Rôzne

Kapucínka

marianne - fotkamarianne, 10. júla 2014

O účinkoch kapucínky sa nejdem rozpisovať,všade je dosť informácii o nej.Hádam len toľko,že je to prírodné antibiotikum likvidujúce vírusy, baktérie,plesne ako
(streptokoky,stafilokoky,helikobakter... všeličo som vyčítala o nej).Prírodná dezinfekcia. Výborná je na urologické,prieduškové zdravotné problémy,zápaly.
Skôr by som sa potešila radám,tipom a receptom, ako ju spracovať.
Nasadila som pár semienok a mám jej celý záhon:-)) Kvety konzumujem v šalátoch.Viem,že sa robia aj tinktúry,máte nejakú dobrú odskúšanú? Alebo vo forme čaju zo sušených listov? Ešte som ju nesušila.Nemám s ňou skúsenosť.

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
@marianne
kapucínku-dľa mamy "netršpol"-pestujem..pre nádherné rôznofarebné žiariace kvety aj pre liečebné účinky..
ked prídem na záhradu-požujem zopár lístkov i kvietkov..dávame do domácej-rozumej pálenky-robíme tinktúru..ako aj z mnohých dalších bylín..
v čase jesenno-zimno-jarných chorôb atakov-si s mužom dávame ráno tak za pol štamperlíka-ako prevbenciu..určite všetky pomáhajú-bo netrpíme na nachladnutia,chrípky,angíny...
1x 5a5
nadia56
moja kapucinka sa este len rozrasta, neskoro som sadila, budem robit tinkturu-z kvetov a listov- cerstve namocim do alkoholu,najsilnejsieho aky zozeniem, idealny je 80%-90%, podobne to robim skoro so vsetkymi bylinkami, ktore pestujem na zahrade-mata, medovka,ruta,saturejka, robim aj lipovu,gastanovu a orechovu tinkturu,
pekny den ti zelam:-)
marianne
oj @radost dakujem a kolko jej zhruba davate do palenky? povedzme na 0,7l palenky...a cerstvu ci susenu? tie kvety ma uzasne,v salatoch krasne ukazu...
marianne
Aj Tebe @nadia56 pekny vecer:-) dievcence len mi povedzte,ze kolko jej asi davate :-)) 80% asi nezozeniem,ale skusim nejaku dobru vodku alebo raznu...a domaca slivka by nemohla byt...mame 53-u.
smejkad
a moje nervy
ani som nevedela, ze liecivka, no aha ho
super, vdaka :-)
radost
@marianne
ja to dávam do domácej jablkovice-nie do slivky-tá je veľmi aromatická a podľa muža-by to bolo škoda..:-))sliviek je málo..teda aj pálenky..
nuž
odoka
zavárací pohár-7decový-čojaviem-tak nadžgám viac ako polovicu-zalejem..nič nevážim
neviem-či to robím dobre-ale robím to tak so všetkými tinktúrami-tak ako @nadia...
verím-že osožia..a bodka..:-)
radost
@marianne
a vdaka tebe-budem aj sušiť..to som ešte nerobila..dakujem..dievčička milá..
denyany
O liečivosti kapucínky som ani len netušila. Zas som vďaka vám múdrejšia. Ďakujem.
marcy
píjavam čajík z kapucínky ( jemne kapustovitá chuť ) ako prírodné antibiotikum slúži macerát v liehu ....veľmi hodnotná nielen pokryvná rastlinka s nádhernými kvetmi :)
kuchticka
@Marianne , vdaka za tvoju iniciativu a nacatie tejto diskuzie. Venujem sa bylinkam uz dlhi cas, ale toto som nevedela o rstline "nasturtium", ktoru pestujem uz roky, davam do salatov, ale som nevedela o jej liecivych ucinkoch.
marianne
To ma teší,že som rozšírila obzory o to ide:-) aj ja sa stále učím dievčatá.Kupovala som si vždy kapucínkovú tinktúru v lekárni.@kuchticka ,zachránila moje m.cesty nejeden krát spolu s brusnicami pred ATB.Tak som sa začala o ňu zaoberať bližšie.Poradila mi ju inak moja lekárka.:-) lebo mi už odmietala dať ďalsie ATB,jeden rok som ich jedla ako cukríky....
radost
@marianne
neoplachujem..snažím sa po daždi zobrať..by neboli veľmi zaprášené..ja ti žiadne bylinky neoplachujem..priznávam..a veru-nasušených i macerátov máme hojne..štyri desaťročia sa tým zaoberáme..
marianne
dakujem Ti @radost dnes som ju pozbierala,ale nema este semienka nevadi,ci? alebo musi byt aj so semienkami?..prepac,ze furt otravujem,ale mam ju na linke..a maturujem co s nou...
radost
ja beriem lístočky a kvietky-bez semienok..:-)
rada písmenkujem..tak sa neospravedlňuj..:-)
marianne
dakujeem:-) a krajas ci cele pchas? som hrozna co?:-)) ked ta tu uz mam @radost mila,idem rozumy tahat...no nuz ked tu mam odbornicku:-)...a davas macerovat na slniecko? ci doma na dreze staci?
radost
dievčatko moje
nie som odborníčka..laik..samouk../žmurk/..
celé..nekrájam,vytešujem sa pohľadom na kvietky cez sklo..odložím bárskde..niekedy na okennú parapetu-ale žalúzie sú v lete dolu..ani čas macerovania nesledujem..som hrozná-že..??..:-))))))
a po čase scedím-dám do fľašky-nalepím z čoho obsah je..a pijeme..žeby sme boli zrelí na liečenie..??neviem..máme toho statočne..i podarujem niekedy blízkym-zaujímavý darček..uschovávam v špajzi na zemi v tme..
denne najviac štamperlík..mne stačí pol..striedame..nie partnerov..ale bylinkové maceráty..!!..:-))))
marianne
@radost :-))) boli dve hrozna... jedna bola hrozna a aj druha bola hrozna :-))
no evidentne netreba z toho robit vedu,uz mam napchate,zaliala som domacou hruskou,vybavene...dakujem Ti dobra vila......:-)
arasid
abakiehoparoma.... ani neviem, čo mi na záhrade rastie! Tak to teda ďakujem za dobrý tip, šak edoň štamperlík ma denne nezabije, že ano ?
kuchticka
Tak citam znovu o "kapucinke" - tej vdacnej liecivej krasotinke.
Dakujem vam vsetkym za rady ako robit tinkturu - @radost , @nadia. a @Marianne. ze to vobec "nacala"
Poprve v zivote budem robit tinkturu. ja som doposial iba pouzivala cerstve listy tejto krasavice. Ine bylinky zasa susim na caje a varenie.
julica
tip: puciky kapucinky macerovane v octe chutia ako kapary
marianne
dakujem vsetkym za uzitocne rady:-) @kuchticka nie som si ista,ale nebude ten pucik pred kvitnutim? ....ale ked ako kapary,tak zeby tie semienka...?
kuchticka
@marienne - ano. dpcitala som sa, ze semienka (pokial nie su celkom zrale-suche) mozu sa macerovat v soli a chutia ako kapary.
marianne
@radost tak dnes som kapucinku stocila do tmavej flase a uliala som si slavnostne prvu stamprlu, no vyluhovala som ju riadne:-) kolko ju tak luhujes Ty @radost mila?
1x radost
havino
a ja kde bola baby moje liečiteľky, ked som nepostrehla takúto cennú diskusiu, idem aj hned na to, čím skôr, od susedy cez plot sa mi ťahá tento liek, vedela som,že je antibiotická, kedy si som ju tiež len na ozdobu sadila a nemala odvahu ju čerstvú zjesť, rokmi aj odvaha prichádza a zostáva, takže listy a kvety, ano?
ja mám pre zmenu takýto liek v kvetináči, manžel doniesol len dva konáriky z neho a behom dvoch mesiacov sa takto rozrástol, idem nasušiť na zimu, pijeme čaj, jeme lístky čerstvé, je to päťlistý žeň šeň, už som aj rozmnožila, chytá sa výborne

 www.cajesveta.sk/?jiaogulan,22...









1x radost
radost
@marianne
dievčatko moje..to ja nepoviem..málokedy napíšem dátum zaliatia..nie som pedantný lekárnik..aalee..ved to má byť echt..šak si dáš len slzu..no nie..??
na zdravie..
ja stále mám na záhradke-požujem kedy-tedy..
ale tento rok sa mi nemľúbi..:-(
@havinko môj
aj totok pestujeme..a máš pravdu-furt žijeme..ale starneme s časom rovnako,jak tí,čo nepestujú..aj choroby pribúdajú..a majetok nie..:-)
tak neviem,v čom tie 5listé zázraky spočívajú..!!..:-)))
frezia68
Fíííha,aká dobrá diskusia :-) a ktože mi pošle fľaštičku,by som bola dlhšie zdravá,či živá ??? Biele plášte neobľubujem,no taký zdravý štamperlík ?????
frezia68
A ešte dvakrát potvrdené :-)))))) veď mi to prvé neodišlo!
frezia68
@marianne moja zlatá,trocha som si pokecala,veď ma poznáš?Ale ďakujem za ponuku.Mne už rodina vraví,že ma bude treba prizabiť,lebo vraj zdravá strava a ešte taký štamperlík denne,tak soc.poisťovňa skrachuje ,lebo bude dlho vyplácať dôchodok :-)))))))))))))
helenka2307
dobrý den dievčatka!!prosim poradte mi mám nachladnutý spodok bola som u lekára dal tabl ale niak nezaberajú stále cítim zimu od spodu dosť sa potím dneska mi prišli tabletky kapucinky myslite že pomôžu?už som stoho na nervi!!dakujem!
marianne
Nohy strcit do lavora s horucou vodou a riadne soli prisypat aj 1/2 kg, to mi zaberie vzdy,ci som nachladnuta, alebo mam zapal mechura a ciest. A ked uz ani toto nepomoze a ani lekar s ATB, potom uz len zivy radiator:-)
1x radost