O Varecha.sk

Návod na život...alebo aj takto by to mohlo na vareche fungovať...

zamyslimesa - bez fotkyzamyslimesa, 5. februára 2015

1. Keď sa ti niečo páči – povedz to.
2. Keď sa ti niečo nepáči – povedz to.
3. Keď ti niekto chýba – zavolaj mu.
4. Ak niečomu nerozumieš – spýtaj sa.
5. Ak sa chceš s niekým stretnúť - pozvi ho.
6. Ak niečo chceš, popros.
7. Nikdy sa nehádaj.
8. Ak chceš aby ti bolo rozumieť, vysvetľuj.
9. Ak si sa previnil, povedz to na rovinu, nehľadaj výhovorky.
10. Mysli vždy na to, že každý má svoju pravdu - a tá sa nemusí vždy zhodovať s tvojou vlastnou.
11. Nestretávaj sa zo zlými ľuďmi.
12. Najdôležitejšia v živote je láska. Všetko ostatné sú zbytočnosti.
13. Naše problémy sú len v našej hlave.
14. Okolitý svet nie je ani dobrý ani zlý - je mu absolútne ľahostajné, či existuješ.
15. Z každej udalosti sa snaž získať pre seba niečo užitočné.
16. Nebuď suchár.
17. Pamätaj, že nikomu nie si nič dlžný.
18. Nezabudni že nikto nie je nič dlžný tebe.
19. Neľutuj ani čas ani peňazí na šťastie z poznávania sveta.
20. V živote vždy spoliehaj len sám na seba.
21. Ver svojim pocitom.
22. K ženám (ale aj k mužom), rovnako ako k deťom, buď trpezlivý a trochu zhovievavý.
23. Ak máš zlú náladu, zamysli sa nad tým, že až zomrieš, nebudeš mať ani tú.
24. Ži dnes, pretože včerajšok už nie je a zajtrajšok byť ani nemusí.
25. Vedz, že dnešok je ten najkrajší deň.

@zareaguj


Diskusia k téme

marcel83
S bodom12. nesúhlasím. Áno, láska je dôležitá, ale najdôležitejšie sú peniaze, lebo.... čo z toho, že nás niekto má rád, keď sme hladní?
1x hubata
smejkad
ok, @marcel83 ,
keby si si mal vybrat, ci budes mat milujucu rodinu, alebo kopu penazi, ktore kto vie kedy a ako devalvuju, chces povedat, ze by si si vybral peniaze?
vies si predstavit, ze by ta nikto nemal rad? ani rodicia, ani manzelka, ani deti, ani priatelia, ani pes,proste uplne nikto? !!!
jasne ze peniaze su dnes velmi dolezite, ale ...
rea1
@pipnat , najdôležitejšie je šťastie. lebo veď aj na titaniku boli všetci zdraví - len toho šťastia nemali. :-))
máš pravdu. kým sme zdraví, všetko sa dá. ale ten titanikový vtip sa mi páči.
1x viera1
motyka
veľmi pekné myšlienky a zásady. A mohli by fakt platiť na vareche. Bolo by tu fajn a užitočné pre väčšinu varecháčiek a aj pre tých, čo varechu navštevujú iba príležitostne. Ale ako zásady a normy pre život, tak to si môžu dovoliť, tak možno dôchodcovia. Väčšina ostatných by s tým nevystačila v dnešnom svete. Ale to je nadlho.
frezia68
Áno,je to návod na život od tibetských mudrcov.Nie návod na zbohatnutie,ale má v sebe dosť múdrosti.A každý,kto bol v Tibete,chce sa tam vrátiť,lebo napriek veľkej chudobe sa rozdelia s návštevou aj o to málo,čo majú.Sú dosť múdri,aby boli šťastní,napriek mnohým nedostatkom,aby nepestovali v sebe nenávisť,zlobu,závisť,aby nechceli viac,ako potrebujú..........sú šťastní. V civilizovanom svete sa hrabú majetky,závisť prekvitá,zloba,podrazy,nečestnosť....ak má sused,ja chcem viac.Ale za zamyslenie to stojí a možná niekto nájde odpoveď na otázku,prečo na obyčajnej a niekedy na veľmi obľúbenej Vareche musí vyvolávať hádky,spory a chce byť najmúdrejší? A to sa netýka len jednej osoby.Lebo zbytočne má niekto vzdelanie z kníh,myslí si,že je "múdry",ak nemá prirodzenú inteligenciu,empatiu,charakter.....ťažko bude šťastný.Skutočnou múdrosťou sa autor nechváli(lebo vie,že nič nevie) a múdri ľudia sú obyčajne skromní ...kiež by bolo takých viac,veľa.....aj tu niektorým chýba pokora,skromnosť a vystavujú svoje EGO na obdiv.Trocha som sa vykecala,tak radšej prestanem.Ale keď som sa pred pár rokmi zaregistrovala na Vareche,najprv som čítala komentáre,od múdrych "varešiek" ,zážitky od @zemo ,atď.a až keď som zistila tú krásnu,pohodovú, atmosféru ,ako každá poradí, ako pod receptami v diskusii sa mnohé recepty vylepšia pridaním skúsenosti,tak som sa zeregistrovala. Nebudem jednotlivo menovať ,kto mi bol vzorom ( mne,starej a či skúsenej? ),lebo mnohých si tu vážim,mám rada,sú moje obľúbené a nie len kvôli receptom.Ale vymenujem len @sovka ,ktorá ak aj kritizuje recept,podá kritiku tak vtipne,ľudsky,bez urážok,ale poučne,že mohli by sa poučiť tí hašteriví.Lebo nie je múdre čakať,ak niekto pridá recept a hneď nájsť dôvod ku kritike a napádať (lebo ja som múdrejší) a predvádzať sa.Trocha skromnosti nikomu nezaškodí . Zamyslenie nad sebou nezaškodí nikomu :-) .
ubka
Určite to bola dobre mienená rada,aby opätovne na Vareche zavládla atmosféra,ktorá tu bola v minulosti, načo znovu vyhľadávať a upresnovať jednotlivé body zadávateľa? Už mi to pripadá,ako by niektorí za každú cenu museli do všetkého špárať.aj s bodom 26 súhlasím..
2010
Zoberme napriklad len jeden bod -
20. V živote vždy spoliehaj len sám na seba, zneje to pekne ale je to blbost, uspesny ludia sa obklopuju este sikovnejsimi ludmi a spoliehaju sa na nich ako su oni - deleguju. Napriklad pravnik co nevyhral nikdy nic a je zboznovana modla.
frezia68
Čo platí v Tibete,neplatí u nás.Toto koluje na internete od tibetských mudrcov a možná pekne skomolené-neviem. Využila som môj príspevok na zamyslenie sa nad sebou a svojimi skutkami.Aplikovať na úspešnosť,bohatsvo...? Asi nie.
viera1
Mne to príde dosť egoistické...a bod 17. Pamätaj, že nikomu nie si nič dlžný... nuž minimálne som dlžná svojim rodičom a určite má každý z nás vo svojom živote človeka,ktorý mu pomohol v ťažkých chvíľach.Je možné,že nerozumiem,čo tým chcel autor povedať.
Na druhej strane, aj internetové diskusie môžu byť zradné,nič nenahradí komunikáciu z očí do očí,je tam mnoho faktorov,ktoré smerovanie diskusie môžu zvrtnúť nežiadúcim spôsobom.Ja už rok nemôžem rozdýchať jednu poznámku na vareche od človeka,ktorý sa prezentuje ako super pozitívny a jednu udalosť komentoval slovným spojením...pohŕdam ľuďmi...Ja až taká "pozitívna" nie som,som realista,ale slovo "pohŕdam" vo svojom slovníku nemám.Mám svoje roky,zažila som všeličo a predsa ma to zaskočilo.A tak to v živote je.Mne osobne najviac napĺňa život to,že môžem pomôcť tým,ktorí to potrebujú,v zmysle::Aspoň jeden dobrý skutok denne".A okolie na túto realizáciu dáva dosť príležitostí.
frezia68
@viera1 :súhlasím a žijem podobne,nepoznám autora,bod 17 si vystihla,pridala by som bod 7...nie hádky,ale výmena názorov je často nutná a bod č.20 -často som potrebovala aj pomoc druhých,ale v zásade sa spolieham na seba.Všetko je diskutabilné,ale zväčš sú to pekné myšlienky.A aspoň jeden dobrý skutok denne? Áno a mal by každý realizovať.
ubka
@jujoska celkom som nepochopila tvoju reakciu :-( čím som podľa teba šparala? Ale beriem aj tvoj názor,určite nemám záujem virit,čo bol zrejme tvoj zámer.Pekný večer a pokojný spánok tí prajem.
marcel83
@smejkad
"vies si predstavit, ze by ta nikto
nemal rad? ani rodicia, ani manzelka,
ani deti, ani priatelia, ani pes,proste
uplne nikto?"

Nejako nechapem. Naco by som si bral zenu, mal s nou deti, obklopoval sa priatelmi, ktori ma nemaju radi? Ved to vsetko si viem vybrat. To je o volbe.. Ja som pisal o uplne niecom inom....

@ubka
" celkom som nepochopila
tvoju reakciu :-("

To nic. To nieje u teba nic nove.... Ked nechapes, naco sa robi domaci sirup, ako mozes tomuto?
smejkad
@marcel83
Bod 12 hovorí, že láska je najdôležitejšia na svete
Ty hovoríš Nie, peniaze sú dôležitejšie
Myslím že ďalej netreba pokračovať
Iba ak si to myslel inak, ako si napísal
chorvatka
Este nieco : ak si do zivota nic nevlozil , nic v nom nenajdes, lebo zivot je ako banka....
ubka
@marcel83 máš nejaký problém? Musíš zasahovať aj tam,kde ta nik neoslovuje?...ak tí nie je jasné,prečo som položila otázku k citronovemu sirupu,potom tí to vysvetlím ...je to znehodnotenie vitamínu ,pre ktorý sa predovšetkým citrón konzumuje.Citrón je celoročné dostupný ,sirupy sa zvyčajne robia z ovocia sezónneho ,ktoré má krátku dobu trvania.
Veľmi dobre si vsimam tvoje "múdrosti" a nekomentujem ich:-(
Nemám záujem o tvoju reakciu, pokojne sa pohybuj v tebe obľúbenom teritóriu a prevadzali sa ďalej.
brambora
@lidia3 niekedy si veru za peniaze aj zdravie kupis :( je to smutne ale je to tak... lekari nepracuju zadarmo a ked nedas, vykaslu sa na teba!
1x viera1
pusta1
@brambora , prepáč mi, pýtam sa bez rýpania, a kto dnes je vôbec ochotný pracovať zadarmo????
a ešte, ani za všetky peniaze sveta si zdravie nekúpiš, ak máš také ochorenie...
marcel83
@lidia3 veru nemáš pravdu. V dnešnej dobe si za peniaze kúpiš všetko... A tým myslím naozaj všetko...

@ubka aj ja si všímam Tvoje perly... :)
A aký mám problém? No taký, že vždy vieš dať koment, ktorý o ničom nevypovedá. Prečo si toto nenapísala pod recept na sirup? Len trápnu otázku si tam dala, z ktorej nieje nič jasné. A citrón je celoročne dostupný to hej. Chemicky ošetrený, zberaný zelený a predávaný v Supermarkete, keď po ceste na SVK dozreje v kamióne...

Ja napríklad mám citrónovník, ktorý mi dá jednorazovo 6-8 kg citrónov. Prečo by som z nich nespravil sirup? Či mám ich nechať zhniť? Pre mňa to bol užitočný recept...

Tak, ako to radíš Ty pod receptami jej veličenstva - nekomentovať, keď sa ti nepáči - mala si aplikovať aj pod receptom na cit. sirup.

"Vodu kážem, víno pijem." Všakže?
frezia68
@marcel83 : aj lásku,úctu,obľúbenosť....zdravie? Ak si nejaký vedúci v práci,tak tí bojazliví sa snažia šplhať ....vieš kam.Od bojazlivej manželky za peniaze poslušnosť(pokiaľ sama nie je finančne sebestačná).A od lekárov lepšiu starostlivosť,ale zdravie? To nie. No,idem byť užitočnejšia a tu končím.Pekný deň!
tatranocka
@lidia3 v určitom štádiu si nekúpiš,ale keď máš peniaze,môžeš si kupovať kvalitné potraviny a v prípade,že sa niečo predsa len v tvojom tele pokazí,zaplatíš si kvalitnú zdravotnú starostlivosť.V otázke zdravia a kvality života je najdôležitejšia prevencia! V ostatnej dobe sa to len tak hemží aj tu na vareche jedlami,ktoré ťažko nazvať prevenciou. Dospelý má na výber (predpokladám,že má aspoň minimum znalostí o primeranej strave vzhľadom k výdaju energie),ľúto mi je detí,ktoré sú odkázané na takúto stravu.A za toto sú rodičia zodpovední !! Dôkazom je aj pred pár dňami vydaná štatistika o dĺžke života v jednotlivých častiach Slovenska.V Ba a žijú najdlhšie a tak sa človek zamyslí nad tým,čím to je? Pritom najkratšie žijú ľudia,kde nie je priemysel (čisté živ. prostredie) a nedáva to zmysel.
brambora
@pusta1 ja som nepisala zadarmo... ved oni su plateni mesacne od svojho zamestnavatela... a nie odo mna! ked pytaju odo mna, tak to je do vacku ;-) ked das, zoberu ta skor na ukony, operacie, je lepsia starostlivost a pod. pozname, vlastne skusenosti. ;-)
pusta1
@brambora , to je čudne pokrútená filozofia či morálka, potom si to robí sám pacient.
ja som to v živote nikdy nespravila a ver mi, že bolo za čo, ale aj tak nie zo zásady a dostalo sa mi kvalitnej lekárskej aj ostatnej starostlivosti.
pokiaľ mi je to známe robia to smotní klienti aj v iných profesiách.
1x pusta1
marcel83
Morálka... ja som zase počul, že Vám istej varecháčky pán manžel musel prístupnosť liekov pre Vás vybavovať, lebo že ste nemali nárok z dôvodu istej roztržky s kompetentnými... Tak by som o morálke vo Vašom prípade pomlčal...
brambora
@pusta1 myslim, ze ked ide o zivot a zdravie, tak date peniaze lekarovi akoby ste mala vidiet trpiaceho blizkeho, nie? a to uz je smutne od toho lekara, ze to nespravi aj bez uplatku ;-) samozrejme, ze je to aj v inych profesiach, statna sprava, pravo... vsade.
pusta1
@brambora , mýliš sa.
ja určite nie, vybojujem si to aj pre svojich blízkych legálnou cestou.
a to nielen v zdravotníceve...
1x pusta1
pusta1
ctený pane, vy ste toho teda toľko počul DDDDD
radost
takýto mail mi prišiel onehdá:
"Za peniaze si môžeš kúpiť dom, ale nie domov.
Za peniaze si môžeš kúpiť posteľ, ale nie spánok.
Za peniaze si môžeš kúpiť hodiny, ale nie čas.
Za peniaze si môžeš kúpiť knihu, ale nie vedomosti.
Za peniaze si môžeš kúpiť doktora, ale nie zdravie.
Za peniaze si môžeš kúpiť funkciu, ale nie rešpekt.
Za peniaze si môžeš kúpiť krv, ale nie život.
Za peniaze si môžeš kúpiť sex, ale nie lásku.
Za peniaze si môžeš kúpiť zábavu, ale nie šťastie..."
brambora
@pusta1 si moc pripustate veci k telu. ja nepisem o vas... pisem vseobecne... ja som si napriklad zaplatila doktorku k porodu, stalo ma to 300€ ale pre pokoj v dusi a zdravie pre moje dieta som to spravila... nie kazdy lekar je tak dokonaly, kolko ma pred menom a za menom titulov. takisto som tri dni bola s malym v nemocnici, mali mu robit bronchoskopiu pluc, a nechali ho 24hod o hlade a smade a zlyhavala mu jedna strana pluc vdaka vdychnutemu arasidu. 1,5rocne dieta sa trapilo... lekar mi povedal, ze vecer ho nebudu operovat lebo tam uz lekar nebude a ze je to zlozita operacia (bolo len 15.30), ze rano pojde ako prvy. bolo 14.45 ked ho vzali, muz tam spravil krik, sestricky stresovali, dosrali to, uprednostnovali deti, ktorym sli vyberat len mandle. keby som dala na prijme prachy lekarovi, tak myslim, ze by operovali aj vecer a nemusela som prosit o vodu pre mojho syna lebo lava ruka nevedela co robi prava! takze asi tak...
zuzanka1367
Mám kolegyňu, ktorej jedinému synovi zistili zhubný nádor na mozgu, vážne ochorenie a zúfalí rodičia by boli aj strechu nad hlavou predali, keby mohli dieťaťu pomôcť, peniaze zobrali aj napriek tomu, že pomôcť nevedeli...
pusta1
@brambora , nie, neberiem to vôbec osobne.
to, čo si napísala, je osobné.
pokiaľ mi je známe, ajú sa oficiálne zaplatiť služby nadštandard, aj ked nie vo všetkom, dá sa vybaviť veľa vecí legálnou cestou.
2010
Kde prestáva zdravie, tam prestávajú aj peniaze. Kde prestávajú peniaze, tam prestáva aj láska. A kde prestáva láska, tam začína kresťanstvo, - a k tomu dodal: Ale keby som mohol urobiť aspoň pár krokov hoc o barlách, nikdy by som nešiel do kostola, ale rýchlo za dievčatami.
PS: nenapisal to teraz daaky zvrhnuty gay, ale Heinrich Heine
1797-1856
viera1
@2010 :) Išli sme so synom okolo miestneho baru a stálo tam BMW X5 (pár dní pred tým sme sa bavili o dnešných vzťahoch) a syn mi vraví:vidíš to auto? Pekné...A majiteľ, kým mal fabiu,nemal žiadne dievča.Kúpil toto a už má frajerku :) Nuž,kto by už stál o takúto lásku...
ola111
No mne sa to náhodou páči,nie všetko..,ale 14 a 23 to istí..,
frezia68
Áno,ku kresťanstvu sa obracajú vo veľkej núdzi aj neverci,lebo "topiaci sa aj slamky chytá"(najmä pred smrťou).A pokiaľ je niekto schopný vtipkovať,ešte neumiera :-))) a má pravdu.Život si treba spríjemňovať denne,aj humorom a všetkým,čo prináša radosť,lebo sme tu len raz.Aj o tom je život a vedieť žiť je umenie,ktorému sa priúčame denne.Len škoda ho premŕhať na zlé energie......radšej na to pekné.
2010
@viera1 asi tak pred 20 rokmi som robil v idealnej azijskej krajine z hladiska aliancie- velmi nizka rozvodovost, radostne rodiny a doteraz si pamatam ich kriteria na uspesne manzelstvo - vstup- 5 ceciek .
( PS: to je uplne vazne )
1 Cash - peniaze
2 Car- auto
3 Credit card- kredit karty
4 Condominium- byt
5 Country Club- clen klubu najlepsie golfoveho
marcel83
@viera1 určite je dôležité aj zdravie. Je to najcennejšie, čo sami vlastníme. Detto rodina, deti, láska..Ale toto je na dlhú debatu.... Ak chceš budovať kariéru, niekedy musíš prehodnotiť rebríček hodnôt....

Uvediem vlastnú skúsenosť:

Mal som asi 21-22 rokov, priateľku vtedy už 5 rokov. Na Ukrajine prebiehala v tom období zdravotnícka reforma... Zavádzanie elektronického systému v zdravotníctve, poisťovniach,... Zo Slovenska tam ako podpora šla na dva roky na kontrakt výprava lekárov špecialistov, a hľadali do teamu programátora, resp. šéfa programátorského oddelenia. Programovali by Ukrajinský programátori, ja by som bol len ako developer a dohliadal na ich prácu...Robil "kostru" systému... Moja známa lekárka /už som ju tu spomínal/ mi tento job vybavila a na jej odporúčanie ma vzali do teamu. Vybavené víza, letenky a prišlo na lámanie chleba.... Priateľka mi zahlásila dva dni pred odletom, že keď pôjdem, tak náš vzťah nevydrží. Neodletel som, ale zostal. Odmietol som možno /asi určite/ job svojho života... Priateľka sa so mnou o rok rozišla, lebo "sa jej páči niekto iný".

Teraz keď príde "pokyn" letieť do Aalter programovať/oživovať stroje, do Lipeck, do Chongqing, Karawang, do Rogers alebo do Izmit, neodmietam. Aj keď sa rodina odsúva na nižšie priečky rebríčka...
katkasugar
@brambora , branie uplatku, ale aj jeho ponuknutie je trestne. Aj ked je to z dovodu zabezpecenia lepsej zdravotnej starostlivosti... potom to tak na Slovensku aj vyzera...
viera1
@marcel83 takéto cesty majú byť skúškou vzťahu a nie dokazovaním,kto z koho.Pevný vzťah prežije a iný za to nestojí :)
marcel83
Nikdy som to o sebe netvrdil,že som múdry, teda aspoň dúfam :) A neventilujem si nič milá @frezia68 :) Nemám čo ;) Práveže mám až podozrivo pohodový life :) A napádam? Ja by som to nazval inak, ale tak keď myslíš... Dotknutá osoba si to zabezpečila a stále zabezpečuje sama. Veď to hádam nevidno? ;)

A áno, varenie ma /mimo iných hobby/ baví ;)
pusta1
@frezia68 , nehnevaj sa, nepáči sa mi, ak sa hovorí o mne bezo mňa.
myslím, že ak by sa hovorilo o tebe bez teba, tiež by sa ti to nepáčilo.
1x pusta1
frezia68
@marcel83 : ale o 8,46 si pre @lidia3 napísal:Veru nemáš pravdu.V dnešnej dobe si za peniaze kúpiš všetko...A tým myslím,naozaj všetko.Ale o 13,27 si zmenil názor. Klamal si? Vieš,len som Ti chcela chcela predviesť,aké je nepríjemné,ak nás niekto chytá za slovíčka a naozaj končím.Už ani z recesie nebudem pokračovať,lebo tretia osoba sa už zamieša a zasa bude búrka.Nemám úmysel na nikoho útočiť,nikoho obhajovať,nemám dôvod,lebo aj mne idú na nervy tie nekonečné a prázdne argumentácie,ale viem sa im vyhnúť.Jednoducho ignorujem a aj tu už končím,nech zasa nevyvolám blbé diskusie.Hoci k téme od @zamyslimesa sú iste vítané.
2x ubka a rela
brambora
@katkasugar viem, že to jr trestné. Zákony poznám ;-) A vidíš, taky svetoznámy srdciar dr. Fisher tiež bere úplatky jedna radosť. :-D môj spolužiak na výške mal skoro všetky skúšky za peniaze, diplomovku mu písal niekto iný. Preto vravím, že v dnešnej dobe sa dá všetko kúpiť, čo je smutné lebo potom tu máme takých "vzdelanych" lekárov, právnikov, architektov a pod. A áno, keď nedáš, nemá čo druhá strana brat, ale bohužiaľ veľa prípadov je aj tak, že nedáš-nedostanes. :-S
1x radox1
brambora
@marcel83 rozisli by ste sa asi tak ci tak, takze by si to mal zajedno. ;-) ty si ju musel velmi milovat teda :D ale vies co? ja verim na osud, takze vsetko malo byt tak ako sa udialo ;-)