Rôzne

Ako je ďaleko od taniera ku nemocničnému lôžku

zajomato - fotkazajomato, 29. septembra 2017

Uvedomujem si, že pri jedle sa vedú reči o príjemných zážitkoch. Ale ukážka receptov nielen na tejto stránke ma skôr nútia sa vážne zamyslieť nad tým, čo je dôležitejšie chuť a výzor jedla alebo jeho výživová hodnota. Nie som odborník v tomto odbore, spolieham sa len na vlastné pocity pri každej príležitosti niečo zjesť. Máme vnúčatá a ich potreby sa najesť ma často privádzajú do vývrtky. Viem, že to je v prvom rade starosť ich rodičov ako a čím nakŕmiť dorast. Ale často si aj seniorky vynucujú pozornosť svojich ratolestí maškrtami, ktorých sortiment je nebezpečne široký. Aj ich reklama je v duchu ako re- klamať v mene zisku. Ale aj odrastení konzumenti sa pri konzumovaní potravy riadia skôr tým ako jedlo vyzerá a nie čím si to zaťažujeme svoje tráviace zariadenie. A to ako každý zložitý systém sa môže pokaziť.
Mne pomáha predstava ako si s tým čo chcem zjesť poradí moje vnútorné ústrojenstvo, keďže každé sústo musí rozložiť na jednotlivé stráviteľné zložky, ktoré ja neviem ani pomenovať.

@zareaguj


Diskusia k téme

katka78
Od taniera k nemocničnému lôžku je to veru oveľa bližšie ako by sa mohlo zdať. Smola je, že človek si to uvedomí často až keď už má nejaký zdravotný problém.
kecupicek
Lekári nie sú moja obľúbená cieľová skupina. Skoro do 60-tky som nebrala žiadne lieky. Vzala som si ponaučenie z vašich komentárov a konzumujem už iba polovičné porcie a je mi fajn.
ivkamatko
Každý človek pozná svoj zdravotný a fyzický stav a podľa toho si jedlo vyberá. Ja si potrpím na stolovaní, pekne prestretý stôl je nielen estetikou, ale ako rodina si s radosťou k nemu zasadneme. Keď si niekto neprosí rezeň, tak ho jednoducho jesť nebude. Ak mám za obedom chuť na dezert a môžem ten dezert, tak si ho dám. To, čo je na stole, neznamená, že to musím zjesť. A tiež sa snažím potomstvu ponúknuť to, čo je zdravé. Niekde sa doporučuje obed zapiť pohárom minerálky. Inde sa to ani trošku nedoporučuje. Je ťažko povedať čo je zdravé a čo nie. Ani bio produkty. Je zdravší bôčik z prasiatka chovaného doma, alebo ovocie z Kauflandu?
sovka62
Kým som bola mladá. mala som sto chutí a v lahôdkach som si nevedela vybrať, bola by som zjedla pol pultu. Keď som začala variť, v kuchárskej knihe ma zaujímala hlavne kapitola Jedlá zahraničnej kuchyne. Neváhala som otravovať známych, ktorí cestovali do Prahy, aby mi priniesli rôzne koreniny (už ani neviem ako sa ten špeciálny obchod volal, tuším u Salvatora) a skúšala a skúšala. Ale postupne som sa vrátila k starým osvedčeným receptom starkej a mamy a už som pri nich ostala. Zisťujem, že čím ďalej tým viac v obchodoch kupujem len základné suroviny a varím a pečiem doma. Ak vidím recept, kde je zo pätnásť surovín, rovno ho preskočím, to nie je nič pre mňa. Uprednostňujem suroviny, ktoré som poznala od malička a hlavne také, ktoré sa dorobia v našich zemepisných šírkach. Tak si myslím, že sa stravujeme zdravo, jednoducho a chutne. A nemocnica? Poznám aj zvnútra, ale čo na tom, naveky tu nikto z nás nebude, nech by sa snažil akokoľvek.
fialka49
Rozprávala som sa s bývalým reprezentačným športovcom a okrem zážitkov zo súťaží sa rozhovoril aj o stravovaní, o.i aj o cholesterole:
"Môj jedálny lístok zostavoval odborník a mal som také výsledky na cholesterol, že hrozilo, že ma nedá už nikto dokopy".
Vtedy mi povedal jeden staručký lekár: "Jedz môj milý všetko, na čo máš chuť a neboj sa ani slaniny, ani bravčovej masti. Kašli na všetky diéty a exotické ovocie. Zdravie nájdeš doma v záhrade."
"A odvtedy mám ukážkové výsledky na cholesterol, keď som dal na radu starého pána doktora" povedal mi sympatický mladík.
V našich zemepisných šírkach rastie naozaj všetko, čo pre zdravý život potrebujeme.
zajomato
Tiež jem čo mi chutí. Ale aj oblečenie treba občas vymeniť. Všímam si ľudí, ktorých stretávam na ulici a asi polovica má viac hmotnosti ako je zdravé. A sledujte niekedy tučného ako drží nejaké vrecko z ktorého vyťahuje jedlo a pchá si veľké sústa do úst. Pri jedení je dôležitá nie len chuť jedla ale aj jeho nutričná hodnota a nie v poslednom rade aj vôňa. Nie len žalúdok ale aj rozum treba pri jedení používať.
zajomato
Nie je podstatné koľko má jedlo súčastí, ale ako je skombinované. Je to podobné ako v orchestri. Dá sa zahrať skladba len jediným nástrojom tak virtuózne že všetci ani nedýchajú, alebo ako keď hrá celý orchester so stovkou hudobníkov dokonale zladených. Pre mňa je príprava jedla radostnou chvíľou a jedlo kaď sa podarí dostatočnou odmenou. Nemusím sa riadiť nijakými pravidlami ani skostnatenými šablónami. Už len to, že na to mám, mi obohacuje život novými hodnotami. Rovnako ako zladenie tónov v hudbe alebo farieb v umení je aj harmónia chutí a vôni prejav skutočných schopností.

prajem všetkým dobrú dobrú chuť z vydareného diela