Varenie

Griláž na indukcii

paploska - fotkapaploska, 21. decembra 2018

Zaujimaju ma vase skusenosti s grilazou na indukcii. Robila som ju roky, odkedy mam indukciu mam v nej stale hrce, ktore sa nedaju rozpustit. Uz som to vzdala a robila ju a mamky. Ale ta tuto zimu vymenila plyn za indukciu a tak musim prist na indukcny "figel". Prosim poradte.

@zareaguj


Diskusia k téme

tomeska
Ja by som povedala, že to ani tak nezáleží na energii ,(plyn ,elektrika, indukcia ..) ako skor na trpezlivosti. Ak cukor zohrievaš pomalšie , tak sa nespáli, rozpustí pomalšie a potom už možno miešat. Tak sa ti hrudky nenarobia, .Ak začneš miešat ešte nerozpustený cukor - všetok- tak budeš mat hodne práce než to opravíš. práve pri miešaní nastáva ten problém s hrudkami Pár krát sa mi to podarilo tiež, než som prišla ako na to . Karamel robím na nerez panvici s hrubým dnom a na plyne. Indukciu nemám, ale myslím, že je rozložená rovnomerne po celom dne hrnca , tak by tam nemal byt problém . Vsad na trpezlivost.
viera1
Z recenzie na nemenovanú značku: Nestabilný výkon rozhodne sklamal
Pri porovnaní ceny panelu s konkurenciou nám už od začiatku bolo jasné, že čosi nebude v poriadku. Polovičná cena oproti značkovému štandardu naznačovala, že kdesi sa budú skrývať obmedzenia. Narazili sme na ne pri pražení. Na palacinky, placky, či langoše si počkáte dlhšie, ako vám je milé. Panel totižto reguluje výkon ohrevu tak, aby neprekročil svoje možnosti.

Je to, ako by panel pracoval s termostatom. Ak nevládze, ohrev minimalizuje a s rýchlou tepelnou úpravou sa môžete rozlúčiť. Pri varení to nie je problém, akonáhle začnete pražiť, nebude vám všetko jedno. I keď navolíte konkrétny výkonový stupeň, napr. 5 či 7, panel začne samovoľne cyklovať. Fázy ohrevu bude striedať s oddychom, takže kým jednu palacinku pripravíte za 60 sekúnd, pri druhej budete čakať 3 minúty. A to je dosť veľký podraz na spotrebiteľa. Naše obavy potvrdil aj pripojený wattmeter, ktorý vykazoval rapídne poklesy príkonu.
Viem,nepotešila som ťa :-(. Žeby súčasťou tejto vychytávky mala byť elektrická prenosná dvojplatnička? Tiež by ma toto poznanie vytočilo,otázkou je,či je to problém kvality-technickej nedokonalosti alebo štandardu.


45678
@paploska , mne poradil jeden cukrár, ako robiť karamel:-) naspäť cukor do panvice a pod liať 2PL vody miešať, voda sa postupne odpari, cukor roztopí a pekne karamelizuje, potom naliať bud smotanu, alebo vodu, rozvarit... Vyskúšaj, mne sa to osvedcilo-) nech sa Ti darí, pekne sviatky želám.
radox1
@Zuzanka1367 (22.12.2018 08:39)

nie som cukrar,ale ked som robil karamel v slanej kuchyni plati zasada ako pise zuzanka:nemiesat-nechat iba rozpustit.a najlepsie pouzit nadobu s nelepivym dnom.
sovka62
Moderné vychytávky! Indukcii som, našťastie, pri zariaďovaní kuchyne odolala, hlavne preto, že sa mi nechcelo meniť hrnce. Rozhodla som sa pre keramickú platňu, hlavne preto, lebo som si myslela, že sa čistí lepšie ako plynový sporák. No, to som si dala! Výkon má síce rovnomerný, ale na niektoré veci nestačí. O chrumkavých zemiakových plackách môžem snívať, každé mäso, ktoré potrebujem prudko opiecť, sa začne dusiť, hoci ho opekám po častiach. Ak sa pri pražení čohokoľvek dostane vyprsknutý tuk pod dno panvice (a to sa stane, lebo panvica sa po doske ľahko posúva, zostane po ňom nevyčistiteľný fľak. Keď sa mi podarilo posunúť kastról pri varení lekváru, na platni zostali priehlbiny.
Už sa naozaj teším na chvíľu, keď sa tá potvora pokazí a budem ju môcť vymeniť za plynovú platňu. Našťastie som mala dosť rozumu a plyn som si do kuchyne dala potiahnuť, pre každý prípad.
haji
@Sovka62 (23.12.2018 09:01)
Zajímavé zkušenosti. Já mám letos nový sporák. Kombinovaný, hore plyn, trúba elektřina. Změna je život. Jaký? Veselý. O troubě psát nebudu, to je kapitola sama o sobě. Horní plynová deska je vymakaná. Největší hořák, který jsem měla nalevo nahoře, je teď vpravo dole. Senzace. Nejmenší si zachoval místo vlevo dole. A dva střední hořáky /nejpoužívanější/ jsou vlevo a vpravo nahoře. Pokud vařím něco na velkém hořáku, jde mi o zdraví, pokud ne o život, bo moje horní polovina těla musí přes velký kastrol, hrnec. Pokud jde o rošt, hurá. Je ze dvou polovin. Předtím byl rošt v celku. A tady končí výhody. Ramena roštu jsou širší a tak je plocha k možnému ušpinění jednou tak velká. Povrch je chytlavý, jakoby matný, chytlavý. Očistit tu vymoženost mi dělá radost. Gumičky na obvodu jsou super - už po prvním měsíci zapomínají na tvar a místo. Musím uznat, že hořáky jsou dobře a těsně umístěné ve dnu, žádná mezera, nezateče pod desku! Hurá! Zato víčka hořáků jsou super. Mají onen skvělý matný, chytlavý povrch, mírně přesahují obvod spodní části. Jsou fest nestabilní - posunou se. Chce to být stále ve střehu, nejen vizuelně, ale i pohmatem zkontrolovat, zda jsou na svém místě. Jinak je o zábavu postaráno a silvestrovské veselí má zelenou. Když to bouchlo poprvé, byla jsem na oplach. Teď už vím, že můj nový spotřebič má svá specifika. Ale ty nervy... Nevím, zda je to dílo designera a nebo vývojová technická nedostatečnost spotřebičů Mora. Udělám si výlet do prodejny elektro, nahlédnu a osahám i konkurenční plynové hořáky. Ať vím. Pravda, měnit sporák nehodlám, tam nejsem. Když budeš vybírat plynovou desku, tak si "ohmatej" hořáky, milá @Sovka62 , ať víš do čeho jdeš.
radox1
@Sovka62 (23.12.2018 09:01)

ja som bol nuteny prejst z plynu na indukciu.zlaty plyn.a ked uz elektrinu,jedine indukciu,nakolko zahrev je okamzity a lepsie sa reguluje narozdiel od sklokeramiky.a aj je ekonomickejsia.
sovka62
@Haji , ty ma desíš! Berieš mi nádej, že raz bude lepšie, teda vtedy, keď sa dopracujem po ten plyn. Tak teraz dumám čo vlastne do tej kuchyne dám, keď tá keramika konečne skape. Zatiaľ mi to vychádza tak, že ju tam nechám skapatú a na terasu do altánku si kúpim sporák na pevné palivo. Ale aj ten si musím starostlivo vybrať, lebo ten čo máme na chalupe má taký malý rošt, že sa zakladá jedným kúskom novín, aby cezeň vôbec mohol prejsť vzduch a tromi - štyrmi trieskami a postupne pridávať, inak vydymíme nielen kuchyňu, ale celú chalupu.
Keď si to tak predstavím, variť na terase v zime bude určite zážitok, hádam vytiahnem aj kožuchy, ktoré z etických dôvodov odpočívajú v skrini. Alebo si rovno postavím letnú kuchyňu, ktorá kedysi bola skoro pri každom dome?
1x haji
haji
@Sovka62 (24.12.2018 07:44)
Jsi mě pobavila! Dobré! Ještě je dobrá kotlina... Jinak, štěstí přeje připravenému. Chce to ohmatat, dobře rozvážit a dát si čas na výběr. Než odejde sklokeramika do věčných lovišť, budeš připravená, tomu věřím. Plyn je dobrá věc a já na něj nedám dopustit! Člověk zvládne všechno. Když nám doma vypověděla elektrická trouba a než jsme sehnali opraváře, pak náhradní spirály /vše podpultové zboží/, tak jsem několik let pekla i vánoční cukroví v plynové troubě. A to je nejen o nervy. Plynová trúba se chová jinak než elektrická. I jsem někdy plakala. Ale nakonec to šlo jako po drátkách, když se vychytaly "muchy".
Takže klid a nohy v teple. Je fakt, že pokrok nemusí vždy znamenat lepší stav. S tím se smiřuju každý den. Trénink dělá závodníka. Jen paměť je potvorka, ta když slouží, je smiřování se s evolucí drsnější. Jeden si zvykne. Všechno zlé je k něčemu dobré. Jen někdy to dobré je potřeba vidět. Nestačí-li zrak, nasadím brýle a nebo nahmatám. Držím pěsti a do kožuchů daj levandulu proti molíkom. Ti fungují na sto procent!
paploska
Dakujem vsetkym za rady aj skusenosti. Len pre zhrnutie mam indukciu aeg najvyssi model pre par rokmi :-), takze kvalitou to nebude. Hrnce mam s 3dnom, tajze aj to je v norme, len odhadnut ten stravnu teplotu je narocne. Urcite vyskusam podla 45678
karamel s vodou, mne to robi problem ked pridavam maslo, vtedy mam hrce. :-( tento rok boli jemnejsie ale stale to neblo ono.
1x 45678
myalab
mam indukciu robila som karamelovo medovu krustu a v pohode, ked sa zacali robit hrcky pridala som na chvilku na vykone a krasne sa rozpustili