Rôzne

Kniha, ktorá vo Vás zanechala životný dojem

marianne - fotkamarianne, 27. mája 2013

Poznáte to,väčšinu je ich len pár v živote,spočítate ich na prstoch jednej ruky,ale zapamätáte si ich na celý život.Taká,že keď ju dočítate,tak chviľu sedíte bez pohnutia a poviete si, waaw... a len tak premýšľate. Zasiahnú Vás a zmenia Vás...

@zareaguj


Diskusia k téme

levandula
marianne, a ktora je ta tvoja? zacni od seba , ked si uz pridala taku temu....
sovka62
Vieš, ono sa to mení, myslím si, že hlavne podľa veku. Kedysi Traja kamaráti (a vôbec Remarq), neskôr Láska je len slovo a pred pár rokmi napr. Kam som dala okuliare. A mohla by som pokračovať, som vášnivý čitateľ, takže zoznam by bol dlhokánsky.
radost
ja som prešla ad sladkých románikov o láske..rodokapsy..mayovky..detektívky...filozofické..náboženské...a -myslím si-že zlom v mojom myslení o sebe-druhých a živote-nastal po knihe od L.L.Hay=Miluj svoj život..pred asi 2 desaťročiami..mám viac kníh tohoto typu-a snažím sa hľadať a vidieť dobro a radosť v sebe..aj v okolí..
nepoviem-že je to moja kniha "naj"-ale je prelomová..medzník..ako vidieť srdcom..
bo: načo sú ti oči-ked máš srdce slepé...
:-)
evanaaa
Ja som ozaj vášnivý čitateľ už od svojich 6 rokov, hneď, ako som sa naučila čítať, a mojimi očami prešli - môžem povedať, tisícky kníh. Ja by som bez knihy nevydržala a keď že knihy niečo stoja a ani miesto na ne namám, chodím stále do knižnice. Tiež som prešla takmer všetky žánre, a nevedela by som určiť tú naj. Ale veľkú radosť mi spravila tá posledná, dostala som ju nedávno od sestry na narodeniny - Zuckermandel mojej mladosti. Mnoho osôb v nej spomenutých som poznala a aj to prostredie o ktorom sa v nej píše, ja som tam totiž tiež prežila svoju mladosť a mám na ňu najkrajšie spomienky. Inak, prešla som na starobu na jeden žáner , romantickú literatúru, také ľahšie čítanie.
evanaaa
A ešte - keď som sa sem sťahovala z BA, musela som nechať v byte skoro všetky knihy, niečo som rozdala a len pár, tých najnovších som si mohla vziať so sebou. Ostatné som doslova oplakala, veď trvalo roky kým som si ich pomaly pokúpila - a aj peňazí, tie mi za ne ,mimochodom ľúto nebolo. Veď som ich dala za poklady. Aj teraz stále na ne myslím, čo je s nimi.
marianne
@levandula ved som chcela,ale nedopisala:-)) zabudla som na studenta,ktoreho doucujem,ze ma prist...som musela rychlo skoncit, stepoval uz za dverami..:-))
takze:mna vedia vzdy posadit zivotopisy,biografie,alebo nieco zo skutocneho zivota,pute ludi,ktori zacali z nicoho a obohatili svet,ci uz v pozitivnom alebo negativnom zmysle.(Edith Piaf,Agonia a extaza o Michalangelovi,Balzac,W.Bufet...je ich vela ako @sovka pise... Ale take tie prelomove knihy boli asi pre mna take tie o rozvoji osobnosti alebo motivacne..zacinala som s nimi pred 20 rokmi Normanom Vincentom Peale alebo Dale Carnegie,Jozeph Murphy.Tito fesaci-gentlemani,ktori uz nie su medzi nami, pisali takym starosvetskym,ale velmi ludskym stylom,zmenili moju prudku naturu k lepsiemu:-))....ich knihy sa ma dotkli..
marianne
...ale urcite nikdy nezabudnem na knihu,o ktoru som bohuzial prisla. Od Mulforda:O mysli
babav
Nedokážem si vybrat z mnozstva precitanych knih (od detstva az do dnes)
iba jednu.Jednoduchšie by bolo vybrať si 100 najobľúbenejších .
Bolo by zaujímavé porovnať si ich, iste by sa mnohé knizne poklady v zoznamoch opakovali;-)
mijaita
myslim spis, ze to vyslo na blbou dobu to auto, prze se toho nakupilo vic. Ale to uz vydzis, Michal sam ma zajem ti ho predat co nejdriv
marianne
@mijaita OK pozdravuj Michala:-))) dam vam ale dobry tip: Francisca Matteoli: WORLD TOUR chutovecka pre tych co radi cestuju a radi hoteluju...
ola111
@marianne ,ja keďmám zlú náladu,alebo dáky srdcebôľ,nič iné už roky nemám v ruke,len knihu od Betty Macdonaldovej,My správne ženy,tá je
pre mňa to naj...,ale mám rada aj tú,čo sa ti stratila-O mysli.Pozor,nie je to tá tvoja :)))
marianne
ola111 tak to sa Ti budu pacit aj knihy od Sussana Kubelka,napr:Ofelia sa uci plavat,Hrad mam,hladam princa,roztrhnuta snurovack...atd pri nej sa tiez narehoces:-)) alebo od Joanny Chmielewskej: Lesko.Citala som ju vo vlaku a musela som odist z kupe...bola som v krcoch...
kecemis
@marianne mas na mysli Premtice Mulford Thoughts are Things? Nedavno som ju pozeral v knihkupectve.
marianne
ale pozor! mala som to stare vydanie este v tvrdom obale z roku Pane,ta terajsia dotlac,to je len ubohe vyrabovanie tej starej...mozno v anglictine budes mat vacsie stastie..
fiflena7777
aj mňa oslovil Mulford s knihou "O mysli, pravidelne sa k nej vraciam a ďakujem za inšpiráciu na nové čítanie, vidím, že ešte mám čo doháňať,...tiež rada čítam životopisy, faktografickú literatúru......
aroooo
Čítala som veľa, z detských čias mi utkvela v pamäti kniha Bambi, Babička,bolo obdobie, keď som čítala indiánky,detektívky, romantické, historické,@sovkyn žáner Remarq, Hemingwei aj životopis, životopisy, knihy s témou starého Egypta, cestovateľské aj Hanzelka a..., Tam-tamy Filana, ženské romány, Simela, vlani, keď som robila inventúru v knižnici u nás som si doplnila vedomosti z povinného čítania na školách/vtedy ma to nebavilo/, mám rada príbehy zo súčastnosti.Chodievala som do knižnice do susednej obce raz za 2-3 mesiace, zobrala za tašku kníh, často aj vyše 20 ks.Teraz už nechodím, peňazí na doplnenie kníh je čoraz menej a ostatné mám viac-menej všetko prečítané a na nákup vlastných ako nezamestnaná nemám peniaze, jedine ak nejaká odborná z oblasti kvetinárstva alebo techník ručných prác.
helica
Predstavte si, že ja som dokonca čítala aj povinné čítanie. Okrem " Pavka Korčagina" a "Kak zakaliaľas staľ" prakticky všetko. Inak Jana Eyrová, Rebeka a všetky od A. Hayleho a J.M. Simmela. Dnes si rada prečítam ezoterickú litaratúru, knihy o životnom štýle a pod.
marianne
dakujem vam vsetkym:-)@helica tak Jane Eyre je aj moja srdcovka este z pubertalnych ciasa ostala nou doteraz a tiez vsetko od Jane Austen,v Bath maju krasne muzeum o jej zivote..
elixir
Kniha, ktorá ma asi najviac oslovila, je Hellerova "Hlava XXII". Je tak vtipná a tak smutná zároveň.
Ale počas života som mala niekoľko "top" kníh a autorov... mám veľmi rada a postupne objavujem ďalšie knihy od Richarda Dawkinsa, keď som bola v puberte, zaujali ma tituly "Kto chytá v žite", "Cantervillské strašidlo", "Dorian Grey", "Yankee z Connecticutu na dvore kráľa Artuša"... a knihy od Sigmunda Freuda.
Keď som bola malá, najradšej som mala Alfred Hitchcock a traja pátrači:) , samozrejme Agatha Christie a jej Hercules Poirot... a Anna zo zeleného domu Sherlyová, Odviate vetrom...Tie knihy som nečítala raz, ale mnohokrát... a asi ma navždy budú baviť. :)
aroooo
@mariamka , Winnetouva sme mali všetky 3 diely v 1 knihe, bola to riadna hrúbka a tú musela mama čítať sestre,aj viackrát keď mala nejaké 4 roky, nechodila ešte do školy. To zobrali knihu, malé húsatá a išli pásť na medzu na konci záhrady. Chudera mama čítala a čítala, až ju ústa boleli, tak aby bola kapitola skôr prečítaná, preskočila pár strán a sestru veru neokabátila, lebo hneď reklamovala, ako to číta, veď tam bolo to a to a ona to nečítala, tá to vedela asi naspamäť...
daniella9
v mojom prípade je toho veľa:-)
Tak dám tú poslednú ,,Born to Run'. neuveriteľne inšpirujúca kniha pre tých, čo chcú začať behať alebo už behajú:-)
mariamka
@aroooo vidim ze sme tu niektori pametnici :) Stopy boli vzdy hrube :) a 3v1?? to si neviem predstait ved kazda mala 5-8cm ,, a tu zltu som preplakala celu .. co uz ,, ked ho hral taky sympatak ako Pierre Brice :))
kecemis
No @mariamka mas pravdu. Bol to sympatak. A mal som to stastie ze som ho stretol na plytvickych jazerach ked tam natacal Winnetua. Mal som s nim fotku. Bol som vtedy 6 rocny chalan, samozrejme zblazneny do Winnetuoviek. Vela knih z edcie stopy som mal.
marianne
..tak Winetovky som necitala,to moji bratia...Ale do tarzana som sa zazrala:-))
kecemis
Zaujimalo by ma aky mate nazor na eReader versus kniha? Ja som zo starsej skoly a preferujem knihu, hoci ereader ma vyhodu pre mna len pri cestovani. je to podstatne lahsie a spratnejsie.
abdul
Napríklad Ján Lenčo : Roky v kine úsmev, alebo Rozpamätávanie, Hrabal, Loukotková a mnoho ďalších. Nemožné napísať jeden titul.
abdul
Švejk v originále. Nezabudnuteľná kniha.
elixir
Rozpamätávanie som čítala tiež, zábava ešte bola skúsiť spojiť ľudí poznaných v reálnom živote s postavami z knihy. :)
marianne
Ja som tiez stara skola @kecemis ,kniha osatane vzdy knihou.Pri cestovani aj tak neprecitam viac ako jednu knihu.Ani na dovolenke,beriem jednu....ale zase na druhej strane do ereadera sa ich nasuka viac...minule som cestovala k mame a sedela pri mne pani ,mala dobre po 70 a citala si z ereadera,velmi si ho vychvalovala...ze sa jej lepsie cita ako z knihy,ukazala mi ake knihy tam ma,velmi sa vytesovala..nakoniec sme prekecali celu cestu,ale oci jej ziarili,ze aky vyborny darcek dostala od dcery..
marianne
Ale dakujem aj za nove tipy,niektore som necitala..@elixir Hlava XXII je kultova kniha,na ake sa nezabuda...
irenaw
tak som sa tu začítala, všetky moje knižné lásky som tu našla, aj také, čo som nečítala a teraz môžem hľadať... nemôžem žiadnu menovať, ako k tomu prídu tie ostatné? Annu... a Vajce... som dostala k 10. narodeninám a odvtedy až dodnes sú na čestnej polici. mali sme obdobie, že sme si so sestrou citovali úryvky pri každej situácii, kde sa nám to zdalo vhodné... každé životné obdobie sa to mení, ale rodičia dobre vedeli, že čím hrubšiu encyklopédiu nájdem pod stromčekom, tým väčšia radosť a to mi aj zostalo :-)
elixir
@amelie voľakedy som čítala knihu poézie od Francois Villon-a, neviem či to bol Veľký Testament, ale bolo to ako výsmech zo šľachty a paródia na lásku, celkom odvážny štýl písania na jeho dobu. :)
hubata
Ani som si neuvedomila že do knižnice chodím už 55 rokov .....
mariamka
inak ten Winnetou to bol taky prvy nastrel, ked som mala -nast :)) ale potom kazdopadne Agatha Christie a A.C.Doyle.. vzdy som bola cez logiku :))
bozulka
Ja mám Winetua z edicie STOPY z roku 1965 / viac dielov/.
Čo napísať o knihách? Je to celoživotná láska.Tiež som prešla všetky žánre a nevedela by som sa rozhodnúť ktorá alebo ktoré knihy boli tie naj...Ale na prvú knihu čo si pamätám tuším v 1946-47 bola Lízočkino šťastie,ak sa nemýlim od Čárskej.
Keď som sa teraz sťahovala z veľkého bytu do malého,tak skoro všetky knihy išli so mnou hoci sa ma pýtal syn...mami prosím ťa to budeš na knihách aj spávať?Našťastie mám jednu stenu dlhú 6 metrov...:-)
pusta
odhadom mám prečítaných viac ako 3000 kníh. moja mama ich rozdala bez môjho vedomia, čo mi bolo veľmi ľúto. aj tak mám doma v knižnici viac ako 300 hodnotných kníh. začala som rozprávkami z celého sveta, čítala som v niekoľkých jazykoch trebárs aj tú istú knihu, najrôznejšie žánre. od beletrie po odbornú literatúru. ak som k sviatku nedostala knihu, tak to nebol pre mňa sviatok.
mám rada našich i zahraničných autorov. patria medzi nich francúzski, talianski, nemeckí, madarskí, ruskí, americkí a iní spisovatelia. určite sú medzi nimi Tolstoj, Dostojevskij, Balzac, Hugo, Camus, Prévert, Jókai, Miksáth, Puzo, Dante, Mitchellová, Steinbeck, Dreiser, Fitzgerald, Hemingway, Haliey, Sellinger, Remarque, Hašek a mnohí iní. nedá sa vymenovať všetkých.
napokon som skončila pri literatúre faktu a cestopisoch.
kniha je najlepší priateľ a celoživotná láska.
weron0605
mna dost chytila za srdce a nakopla porozmyslat kniha od amy chua - bojava piesen tigrej matky. odporucam. matka este niesom, ale kniha je vazne zaujimava, nech uz z akehokolvek uhla pohladu.
pusta
mnohých autorov mám v súborných dielach v koženej väzbe. nespomenula som autobiografie.
niekoľko titulov predsa len: Karenina, Vtáky v tŕní, Tak žil starý Rím, Rimanka, Šakal, Švejk, Krstný otec, Vejce a já, Odviate vetrom, Vtáky v tŕní, Veľký Gatsby, Liek, Všetci ľudia budú bratmi, Hlava XXII, Edith Piaff, Goya, Stručné dejiny maliarstva a mnoho iných.
nedá mi nespomenúť Slovenské rozprávky a rozprávky Pavla Dobšinského :-)
pusta
@rulik , áno, to všetko je na jedenie - knihy sú duševnou potravou :-)
mariamka
bingo! p. @pusta to ste vystihli
.. ja ked som mohla, som citala naozaj vsetko a vsade, asi tak, ako kazdy :) aj postojacky v autobuse.. na co nikdy nezabudnem, v ZŠ som "musela" na slovencine nahlas citat celej triede celych Bedarov, kazdu hodinu, viete si predstavit, ako ma to "bavilo" .. nastastie mi to krasny vztah ku kniham nepokazilo :))
pekna tema @marianne :))
pusta
@marianne :-)
tiež sa vraví a je to aj veľká pravda:
"Povedz mi čo čítaš a ja ti poviem, kto si..."
pusta
@mariamka , ja som bola až taký "knihomoľ ", že ma otec v detstve v noci pristihol čítať pod perinou s baterkou Dva roky prázdnin :-). nevyhrešil ma, len mi vysvetlil, že si pokazím oči.
ked som bola v 3.triede, triedna učiteľka prišla k nám domov a požiiadala mamu, aby mi zakázala čítať, lebo viem viac ako 16 ročná. a mama zakázala.
otec to vyriešil šalamúnsky, dal mi peniaze, aby som zapísala jeho aj seba do knižnice a nosila mu knihy.
tak sa stalo, že som čítala knihy na výmenu s ním, potom sme ich spolu rozobrali. ked som mala 12 r, už som mala prečítané také ťažké knihy ako Karenina, Zločin a trest, Idiot, Hráč a mnohé iné, dokonca v origináli. takto vedel, čo čítam a učiteľku tým pádom nebral na vedomie.
pravdaže som čítala vtedy už aj zamilované romány tajne.
otec ma pristihol pri Móriczovi Beňovskom. hádzal do mňa papieriky a ja nič, nevnímala som svet okolo seba vôbec...všimla som si ho, až ked mi ju vybral z ruky.
milo sa pozrel na mamu, šarmantne sa usmial a povedal - to je v poriadku :-) a knihu mi vrátil.
moji rodičia vo výchove nikdy nešli proti sebe, naopak veľmi podporovali vzdelanie.
marianne
@miska tak tu som vyhrala v skolskom kvize..bola som z nej hotova:-))) Ked Anna oplieskala Gilbertovi tabulky o hlavu,bola som vo vytrzeni:-)) alebo ked na napili s Dianou:-)) chudak Marilla...:-)) ale z coho som bola vygulena,moj otec tuto knihu mal velmi rad,precital vsetky diely a uzival si aj kazdy sfilmovany diel...
elixir
:) Alebo keď si zafarbila vlasy na zeleno (gaštanovo :) ), keď sa jej všetci smiali "Ryšavka" :) Ale boli tam aj smutné chvíle, keď prišiel týfus...
marianne
alebo ked umrel Matej:-( normalne som z toho bola na prasky..ja som to tak prezivala....
jozefj
UDOLIE ROZHODNUTIA Veľmi dobra kniha ale už ju asi nedostať kúpiť.
irenaw
čo vám poviem, dodnes mám spriaznené duše :-)
pusta
tiež som bola z tej knihy vo vytržení :-)
rovnako z knihy od Betty MacDonald: Vejce a já - nahlas som sa pri jej čítaní smiala.
julica
A slovenských autorov a autorky čítate? súčasných
irenaw
jaaaj @pusta rodinka Kettlovcov je nezabudnuteľná :-))) ako tatko odpílil nohu zo zbernej nádrže... tiekli mi potoky sĺz. Keď som čítala "Ja to zvládnem", to som celé preplakala, bolo to strašne smiešne aj strašne smutné zároveň. @julica daj nejaké dobré tipy
pusta
@julica , priznám sa, že nie.
mne najviac ulahodí faktografia a autobiografia.
elysa
aj sa hlásim ku knihomoľom...:) @pusta tiež som majiteľkou knihy Vajce a ja a mám aj voľné pokračovanie Mery a ja, vedľa nich mám v knižnici uloženú najobľúbenejšiu knihu mojej rannej mladosti od Gabaja- Maturantka Eva. tiež som sa ako dieťa schovávala pod paplón a čítala a čítala... zostalo mi to doteraz...najradšej mám skutočné príbehy zo života...@pusta zdedila som po mamke aj niektoré z Tvojich kníh, sú len v bežnom vydaní, ale pre mňa sú hodnotné aj tak...v našej mestskej knižnici dokážem stráviť hodiny...teraz sa chystám na Joy Fieldingovú- Stratená...biografie mám rada aj historické- tých mám zo 10- odhadom:Silné ženy, slabé ženy ,Mária Terézia ,Milenky francúzskych kráľov...
marianne
no vida @abdul ,vdaka Ti..sice malokedy film prekona knihu,ale vynimky existuju...pozriem:-)
silvia60
V detstve moja prvá najzamilovanejšia Ďuríčkovej Jasietka, to bolo také scifi, horor rozprávka v jednom. Pipapendi Goroš a mačka Bažihuba...no doteraz si ju pamätám. Moju dcéru ale vôbec neoslovila. Potom Anna zo Zeleného domu /tiež dcéru neoslovila/ Vajce a ja, Mary a ja, Winetou, Tarzan, Ivanhoe atď. A teraz momentálne fičím na Tajomstve /The Secret/ od Rhondy Byrne, to je kniha, ktorá ku mne prišla v správnom čase. Prečítajte a skúste sa ňou riadiť, neoľutujete.
silvia60
Tiež som bola od detstva knihomoľ, ja som sa zase schovávala v noci na záchode, lebo brat frfľal, keď som mala zažnutú malú lampu na čítanie /spoločná izba/. A Klub mladých čitateľo si pamätáte???
bozulka
@pusta , ty si písala tuším o mne? Aj o knihách,ktoré tiež vlastním,aj o otcovi,žiaľ na mňa dohováranie neplatilo,ani vypnutie poistiek,nakoniec musel schovať aj baterku.Ale aj tak to boli nezabudnuteľné časy... :-) !Preto asi strácam zrak...?
@marianne , mám veľmi veľa kuchárskych kníh,aká kuchyňa sa ti páči?Svetové kuchyne,alebo napríklad Kuchyňa starého Prešporka a pod.Mám dosť kníh aj o Zdravej výžive,o chudnutí atď....!!!
pusta
@bozulka , asi sme si veľmi podobné. mala som aj iné finty, zrak sa mi pravda zhoršil, až som sa dopracovala k okuliarom na čítanie :-), teraz už na trvalo.
nespomenula som Thákura, Cronina, Galsworthyho, diela Nobelovej knižnice? Kameň a bolesť, Extáza, antických autorov, ani ich nemožno vymenovať všetky...
môj dobrý otec ma učil, že to, čo si raz uložím do hlavy, mi už nikto nevezme :-)
a vôbec si myslím, že naša generácia čítala oveľa viac a hodnotné diela.
byť sčítaný,vedieť a byť vzdelaný, mať prehľad, vystupovanie, mať kultúru - akosi patrilo ku cti.
morenajea
@marianne 100% doporučujem, má to ďalších 6 pokračovaní. Ak budeš chceť ďalšie, ozvi sa mi na mail. Mám ich všetky v PDF-ku.
morenajea
Aj ostatní, kto má záujem o humorné životopisné knižky série "Mládí v hajzlu - denník Nicka Twispa" ozvite sa na mail morena.jea@gmail.com.
marianne
@pusta vdacne:-) @bozulka kedysi som citala,co mi prislo pod ruku,teraz uz preberam,ale tesim sa,ze ludia stale citaju..my sme ako deti nevyrastali s PC ,tak bolo viac casu na citanie...a ked to uz raz cloveka chyti,tak nepusti...aj ja mam kuchariek do aleluja,vselijakych...ale uz nekupujem,lebo ukladat uz nie je kde:-))) ale vcera som 20 eur vyvalila za knihu od Jacka Canfielda 460 stran,tak mam zase o zabavku postarane..len uz oci tiez nesluzia tak ako kedysi,a uz necitam tak,ze za noc padla jedna kniha,lebo som nemohla prestat...tak uz pozvolnejsie....
irenaw
naozaj pekne sa tu túla, všetkými tými knihami a spomienkami :-) práve čakám na novú knižnicu, každú knihu chytím do ruky a budem jej hľadať najlepšie miesto, to bude spomienkový víkend...
manya
medzi mojimi knihami sa nájde viac než dosť kuchárskych, o zdravej výžive a pod., od detstva čítam všetko dobre a pútavo napísané, prelúskala som sa aj ťažkými klasikmi. Prvá kniha, ktorú som prečítala od večera do rána - Denis Diderot Mníška, mám aj zopár básnických zbierok, venovala som sa prednesu poézie aj súťažne. Najviac vo mne zostala Pieseň o Bernadete, ktorú som dostala od starkého, bolo to prvé vydanie, požičala som ju a viac sa nevrátila.
marianne
o dievcata,ja som bola tiez doverciva co sa knih tyka,ked si spomeniem o ake so svojou naivitou prisla,sa mam chut niekedy prefackat.Kamaradky chodili ku mne s igelitkami na knihy-samozrejme pozicat a par krat sa uz stalo,ze igelitka ku mne uz nedorazila nikdy...Teraz som nekompromisna,sice neskoro,ale predsa.Pisem do kalendara cas,meno aj titul:-))) maju termin a ked nevratia nacas,tvrdo im slapem na paty.....
radost
stále sa tu vraciam..čítam..spomínam..dnes-pri otázke-ktorú knižku..??..odpoviem-už žiadna /teda kúpiť/...teraz zisťujem-že chýba mi bohatá vkladná...:-)))
niet kde uložiť..ked sme boli mladí-kupovali sa "steny" do obývačky...so sklenenými dvierami boli predurčené na sklo...a my?...všade knihy...knižky...aj synovia všetky sviatky s novou knihou prežívali..dnes sú tu-v polici..krásne detské-to moja slabosť..ľúto mi je aj do knižnice dať..až po smrti-vravím..ten vraj "zlý" režim mojej mladosti-prial viac kultúre ducha-ako tento "nežný"..potomstvo uprednostňuje materiu pred duchom...väčšinovo..teším sa výnimkám..:-)
pusta
@marianne , podobne som prišla o veľké množstvo kníh...zabudli vrátiť alebo ich ešte niekomu ich požičali.
môj dobrý otec mi radil, aby som to robila tak, ako to robíš teraz ty...ale neposlúchla som.
teraz si veľmi dobre rozmyslím, komu ich požičiam.
ale našim najmenším v rodine požičiavam bez problémov, vediem ich k tomu, aby čítali a chodili do knižnice. už 5 rokov so značným úspechom, knihy im aj požičiam, aj darujem, aj kupujem :-)
elysa
@mariane presne ako ja- v mobile si držím dátumy- komu a čo som požičala...:)
sasa2
mne sa páčili aj ,,Kam sa podel môj syr?" a ešte ma v pravom čase zastihol ,,Alchymista"
Som práve hladala nejakú inšpiraciu na dobru knihu ,ale že ju nájdem na vareche pri hladaní obeda som nečakala:-)
janger
Marianka, mnohe z tu menovanych knih som tiez citala...Z detstva samozrejme Anna zo Zeleneho domu (vsetky casti), nezabudnutelne, krasne napisane. Aj sfilmovanu som uz pozerala viackrat, no niet nad knihu...A neviem, ci poznas Majster Sarkanov ( Khaled Hosseini), v anglictine The Kite Runner? Velmi dobra kniha...
angast
@marianne - musím ti oponovať , lebo nesúhlasím hneď s tvojou
prvou vetou. Prikláňam sa k názoru @sovka62. Tých kníh , ktoré sa ti vryjú do pamäti je ozaj veľa . Svoj komentár ku knihám som písal
v "zážitkoch - o láske ku knihám od @rea1. " Chcel by som len pomôcť týmto príspevkom ľudom , ktorí majú špatný deň, nedarí sa im , chceli by si zlepšiť náladu a poplakať od smiechu. Doporučujem
knihu -Leo Rosten- Pán Kaplan má stále třídu rád. Asi ju nekúpite , ale môžte si ju stiahnúť :  tana-catering.blogspot.sk/2012/04/zavarane-pecene-maso.html...


marianne
@angast kludne oponuj:-)... Inak ja rada placem od smiechu pri knihach a Pana Kaplana mam preluskaneho a poslusne hlasim,ze som nieze plakala,ale revala od smiechu podobne ako pri cernych baronoch...
angast
@marianne
vieš prečo ma to napadlo ? Pamätáš sa ako sa Kaplan podpisoval ?
Aj na vareche sa podobne podpisuje jedna super varechárka s výbornými receptami , ale meno nemôžem povedať.
ugrolin
zlaté stránky... prečítal som to celé, strašne veľa postáv a mizerný dej. Ale keďže to bola jediná kniha čo som čítal, tak je to môj BestUff
sniclik
Ray Bradbury - "Volání v mlze"
Ron Ellis - "Deník plejboje nad hrobem"
denyany
čítam veľa, vždy keď mám čo. naj sú pre mňa Anna, Vajce a ja, Traja kamaráti - k týmto sa vždy vraciam - podľa nálady. ale mám rada aj tvorbu Simela či S.C.Modignaniovej.
torticka
Najväčší dojem mám z mojej vkladnej knižky. Je to bieda. Ale vážne, najväčší dojem mám z knihy Erik. Neviem, kto to napísal, lebo je to dávno čo som to čítala. Je to o chlapcovi, ktorý mal leukémiu.
marianne
dakujem vsetkym diskutujucim,vdaka vam som dostala par dobrych tipov na citanie...:-) @torticka ,vies,ze som trpezlivo cakala,kto napise:-))) nemaj boj aj to sa spravi...:-)
macia
hana zelinova: anjelská zem - skuste knihy hany zelinovej, potom na ten odpad co teraz vychadza ani len nezmurknete :-)
ericka
Dočítala som knihu od A.Hryca - ,,Inventúra" a zahryzla som teraz do knihy ,,Tajomstvo", veľmi zaujímavá kniha...
paploska
Jej ja som až teraz našla túto tému :-) som knihomoľ. keď nejakú začnem s nikým sa nebavím - ani s varechou. Tých naj mám naozaj veľa, ale milujem dobré kriminálky, cestopisy, životopisy (umenie) a okrem milovanej Agathy Christie (tú si prečítam kedykoľvek) ma v poslednom čase najviac zaujala trilógia o chirurgovi Aržanovi od A. Kopťajevovej (našla som ju v svokrovej knižnici - hotový skvost) a diela Sigrid Undsetovej. Škoda len, že kvalitné diela svetovej literatúry vychádzajú opakovanej raz za 10-20 rokov :-( A nesmiem zabudnúť ani na Krstného otca (viem ho skoro naspamäť)
paploska
a samozrejme kuchárske knihy...aj na nočnom stolíku musí byť jedna.
marianne
Dakujem za Vam prispevky:-) @paploska no vida,dalsie dobre tipy.Z Agatky:-) mam aj ja co to pocitane,aj Krstny otec je v kniznici, to je oblubena kniha mojho muza aj film niekolkokrat okukany ,ale Sigrid Undsetovu nepoznam...dobre vediet:-)
marianne
A mam dalsiu srdcovku.Bolo prekvapenim pre mna,ze Betty MacDonald okrem oblubenej a chronicky znamej knizky Vajce a ja,Mary a ja napisala aj CO ZIVOT DAL A VZAL. vrelo odporucam.Vtipnym sposobom opisuje,zivot na ostove s dcerami,zivot v sanatoriu,kde sa trapila s plucnou chorobou.Jej humor,ironia,opis seba samej a druhych ludi je vynimocny.Vsetko neprijemne co v zivote prezila,pretavila do tak vtipnej polohy,ze napriek vaznym veciam sa clovek vyborne bavi....
pusta
@marianne , čítala som ich všetky, nahlas som sa pri nich smiala...ale tá
CO ŹIVOT DAL A VZAL, tá ma teda dostala, tak ako to píšeš: jej neopakovateľný humor, ironia, opis seba samej a druhých, ako bola nad vecou i v najťažších časoch, ako nádherne a vtipne s úžasnou ľahkosťou to dokázala podať. táto kniha v tomto žánri patrí medzi skvosty :-)
pusta
@marianne a Krstný otec je tiež moja obľúbená kniha, tiež film s jeho fantastickými hlavnými predstaviteľmi a ich hereckými výkonmi.
ešte som film nevidela, ale môj priateľ mi daroval platňu s originál filmovou muzikou. priniesol mu ju originál z Ameriky, ked ešte film u nás nebežal - v 1973 roku, aj knihy bolo poriedko vtedy.
podnes milujem tie piesne i hudbu.
marianne
Docitala som,odporucam: Guernseyska literarna a kolacova spolocnost.Mne sa to pacilo...
kucharinka1812
Mne už cez ruky prešlo tiež veľa kníh - Moj macík, Macko Uško, povinné čítanie, moja obľúbená ruská literatúra, srdcovka Anna Karenina, knihy od Jane Austenovej, hromada historických románov a teraz sa opať vraciam k mackovi Uškovi spolu s mojimi deťmi. Až na to, že u nich frčia hlavne Krtkove dobrodružstvá, Lietadlá a hlavne všetky knižka s hračkou. Vďakabohu za egmont.cz, odkiaľ ich pravidelne objednávam :-) Dúfam, že časom si budem mocť knihu vybrať zase sama :-)
lucia212
Vo mne zanechali dojem aj také knihy ako Čenkovej deti, otázka je či pozitívny :) V poslednej dobe ma dostala táto kniha  www.juliacizova.sk
od slovenskej autorky, Východniarka v Blave, už titul bol jasný a nesklamalo :)
lenovo
Dobrý deň do školy robím čitateľský denník s touto knihou ale požičala som ju kamarátke a potrebujem si v nej niečo pozrieť lenže ju nemám k dispozícii tak by som vás chcela požiadať či by ste mi mohli napísať na ktorej stránke knihy sa nachádza veta : "Pjosím kojunu ...... pjosím. Som hladný ......" Ďakujem
arnilka
autor: Fraňo Kráľ
dielo: Čenkovej deti
toto hovorí malý Paľko, Čenkovej syn, ked žobre pred tatranskými hotelmi.