Varenie

Aké máte skúsenosti s prípravou zeleniny "karela"?

kumari - fotkakumari, 9. júna 2012

Milí Varecháči,

rada by som sa Vás spýtala, či máte niekto nejaké skúsenosti s prípravou zeleninky "karela" známej aj pod názvom "bitter melon" (horký melón)? Viem o nej, že je zdraviu prospešná, hlavne pre diabetikov. No keďže má naozaj horkú chuť, rada by som sa spýtala, ako ju čo najlepšie pripraviť. Na nete je veľa receptov, ale tu som zatiaľ žiadny nenašla, ale možno niekto s touto zeleninou už skúsenosti máte. Ďakujem za všetky rady. :)

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
to ma zaujíma, nepočula som o ňom, idem hľadať
michsamant
@kumari , vraj je dobre vyprazit ju alebo moja svagrova robi tak, ze ju najemnucko nastruha a s veeela kokosom ju robi, takze sa ta horkost strati. Raz som to u nej jedla, bolo to celkom ok, nie ze by som to chcela kazdy den :) ale svokor mi povedal, ze do 40 rokov ju jest nemusim, ale potom uz by som mala, aby som bola zdrava :))
1x kumari
kumari
@michsamant Ďakujem veľmi pekne - si poklad! :)
(predpokladám, že ani ja ju často pripravovať nebudem, ale vraj sem-tam sa treba premôcť, lebo je zdravá :))
kumari
:))) Keď to tak čítam, asi by som mala nasledovať rady ostrieľanej foodblogerky a premôcť sa+počkať tiež :))))
hubata
A ja čo? Ja už nemám čas čakať!
To mám umrieť bez toho že by som neochutnala karelu? Neviem síce čo to je ale že ste mňa vynechali tak to ma uráža. Daj sem foto tej tekvice @kumari !
kumari
@hubata :) :) :) tu sa mi zda obrazok najvystiznejsi. Pri jej priprave je zrejme dobre drzat sa nejakeho overeneho receptu, lebo karela je velmi horka...

evanaaa
Bŕŕŕ, horké nemám rada, ale ak mi má pomôcť, aj by som sa premohla. Znižuje to aj cukor? Inak, vypadá to ako uhorka s bradavicami,a zvnutra ako fazulový lusk, alebo čo.
hubata
Moja vnučka povedala že ak by sa karele prilepili očká, mohol by to byť aj malý aligátor. Takže po smrti by sa karela zmenila na kabelku........

Nuž čo: asi ako každé jedlo aj karela má svojich sympatizantov a odporcov.
kumari
@evanaaa hej, vyzerá trochu podozrivo ;)) ...ale sú aj iné druhy, napríklad čínske karela sa podobajú viac na naše šalátové uhorky (nemajú toľko bradavíc). Ako som sa práve dočítala, nielenže pomáha pri cukrovke - obsahuje látku charantín, ktorá má hypoglykemický efekt. V Ázii sa z nej vyrábajú aj tabletky na podporu liečby diabetes. A dokonca sa mi nakoniec podarilo nájsť aj slovenské stránky, kde o karele píšu ako o horkej tekvičke (tam sú spomenuté aj mnohé liečivé účinky)a dokonca sa z nej u nás v čajovniach pije čaj...(to som fakt netušila). :)) ... www.e-tea.eu/post/gohyah-caj-z-horkych-tekviciek-18/...
a @hubata vnučka je zlatá - jasné, skôr, než ich pripravíme, budú z nich aligátory (myslím, že môjmu malému synovi sa tento nápad určite zapáči) :))) ...(len škoda, že tá kabelka sa z nich nebude dať spraviť :))
janny300
Treba ju Len Dobre poumyvat
V slanej vode par krat a potom miesto smotany kokisove mlieko
1x kumari
kumari
Dakujem Janny300 . Uz mi pomaly taha na 40, takze sa seriozne zacnem venovat jej priprave, kedze po 40-tke ju vraj treba jest. :) Dakujem vsetkym.