Varenie

Ako urobiť dobré zemiakové knedle z hladkej múky?

mimitje - fotkamimitje, 25. januára 2012

Na Varechu som sa zaregistrovala len nedávno, ale klobúk dolu, všetkým prispievateľkám a prispievateľom! Ja som zatiaľ len nadšený "skúšateľ" výborných receptov a rád, ktoré som tu objavila! Vďaka, a verím, že aj ja čoskoro nejakým receptíkom prispejem! :)
Teraz mám však otázočku a dúfam, že mi budete vedieť poradiť: Ako urobiť dobré zemiakové knedle z hladkej múky? Dá sa to vôbec? Momentálne som v zahraničí a nájsť tu hrubú múku, alebo aj polohrubú, je nemožné... Ďakujem vopred za odpovede!

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
A nenašla by si ani jemnú krupicu? Ak sa dobre pamätám, mama robievala zemiakové knedle práve s krupicou. Veď hádam aj deti v zahraničí papajú grísovú kašu, tak by sa mala dať zohnať.
katarinah
Ja mam velmi podobny problem, zijem v Anglicku a muka je tu na nic. Velmi tazko sa snou pecie, lebo je tmava a velmi jemna. Ked chcem urobit buchty, tie su celkom sive. Ani Tatarska omacka tu nie je ta prava, je plna octu a je neznesitelna. Veru very, chybaju mi dobre slovenske ingrediencie. Ked sa vraciam zo Slovenska kufor mam plny potravin. Velmi sa tesim ze som nasla varechu na internete, ked sa prihlasim citim sa ako by som bola zase na Slovensku. Dakujem vam varechacky.
babidka
presne tak to robievam ked som zahranici ja :-) Kupim krupicu - najradsej spaldovu a potom ju pouzivam vsade tam , kde by mala ist hruba ci polohruba muka - vtedy ju miesam s hladkou mukou . Ak potrebujem polohrubu , tak dam iba trochu krupice a viac hladkej muky . Ak hrubu tak ju davam 1:1 . Ak si v Europe , tak skus pohladat polsky obchod - vraj su uz v kazdej krajine EU ?:-))) Ak si v zamori , skus najst obchod taliansky ...tiez su takmer vsade :-)Alebo hladaj v specializovanych obchodoch francuzsku muku - ti ju maju pekne porozdelovanu podla toho co chces z nej robit . Od kolacov , cez briosky , rozne chleby az po muku na cestoviny.
2010
V kazdej krajine je teraz vsetko ako @babidka pise len to nechod hladat do velkych retazcov ,tie to nemaju .Tak isto ako na slovensku ked hladam v retazci azijske ingrediencie tiez tam nemaju skoro nic co sa podoba naozajstnym surovinam.
fialka49
Zemiakové knedle robievam zásadne v pomere 1 : 1 múku s detskou krupicou. Takto mi to poradila pani chatárka, ktorá varí nielen pre slovenských, ale aj zahraničných hostí. A všetci sú doteraz spokojní.
afataga
mozno ma napadla uplna blbost, ale nedala by sa hruba muka nahradit najemno namletou struhankou?
mimitje
Ste veľmi šikovné, ďakujem za všetky rady! Som v Belgicku a pokiaľ viem, sú tu aj Poľské obchody, aj keď nie v mestečku, v ktorom sa nachádzam. Ale nevadí. Pozriem tú krupicu, respektíve francúzsku múku (Lille je iba 20 km odtiaľto). Inak tu používam hladkú múku do všetkého -aj do piškótového cesta (na Slovensku zásadne polohrubú do piškóty), aj do buchiet... Ešte raz vďaka!!
astheart
Do buchet asi ne, ale do bramborových knedlíků bych hladkou klidně dala. A máte pravdu. O Vánocích jsem byla v Dánsku a chtěla jsem se "blýsknout" našimi moučníky. I když tam polohrubá mouka je, byla divná. Vázala mnohem víc tekutin, všechny recepty vyžadovaly víc, než u nás, a stejně výsledky byly nevalné...... Zklamalo mě to....
kuchticka
Ja robim zemiakove knedle casto a tiez pouzivam hladku muku a rovnake mnozstvo krupice, niekedy i viacej krupice ako muky, lebo ta krupica je skor jemnejsia, nie hruba ako mate na Slovensku (ja som varievala v Cesku a tam maju detsku jemnu krupicku a hrubu krupicu). Knedliky su bezvadne. Doporucujem zemiaky uvarit den dopredu, knedliky sa robia lepsie a pridat do cesta 1 lyzicku octu, nelepi sa cesto.