 - profilový obrázok
nyx
nyx
@Mitzy

Jednoznačne áno!!!!
Ja na ňu nedám dopustiť,i keď som väčšinou doma sama. Za týždeň nazbieram plnú a zapnem.
2010
@Nyx (6.7.2018 21:44)
Jednoznacne NIE!!! sam doma a tyzden zit v smrade co tak umyt dva taniere denne. Lenivost na kvadrat. Moja babka by ta metlou hnala.
tiginko
@Babidka (28.6.2018 10:36)

súhlasím, je to náš najmilší domáci pomocník už dlhé roky :-) Neviem si život bez neho predstaviť, rovnako ako bez práčky, chladničky a vysávača, len tie už sa stali prirodzenou súčasťou domácnosti, tak si ich až tak nepovažujeme. Prvé aj druhé Vianoce a veľké rodinné stretnutia som ju skoro bozkávala od šťastia :-)
tiginko
@2010 (6.7.2018 22:46)

vždy sa dá niečo doplniť k tým dvom tanierom - napr. hrnce v ktorých sa jedlo na tie dva taniere varilo, odkvapkávače na riad alebo príbory, plechy, dlho nepoužívané poháre z poličiek, príslušenstvo z kávovaru, šuplíky z práčky, zaváraninové poháre... Je fakt, že keď som sama doma, radšej umyjem tých pár kúskov ručne. Ale v niektorých dňoch by som tento doplnok aj zlatom vyvážila :-)
1x haji
tiginko
@Nyx (6.7.2018 21:44)

pozor na množiace sa plesne pri dlhšom nepoužívaní umývačky. Tie sa len tak ľahko z umývačky neodstránia
haji
@Tiginko (6.7.2018 23:54)
Jojo, že lenost, haha V některých chvílích mám pocit, že nedělám nic jiného, než že stojím u škopku s nádobím. Nekonečný příběh. Prakticky vždy vzpomínám na moji babičku. Ta když myla nádobí a já "působila" u sporáku, vždycky říkala: "Čamurýno! Kdo ti bude umývat nádobí, až já nebudu?!?Takového zašpiněného nádobí, těch talířků, misek, nožů, kastrolů, plechů....! Ještě si na mě vzpomeneš, když to budeš sama umývat!!"
Názor, že těch pár kousků nádobí může ženská umýt v ruce, je názor fosilní. Znám z doslechu koment jistého muže, který prohlásil, že babám domů myčku nepořídí, ne a ne, bo pak už by dělaly úplné houby /řekl to hnědé, ale s ohledem@redakcia... /. Mačo jako když vyšije. Pokrok hýbe světem a usnadnit chod domácnosti je dnes víc než oprávněné. Jasné, ten kdo nevaří, nepeče, nemusí mýt nádobí a tím pádem nepotřebuje ani kuchyň. Kafe mašina a pár hrnků může stát kdekoliv. A když na to dojde, i to kafe se dá donést domů hotové, v plastu.
@Tiginko soouhlas - klidně bych myčku naplnila ob den. Jen ji mít a myla by, holka šikovná.
nephilim
@Haji Aj môj už ex to pri hľadaní nového pelechu skúšal tak, že mám dve ruky, umyjem. Načo umývačka. Varím takmer denne, zaváram a pečiem. Tak som mu povedala pri pokuse o posteľné radovánky, že má dve ruky, nech sa obslúži...
mitzy
@Nyx (6.7.2018 21:44) v prvom rade: pekná fotka, v druhom rade: vďaka, že si sa zapojila do diskusie :) v treťom rade: ja byť tvoja, svoja, hocikoho babka, tak ťa metlou neženiem, nemám povahu riešiť cudzie kuchyne ani životy, každý žije za seba a tabulka na to nie je. a ako bosorka novodobá by som ťa hnala keď už, nie metlou ale vysávačom.
@2010 moja stará mama umývačku má, tiež sa najprv bránila, ako aj ja teraz, ženská hrdosť je zvláštna vec. stará mama má už vyše 90 rokov, umývačka jej slúži cca tiež tých +- 10 rokov. môj starý otec ju celý život rozmaznával, kým žil a mohol, on bol úžasný človek. veľmi ho zaujímali nové vynálezy, takže jedny vianoce sme ju rozmaznali aj za neho. ale to už odbočujem k nostalgii...
1x haji
mitzy
@Haji (7.7.2018 08:40) no, babičky sú proste rozprávkové bytosti :) a mačov treba nechať mamahotelom a hľadať si partnerov do života, do voza aj koča.
1x haji
2010
@Tiginko (6.7.2018 23:54)
Vyrastal som v dome co mal mini kuchynu a mama okamzite nahanala aby sa vsetko okamzite odpratalo . Vzdy to tam vyzeralo ako by sa tam nikdy nevarilo perfektne ciste upratane. Aj ked mam teraz normalnu kuchynu neznasam aby ostavali taniere, hrnce vo vylevke...tak isto len spinave presunut na niekolko dni do skladista co sa vola umyvacka riadu. Plus zijem v tropoch a vsetko ohladom jedla sa musi okamzite odlozit nic nemoze byt nechate vonku, ( mini mravce, chrobaky, pliesen.)
PS: Mame uz tretiu umyvacku, a pouzivaju sa naplno, ale pre jedneho stale tvrdim je len lenivost.
1x mitzy
45678
@2010 (10.7.2018 12:12)

My síce v trópoch nežijeme,ale jedlo tiež vždy odložím,nemám vo zvyku nechať ,asi ako tvoja mama,moja kuchyňa je vždy upratanã:-) trošku ma zarazilo,ked trvdiš, že pre jednu osobu je umývačka vizitkou lenivosti..to ak žije človek sám,nemal by si dopriať potom žiadneho kuchynského,či iného technického pomocníka? Všetky technické výdobytky by mal človek oceniť, rsp.zavrhnut až po vlastnej skúsenosti.Ocenujem,ak sa niekto chce o kúpe vopred poradiť,predpokladám,že o nej uvažuje, je dobre ak získa skúsenosti,no nepredpokladám,že sa nenecha odradiť aj keď je sám:-)
1x haji
bubaya
@2010 (10.7.2018 12:12)

My nežijeme v trópoch, ja zas porovnávam takto:
Ručne: 3x denne á 15 litrov /minimálne/ a 3 lyžice saponátu
Umývačka: 1x denne 9 litrov vody a 1 kocka.
Z ekonomického aj z ekologického hľadiska mi u nás vychádza lepšie umývačka.
Z osobného hľadiska môžem cca 1,5 hodiny denne venovať rozvoju osobnosti, alebo telesnej zdatnosti, prípadne pozorovaniu vtáctva.
jozka2
Mycku uzivam 28 rokov i ked som uz sama a netvrdim,ze obcas nepoumyvam drobne riady ako su pribori,su postriebrene no ako pise bubaya cas na umyvanie riadu vyuzivam na oddych alebo citanie/i ked stara garda/ nedokazem dat do mycky spinave riady,stale oplaknute,pustam ju obden pritom ju nechavam pootvorenu malinko,no bez nej si neviem svoju domacnost predstavit uz len pre dobry pocit,ze je vsetko ciste do nalevky z casu na sac davam ocot na dezinfekciu.
haji
Aj moj dedko rozmaznával svoju ženu, myslel i na nevestu. A tak už před rokem 1970 na Vánoce zakoupil babke a nevěstě mixery Eta s příslušenstvím. Další rok dostaly každá vysoušeč vlasů Eta. Pak dedko odešel nahoru a pevně věřím, že když by došlo na myčku nádobí, koupil by ji svým ženám - a rád. Dnes jsou ženy samostatnější a i když žijí v manželství, mohou se o takových nákupech vlastně rozhodovat samy. Jen někde ještě panuje patriarchát a je třeba svádět boj nejen o výdobytky techniky pro domácnost.
Souhlas s hore názory - aj když člověk žije sám, může a má využívat všeho, co nejen technika nabízí. Limity jsou - místo, finance apod. - ale tam kde je to jen trochu možné, jsem za, všema deseti.