Rodina a deti

Domáce lízanky- lízatká

mariaklara - fotkamariaklara, 24. februára 2011

Možno je to už viac ako 25 rokov, čo som v " DORKE " našla recept na doma urobené lízanky. Pár krát som ho robila môjmu synovi, teraz by som chcela túto maškrtku urobiť vnúčatkám. Spomínam si len, že sa upálil kr. cukor,( určite tam išlo aj niečo iné, neviem si spomenúť, čo to bolo ). Nalialo sa to do polievkových lyžíc, vsunula sa do toho špajdla, nechalo sa vychladnúť a lízanka bola na svete. Možno si niekto tento rct odložil, ak áno, zverejnite ho, prosím. Budem vďačna !

@zareaguj


Diskusia k téme

honestka
ja si spominam, ze tam boli orechy a boli take capate a velke
enge149
my sme upálili cukor pomaly na platni,drevenú dosku sme opláchli stud.vodou/aby sa neprilepilo/a vyliali karamel,stuhlo a potom sa lámalo,alebo sa tam uložili aj špajdle,špáratká a po troške ako lízanka sa lialo ďalej od seba..po odložení zo sporáka sa môže pridať do horúceho aj kokos,mlet.sek.orechy podľa chuti.chutilo nám to veľmi,bola bitka,lebo sme nemali takú veľkú ponuku ani peniažky na lízanky ako dnes..a sladkosti boli hotové za chvíľu,vymieňali sme si ich na dedine pri hraní,lození po stromoch/no,neboli počítače/..
janazjarku
Jasné, že aj ja som vyrábala presne tak skaramelizovaný cukor s pridaním trošky ovocného sirupu , alebo orieškov :-) do mliiečneho trošku smotany.
babidka
a nezabudni lyzicu vymazat maslom , aby sa ti neprilepili ako mojim detom :-) potom nebolo s cim jest polievku a takmer vsetky lizatka skoncili v hrnci s vodou:-)))))
mariaklara
Super, ja som vedela, že mi pomôžete. Veľmi pekne vám ďakujem! Babidka, ďakujem za pripomienku, lebo na to som úplne zabudla.
alenka0901
Stará mama dávala do upáleného cukru posekané orechy alebo mak, robilla to presne tak, ako píše enge. Volali sme to "hromy", vždy sme sa ako deti tešili na to, keď do išla robiť. To je pochúťka z detstva.
palokuchki
Aj my sme robievali hromy, bola to pre nas velka pochutka. Davali sme do nich aj trochu citronovej stavy a tiez posekane orechy. @babidka , zasmiala som sa na tvojom komente.
enge149
@alenka0901 ja som pozabudla,mak celý sme tam dávali často aj orechy,lebo to bolo domáce/nekupovalo sa/..
evanaaa
Ale ako sa robia lízatká bez karamelu, taká, aké vidno aj na trhoch a jarmokoch ?
hubata
Veru ako? Dajú sa urobiť aj v domácich podmienkach?
m0nika
My sme robievali tiež len tak jednoducho - do lyžice vymastenej maslom sme vyliali čistý skaramelizovaný cukor, do toho špajlu a už len čakať kým to vychladne. Praxou sme zistili, že lepšie sú malé lyžičky, ľahšie sa celé lízatko vojde do úst :-))
milad
Keď bolo obdobie chrípok, tak mamka pridala prelisovaný cesnak. Viem, znie to čudne, ale tá chuť bola zaujímavá, lebo v horúcom karameli aj cesnak trochu skaramelizoval a zosladol.Ešte pridala aj bylinky, najčastejšie tymián. Do dnešných detí by sme asi tú kombináciu nedostali.