Varenie

Čo robiť so zeleninovou drťou, ktorá ostane po jej odšťavení?

maceha - bez fotkymaceha, 1. októbra 2017

Po odšťavení zeleniny mi je ľúto túto drť vyhodiť. Robím z nej polievku, no chcel by som skúsiť aj niečo iné. Napríklad usušiť zeleninu a spraviť zmes na polievku. Ak s tým už niekto máte skúsenosť, prosím o radu. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Z mrkvovej, ak by si len mrkvu odšťavoval, sa dajú robiť cukríky, len už neviem, ako presne, tuším sa pridal do nej cukor, alebo med, a trošku citr. šťavy, spravili sa guľky, ktoré sa dali na plech do rúry vysušiť a máš zdravé chrumkanie. A aj zeleninová drť (miešaná) sa dá upraviť, treba ju ešte raz premixovať, zmiešať so soľou a rozprestrieť na plech do rúry, len neviem, na ako dlho a na koľko stupňov, hádam ešte niekto poradí. Alebo si vyhľadať "sušená zelenina" v hľadáčiku.
haji
Usušit v sušičce - budeš si muset nastříhat pečící papír, aby ti zeleninová masa nepropadla. Během sušení prohrábnout, sušit do sucha. Smíchat se sušenými bylinkami - nať petržele, celeru, případně jiných bylinek. Pro jemnější konzistenci jde dát usušená zelenina do kutru a pokutrovat - bude jemnější. Směs se dá používat všude tam, kde vegeta - tedy polévky, maso, omáčky - prostě všude kde tě napadne. Sůl bych do směsi nepřidávala, pokrm osolíš sólo, po přidání zeleninového prášku - možná spotřebuješ i méně soli. Chce to vyzkoušet, sušení je diagnóza - jako každá záliba. Já suším moc ráda. Určitě jde sušit i jinak, pokud nemáš sušičku - v troubě, na topení /je potřeba překrýt čistým plátnem, záclonou apod. kvůli prachu a nečistotě/. Ať se daří! Ničeho se neboj, kdo nic nedělá, nic nepokazí. Trénink dělá závodníka.
finczi
Keď sme odstavovali paradajky,drť sme vkladali do 3 dcl flias a sterilizovali.Pouzivame to na pizzu,aj pod mäsko, aj ako zaklad na omacku na spagety.Tak si myslím,že by ste to mohli skúsiť použiť aj takto,ak skúsite a bude Vám to vyhovovať...
maceha
@Haji (1.10.2017 17:11)

Ďakujem za Vašu radu, vyskúšal som sušenie. Oddeľujem drť tak, aby v nej neboli jablká. Potom ju vysypem na plech a suším nad radiátorom. Mám už usušenú mrkvu a dnes som odšťavil cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu, cviklu a jablká. Cviklu a jablká som oddelil a to ostatné som dal sušiť na plech. Šťavy je neúrekom, budeme ju piť dva dni. Odšťavím ešte petržlen, kaleráb, paradajky a papriku. Urobím z tejto vysušenej zmesi dochucovadlo bez chemických prísad. Ďakujem.
1x haji
haji
@Maceha (6.10.2017 19:58)
Rádo se stalo. Časem uvidíš, jak ti to bude vyhovovat. Aj cvikla a jablka by šly usušit, pak rozkutrovat a přidávat do koláčov - do těsta, třeba litého a nebo do náplní - ořechových apod. Když zapojíš fantazii, dojdeš k dalšímu využití - netřeba si klást nějaká omezení. Něco bude chutnat víc, něco méně. Žádná křeč. Ať se daří!! Mávám!
paces
My to vyuzivame na 3 sposoby.
1)Ususime v susicke a nasledne robim vegetu a ine koreniny
2)cerstvo odstavene primiesame do cesta bublaniny alebo piskotu a spravime kolac, ostatne prisady sa nemenia. Alebo drt pribalime k ostatnemu do strudle.
3)Pridame vodu, dzus alebo mlieko, nalejeme do foriem a spravime nanuky. Synovec sa ide za tym pozabijat, ale mrkvu samotnu (ani varenu v polievke) ani za svet...