Nápoje

Koľko to je

forneta - fotkaforneta, 27. decembra 2009

Mnoo... chcela by som sa len opýtať, že či by ste mi neporadili: mám jenu knihu a tam sú recepty nanápoje a sú tam aj recepty na alko. nápoje a (nazačiatok: nehodlám ich piť keďže som maloletá) je tam napísané že: 1.) -1dáwka ginu
-1dávka kyslého jablkového likéru
... (a ďalšie suroviny)
a cjcela by som wedieť, že asi kolko je to tá 1dáwka
2.) -4diely vychladnutého prosecca
-1diel perníkového sirupu
... (a ďalšie suroviny)


Danke!

@zareaguj


Diskusia k téme

cokomilka
Dávka je jeden strek/dash/, keď je na hrdle fľaše dávkovač, cez ktorý sa lejú liehoviny a sirupy. Otočením fľaše vystrekne tekutina a ty fľašu otočíš kolmo späť. To je ten jeden dash.

Diely znamenaju, že si stanovíš mieru podľa želaného konečného objemu. Podľa nej potom násobíš tie stanovené pomery v recepte. pri miešaných nápojoch sa obvykle uvádzajú len pomery zložiek, obvyklé jednotky sú cl, dash, tablespoon.
jarco
Jedna dávka sa pri miešaných nápojoch zvyčajne myslí 20 - 25 ml. Ale pozor, platí to len pri alkohole typu gin, vodka, whisky. Pri silných sirupoch (grenadína apod) je to oveľa menej, fakt len pár kvapiek (na fľašiach so sirupmi dávkovače nebývajú). A pri ovocných šťavách či toniku apod je jedna dávka cca 100 ml. Pri vermúte zase cca 40 - 50 ml (poldeci). Dôležité sú pomery, treba mať cit a dopredu intuitívne vedieť, aké množstvá potrebujem napríklad do 400 ml koktailového pohára.

Za mladi som okrem iného robil bartendera v Karibiku :-)
zemo
To je čo? Robiť bartendera? Pána baru?
vcelka
Tak to už sú vážne nevedomosti. Bartender je barman, ale venuje sa predovšetkým miešaniu nápojov. Barman môže byť aj pomocník (tzv. barback) a jednoduchá obsluha, ale bartender určite stojí o stupeň vyššie.