Varenie

Poraďte mi, ako uvariť chutnú ryžu na indukcii ?

andrea3 - fotkaandrea3, 16. januára 2011

Minulý rok sme sa presťahovali do nášho prerobeného domčeka a mojou najväčšou radosťou samozrejme okrem mojich detí a manžela je vysnívaná kuchyňa. Dostala som aj nový sporák, teda presnejšie indukčný panel, ktorý je perfektný, ale jediná vec, ktorá sa mi nedarí uvariť, je ryža. Predtým som mala plynový sporák a ryža bola vždy výborná, teraz je navrchu tvrdá a naspodu mazľavá. Má niekto z vás nejakú dobrú radu, ako uvariť chutnú ryžu na indukcii? Ďakujem za každú radu :)

@zareaguj


Diskusia k téme

basqa91
my mame tiez indukciu, ale takyto problem som este nemala, ja varim ryzu tak, ze pridavam do nej aj trochu oleja a premiesam to, povarim 5 minut, vypnem a necham zakrytu dojst (asi dalsich 7-10 minut) :)
andrea3
@basqa91 tiež pridávam olej,ryžu na nom opražim, zalejem 1.5 násobkom vody, necham zovrieť a potom na najmenšom varím. možem sa opýtať aký dávas pomer ryže a vody?
egreska
skus urobit v mikrovlnke,dávam na 10 minut potom premiešam a pridam mrazenu zeleninu a ešte dam na 5 minut , je super...
andrea3
@egreska mikrovlnka je tiez dobry napad, mozem nmi apisat presny postup? mnozstvo ryze, vody, nastavenie na mikrovlnke atd. dik.
1x parada
basqa91
ja davam dva pohare vody na jeden pohar ryze :) ale ja ryzu neprazim, dam ju do hrnca, zalejem vodou, pridam olej, premiesam a tak az dam varit, tak ako som pisala, len 5 minut a potom uz ju nechavam len v tej vode dojst
1x enauhr
2010
Aj mi robime ryzu len v mikrovlnke, podobne ako Egreska ,vyhoda je ze sa daju robit aj male davky napr. len pol hrnceka bez prihorenia.
Po skonceni nechame ryzu este 5 minut vo vypnutej mikrovlnke "dojst" a potom ju vydlickou "nasusorime".Perfektna ako zo specialnej nadoby na varenie ryze.

 www.wikihow.com/Cook-Rice-in-a-Microwave...

sovka62
@andrea3 , takýto problém som riešila kvôli nerezovým hrncom, ktorými som nahradila smaltované. Predtým som vždy ryžu dusila v rúre, ale tie hrnce majú plastové diely na držadlách, tak do rúry nemôžu. Nakoniec som si kúpila jeden trojlitrový smaltovaný kastról, ryžu robím opäť v rúre a som spokojná. (Recept na ryžu v rúre som pridala na Varechu).
egreska
@andrejka kupujem gulatu ryžu,odmeriam si ju v 3 dcl pohari,umyjem a nasypem do misy z janskeho skla,zalejem asi 4 dcl vody ,pridam sol,olej,nakrajanu cibulku,vegetu alebo kari.Zakryjem a varím 10 minut,premiešam ochutnám a dalej varím ešte asi 5 minut,necham oddýchnut. Musíš si vyskušat sama ,kolko ti to bude trvat,každa mikrovlnka je ina a tak isto aj ryža.
alexdidi
@andrea , variť na indukcii je perfektné...ja ju síce nemám, ale varila som na nej ryžu niekoľkokrát...guľatú opražím na cibulke s olivovým olejom, prdám 1 1/2 krát toľko vody, soľ a za lyžičku masla. Po zovretí varím 10 minút a nechám pod pokrievkou vypnutú postáť 5-10minút. Dôležité je neodkrývať počas varenia a dochádzania. Potom ju prekyprím/premiešam. Dlhozrnú zvyčajne nepražím, len varím podľa predošlého postupu. Myslím, že to nerovnomerné uvarenie mohlo byť práve tým odkrývaním pokrievky...
honestka
@Sovka : ked zabalis plastové diely na držadlách do ALOBALU, mozes ich dat do rury bez problemov, samozrejme nie vsak na navyssiu teplotu (ako 300 st. ); pri normalnej teplote sa im nic nestane, bezne robim aj s palacinkarmi napr. pri fritata alebo steaku.
sjuz
andrea - mám podobný problém :) - predtým som robievala vynikajúcu ryžu na plynovom sporáku na liatinovej platni, potom som robila ako Sovka - v rúre. Mám hrnce našťastie s kovovými uchami:), ale nakoniec sme si kúpili hrniec na ryžu a už nemám problém:) - žiadna starosť, ryža úžasná!
cinkla
andrea3 - Mozes skusit este takto :
Na styri porcie ryze potrebujes 0,5 l vody a 250 g ryze. Ryzu umyjes, vodu das varit s trochou soli. Ked voda vrie, vsypes do nej ryzu, stiahnes teplotu na minimum, zamiesas, prikryjes a nechas na slabunkom ohni varit 10 min. Potom odkryjes, zamiesas a ked je voda takmer vsiaknuta odlozis z ohna, mözes pridat par kvapiek oleja alebo za KL masla, este raz premiesas,prikryjes a nechas odstat dalsich 10 min, alebo az kym ju nepodavas na stol.
Len daj pozor aku ryzu varis. Ak ju kupis v bio predajni alebo v DM ako nelupanu, alebo naturalnu ryzu, pozri na obal, kolko by sa mala varit podla dodavatela. Niektora ryza potrebuje varit aj 45 min. Ale tie bezne druhy gulatej ci spicatej ryze potrebuju 10 min. povarit a 10 min. postat . Budem zvedava, ci s nou budes tiez spolojna. Ja som.
aroooo
ja robím ryžu od oka:do misy s hrubým dnom nalejem trošku oleja,zohrejem,dám v teplej vode a studenej premytú ryžu,trochu podusím,až sa začína viac prichytávať podlejem teplou vodou cca 1,5 cm -2cm nad vrstvou ryže,vrie to,občas premiešavam,asi 5 min., až keď už skoro nevidieť vodu zakryjem a po 1-2 min.vypnem plyn a ona dôjde,hrubé dno drží teplotu.Po cca štvrťhodinke skontrolujem,prehrabnem,znovu zakryjem a je to. Rozdiel v množstve vody je pri dlhozrnnej a guľatej ryži ,dlhozrnná chce trochu menej.
aroooo
no prosím,písali sme dve skoro to isté v rovnaký čas
bugi
Ryžu varím takisto v mikrovlnke,hoci mám aj indukciu aj plyn,najlepšie sa mi osvedčila v mikrovlnke v špecialnom hrnci do mikrovlnky.8 min.sa varí a 5 min.dochádza pri vypnutej.
andrea3
ešte raz dakujem za vsetky rady a recepty. dnes som vyskusala ryzu podla sovky a bola výýýbornááá, ale chcela by som vyskusat aj tu v mikrovlnke. Môžem použiť sklené misky? Ako vyzerajú tie specialne hrnce do mikrovlnky?
beliana
@aroooo (17.1.2011 20:24)

Vypnem plyn? Tu bola otazka na indukciu. Na plyne nie je problem...