Jahodový džem

chatarka - fotkaChatarka 6. júna 2017 o 11:46

Dobrý deň. Chcem sa s vami poradiť. Prvý krát idem variť jahodový džem a prijala by som od vás skúsených gazdiniek rady.Mám 2kg jahôd a kúpila som si aj Gelfix Extra 2:1 na 1000g ovocia/500g cukru(máte s ním dobrú skúsenosť?)

16 odpovedí:
  • smejkad - fotkaSmejkad 6. júna 2017 o 17:46

    Väčšina varechacov robí džemy a lekvare iba s cukrom, bez kúpnych prípravkov.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarAltyn 6. júna 2017 o 18:12

    Ja áno, občas dostanem nejaké ovocie a keďže ho sám nejem, robím z neho " marmelády" pre brata a je spokojný. Nikdy som nemal žiadnu pleseň. Jemu chutia a vždy sa na ne teší. :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKecupicek 6. júna 2017 o 23:36

    Varím už mnoho rokov každé leto jahodový džem. Minulé leto som použila aj Gelfix a bola som milo prekvapená ako rýchlo som spracovala 20 kg jahôd. V džeme nebolo cítiť žiadnu umelinu a bol skutočne výborný. Vždy si nechám niekoľko kg jahôd v mrazničke a keď je taký krásny zimný zasnežený deň uvarím si len tak pre rozvoňanie celého domu 2 poháre džemu. Taký čerstvý na tanieriku chutí najlepšie.
    @zareaguj
  • kimlo - fotkaKimlo 7. júna 2017 o 06:48

    @Kecupicek (6.6.2017 23:36)

    Tak skús tým džemom s Gelfixom naplniť buchty a upiecť... nebudeš sa stačiť čudovať ako to povyteká...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarXxxxx 7. júna 2017 o 09:06

    Ja robim dzemik iba s cukrom a je fantasticky.Nikdy by som do neho nepridala ziaden Gelfix,ani nic podobne,presne ako pise Kimlo,ked nim naplnis buchty tak povyteka a takto bez Gelfixu zostane v buchtach a nevytecie.....
    @zareaguj
  • sovka62 - fotkaSovka62 7. júna 2017 o 15:52

    Gelfix som vyskúšala, keď nám s manželom šiblo a zo samozberu sme dovliekli vyše dvadsať kíl jahôd. Časť so varila klasiky, časť, kvôli ušetreniu času s Gelfixom (že si ich budeme pridávať do domáceho jogurtu, lebo piecť sa to nedá). Nikdy viac, nepáčila sa mi konzistencia, nepáčila sa mi farba, nepáčila sa mi chuť. Škoda roboty so zberom a zaváraním....
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKecupicek 7. júna 2017 o 20:42

    Neviem, čo máte všetci s tými buchtami? Do tých sa klasicky dával slivkový lekvár hustý ako remeň. Ľudia po 60- tke neobľubujú kysnuté cestá, aj keď by mali na nich neviem akú neprekonateľnú chuť, ich zdravie im je prednejšie. Jahodový džem dávam do jogurtu, na piškótové a iné cestá, kde to zvýrazní chuť inej plnky. Nie som profesionál, tým bola moja mamička. Veľa som sa od nej naučila. @Kimlo (7.6.2017 06:48)

    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarAtina47 8. júna 2017 o 09:38

    Musim reagovat na to, ze duchodci neoblibuji kynute omyl a nemusi tam byt ani ten svestkovy lekvar, staci dzem, jen kdybych mela silu toho tolik napect kolik je mezi duchodci zajemcu a plati to i doma, kynute je na prvnim miste, asi ziju v jinem svete, tak se omlouvam, ze Vam oponuji.
    @zareaguj
  • frezia68 - fotkaFrezia68 8. júna 2017 o 20:29

    @Ke čupiček:Že ľudia po 6O.-ke neobľubujú? Veľmi sa mýliš a marhuľový,či jahodový domáci džem je pre mňa najlepší.Lebo ten slivkový,hustý ako remeň sa varil v kotloch na záhrade ,aj do rána a taký už nemám.Kúpený nemusím.A Gelfix ozaj nemusím,len raz som chcela urýchliť-nechutilo.Stará klasika je najkvalitnejšia.
    @zareaguj
  • bubaya - fotkaBubaya 9. júna 2017 o 20:07

    @Kecupicek (7.6.2017 20:42)
    Neviem, kde to písali, že ľudia nad 62 neobľubujú kysnuté, rada by som si to prečítala, pretože zatiaľ som sa stretla len s opakom. Môžeš dať nejaký zdroj tohto faktu?
    @zareaguj
  • bubaya - fotkaBubaya 9. júna 2017 o 20:11

    Želírovací cukor obsahuje pektín a kyselinu citrónovú> Pektín je čisto rastlinný produkt, väčšinou z jabĺk, alebo citrusov. Nie je to žiadna škodlivá chemikália. Pektín v lekvároch sa teplom rozkladá, lekvár sa roztečie, preto tieto lekváre, džemy.... nie sú vhodné na pečenie buchiet, alebo moravských koláčov. Ja varím napríklad malinový lekvár len s nejakým želírovacím oným, taký mi chutí najlepšie.
    @zareaguj
  • frezia68 - fotkaFrezia68 10. júna 2017 o 13:32

    @Bubaya (9.6.2017 20:11) : Jasné,máš pravdu.Lebo malinový použiješ na piškóty,či na chlieb s maslom ( ja ) a nie do buchty.

    @zareaguj
  • babidka - fotkaBabidka 10. júna 2017 o 14:43

    Kludne pouzi Gelfix, ja mam radsej ten 3:1, ide tam menej cukru . Roky som varila klasicky iba s cukrom ako moja mama a bola to umorna robota :-) Niekto citi pachut , hlavne ked vie ze tam nie je "iba" cukor. Ano , niektore zelirovacie prostriedky obsahuju kde-co , staci si vsak dobre vybrat .Moja sestra bola zasadne proti vsetkemu "modernemu" a vzdy mi tvrdila ze ona vsetko cudzorode citi na kilometer.Necitila :-) Nikdy som jej neprezradila ze poslednych 10 rokov pouzivam Gelfix ...a nikdy to nezbadala .A kedze bola veeelmi prostoreka , tak by mi to bola otrepala o hlavu azda 100x.Prave s Gelfixom to ovocie neprevaris , nestrati tu prirodzenu chut a farbu. Ked som porovnala svoje lekvare a dzemy varene tak i tak , pre mna jasnym vitazom boli prave s Gelfixom .Jahodovy vonal za jahodami , malinovy za malinami. S cukrom bol samozrejme hustejsi , ved sa varil asi 10x dlhsie , ale chut? Uz to davno nebolo to naozaj jahodove ....
    @zareaguj
  • babidka - fotkaBabidka 10. júna 2017 o 14:47

    A s tymi buchtami? Ani klasicky vareny jahodovy lekvar sa v buchtach neudrzi , jedine ze by sa varil naozaj tak dlho ako ten slivkovy. Kto uz len dava do buchiet jahodovy lekvar ? Ako vravi @frezia , jahodovy do kolacika a na chlebik :-)
    @zareaguj
  • frezia68 - fotkaFrezia68 10. júna 2017 o 15:51

    @Babidka (10.6.2017 14:43) : Ak by som varila také množstvo,ako @Babidka ,pre celú veľkú rodinu,iste by som použila Gelfix,pre urýchlenie,aj zľahčenie práce.Ale už varím len pre jednu,resp. pár fliaš,ako darček,tak mám rada klasiku.Veď dôchodkyňa má čas,ak chce :-).


    @zareaguj
  • olinecka - fotkaOlinecka 11. júna 2017 o 09:10

    Ja radšej používam želirovaci cukor,ale aj gelfix 3:1,použí gelfix 2:1 ,ale dvojitú dávku.Krasny deň.
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist