Rôzne

Masterchef

jokin - fotkajokin, 24. mája 2012

Nepáči sa mi, že všetky súťaže o varení sú zamerané na varenie jedál
z prevážne drahých surovín , mali by vymyslieť súťaž, kde by bola
stanovená cena napr. 4 eurá a s týmto rozpočtom navariť pre
štyroch ľudí. To by bolo iné varenie čo poviete a pritom s takýmto
rozpočtom už musí variť možno polovica Slovenska.

@zareaguj


Diskusia k téme

hahaias
Svätá pravda! Variť s neobmedzeným rozpočtom to nie je nič. Ale navar pre celú rodinu s niekoľkými "tínedžermi" z obmedzeným rozpočtom. Navrhujeme súťaž kto uvarí za najmenej peňazí niečo prudko jedlé.
tetuska
súhlasím s Vami, človek musí rozmýšľať ako nakrmi 5 ľudí každodenne, s minimálnou mzdou, veľa im treba do školy, veď to poznáte... keď varia celebrity-to sú suroviny, ale obyčajný človek si niektoré veci proste dovoliť nemôže...za minimálnu mzdu určite nie...
julica
Jedlá predražia najmä koreninové zmesi, vegety, bambína, sterilizovaná zelenina, mrazená zelenina, strúhaný syr a šunka do všetkého...
biba1
Ahojte všetci. No ja sa teda priznám, že som sa do súťaže prihlásila. A dá sa povedať, že jedným z hlavných dôvodov je práve aj to, aby si ľudia uvedomili, že aj honosne vyzerajúce jedlá nie sú vždy len o vysokej cene vstupných surovín. Iste, sú aj vychytávky všakovakého druhu, ale to zaléží zrejme aj od tej ktorej krajiny. Čo pre nás vyzerá exoticky a nedostupne, to pre austrálsku gazdinú môže byť obyčajným jedlom. Ale predsavte si, ako by žasli nad niektormi našimi klasikami... myslím, že by sa inak zalizovali:-)

Ale čo ma stále neprestane zarážať, že mamy sú ochotné pchať nielen do seba, ale aj do svojich detí hnusnú "éčkovú" návykovú chémiu, a to v akejkoľvek forme.
Je to asi na dlhšiu debatu a aj z rôznych pohľadov a rešpektujem názor každého. Práve preto si myslím, že je dobré urobiť akúsi osvetu aj týmto spôsobom. Veď by to mala byť súťaž o nás a pre nás, bežných ľudí, tak prečo odsudzovať.

Budem držať palce každému odvážlivcovi ( a dúfam, že sa dostanem aspoň do prvého výberu ) !!
evusik
@biba1 obdivujem tvoju odvahu a držím palce v súťaži.... výhoda tejto súťaže je, že sa jej môžu zúčastniť len amatéri tak nech sa ti darí....
čo sa týka varenia z drahých alebo lacných surovín, ja si myslím, že to príliš zovšeobecňujete... nikde nie je záruka, že z drahých surovín navaríte dobré jedlo... zlý kuchár z drahých surovín navarí blivajz a dobrý kuchár navarí excelentné jedlo aj z lacných surovín a potom je to aj o chuti... občas si človek pochutí na mastnom chlebe s rajčinou viac ako na drahej fajnovosti.
sovka62
@julica , jednotka s hviezdičkou za tvoj názor.
@biba1 , budeme držať palce, veď tam budeš aj za nás, ktoré sme sa neprihlásili.
@jokin , v TV (myslím, že na STV 1) pred rokmi takáto, alebo veľmi podobná, súťaž bežala. Súťažiaci dostali nejaký obnos, za ten nakúpili a varili. neviem koľko to bolo, ale obed za jedno euro na osobu je pri dnešných cenách je veľká výzva, ale iste sa dá uvariť.
biba1
@evusik , @sovka62 , ďakujem úprimne za podporu, aj keď to bude ťažké...
Evusik, absolútne súhlasím, niekedy taký dobrý čerstvý šmaľcový chlebík s voňavou zeleninkou dobre padne:-)
kuchticka
@bibia drzim palce a dufam ze sa dozvieme ako si dopadla.
K uvareniu dobreho chutneho jedla nemusi byt zrovna njdrahsia surovina, staci dovtip a kucharske skusenosti a umenie.
biba1
:-) veru tak, @kuchticka , úplná pravda.

Ale aj tak je varenie aj o šťastí. Najhoršie je, keď sa človek snaží a plánuje a veľmi chce očariť. No však to poznáte, výsledok nie vždy zodpovedá vynaloženému úsiliu. A keď potom to isté jedlo varím len tak, často aj v časovej tiesni, tak je famózne.

Ale ako hovorí Julie Child: aj keď Ti v kuchyni nevyjde vždy všetko podľa Tvojich predstáv, NIKDY sa neospravedlňuj. :-)
jurovic6
tak na ten chlebik si mi teraz spravila chut...Moja teta sa prestahovala na dedinu a ma 80rocnu susedu ktora to zvladne si navarit za €uro minule si napriklad namocila rozky do mlieka,prisypala mak,premiesala a jedla:)
Nevyzeralo to ani tak zle...
@biba1 prajem vela stastia ;)
wegar
@jurovic6 a to jedlo by bolo bývalo ešte o pár kategórií vyššie, keby si babka bola spravila valčeky z kysnutého cesta, upiekla, nakrájala a potom namočila do teplého mlieka a posypala makom s cukrom. Najedli by sa z toho aj viacerí a lacnejšie, než kupovať pre x ľudí rožky.
Variť lacno neznamená kúpiť v obchode pofidérne údeniny s 30% obsahom mäsa (za čo dávate svoje peniaze, za pomleté kosti, kože, tuk, škroby, vodu?), pseudosyry a "jogurty" s nízkym obsahom mliečneho tuku a dotiahnuté škrobmi, hotové zmesi korenín - kde väčšina balenia je obyčajná soľ. Variť lacno znamená kúpiť kus poriadneho mäsa, používať veľa čerstvej a sezónnej zeleniny a ovocia, nekupovať chemické prefabrikáty. Kvalitných surovín stačí do jedla menej, než nekvalitných náhrad bez výživovej hodnoty.
Suhlasím s tým, čo napísala @julica.
marianne69
Strasne ma slovensky Masterchef sklamal.Tolko doslova ponizovania ludskej dostojnosti,hrubosti,konfliktov, nadavok,ktore mohli aspon vypipat,bez kuska pozitivity, ale zato arogancie a negativnych emocii som este v ziadnom masterchefovi nevidela.Anglickeho som sledovala pravidelne,par epizod aj z francuzskeho....tie sa mi pacili velmi...je mi to luto,lebo som sa velmi tesila..skoda Nerada to pisem,ale ja s tym Madaricom hadam aj suhlasit budem.Slovenska spolocnost sa takymito programami a jemu podobnymi idiotizuje.Ale proti gustu,ziaden disputat.
marianne69
a recept na Bohatstvo detto,stacila mi jedna cast a dopozerala som.Jedna vec je opravnena kritika,ktoru si pripraveny pokrm zasluzi a ine je sa pytat niekoho ci je gay...co to ma spolocne s varenim...asi to inak nevedia
jokin
mariane69 ja sok presne niečo takéto očakával preto som sa ani neprihlásil, požadujú recepty ktoré nemajú nič spoločné s našou domácou kuchyňou a presne si to trafila ( čím sprostejší tým lepší a väčší macher) nuž čo sa dá robiť. To je asi Československý prejav demokracie podľa dosť veľkej časti populácie.