Rizoto s mäsom a hroznovými listami videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 18. mája 2024

Fantasticky chutné rizoto, ku ktorému stačí už len šalát, alebo kyslé uhorky. Ja toto jedlo zbožňujem. Kombinácia korenín a ich chuti mi pripomínajú detstvo.
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

5
porcií
Rizoto s mäsom a hroznovými listami (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

400 g
250 g mleté
2 ks
cca 25 ks čerstvé
2-3 KL
2 KL
1 KL
cca 1-1,2 l




Postup

  1. 1

    Do tohto jedla potrebujeme čerstvé, mladé hroznové listy. Keďže my doma hrozno máme, tak nemám problém si hocikedy nazbierať zopár čerstvých listov. Najmä teraz je ich veľmi veľa, lebo hrozno len beží a beží. Zbytočné výhonky, ktoré obstrihám majú vždy zopár krásnych listov a práve tie sú vhodné na varenie. Do tohto rizota potrebujeme asi 25, kľudne aj 30 väčších listov, záleží od veľkosti. Okrem hroznových listov, ktoré si pokrájame na tenké pásiky si pripravíme aj všetko ostatné. Ryžu opláchneme a cibuľu pokrájame na drobno. Mäso je lepšie použiť trocha mastnejšie.

    Rizoto s mäsom a hroznovými listami (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájanú cibuľu udusíme na oleji, môžete ju trošku aj opiecť. Potom pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme a necháme spolu trochu poškvrčať. Následne pridáme na tenko pokrájané hroznové listy, premiešame, podlejeme trochou vody a zakryté dusíme, kým listy nezmäknú.

  3. 3

    Keď sú listy mäkké, pridáme ryžu a znova dáme aj koreniny. Tie musia byť s výraznejšou chuťou, lebo ryža ich pri varení potom vpije. Celé dobre premiešame, podlejeme vodou, zakryjeme a varíme/ dusíme do zmäknutia ryže. Vodu si môžete doliať aj podľa potreby, ako vaša ryža pije.

  4. 4

    Toto rizoto je úžasnej chuti. Je sýte a kľudne nahradí aj hlavné jedlo. Stačí k nemu len niečo kyslé alebo šalát :-) Chutné je aj s kompótom. Prajem dobrú chuť!

    Rizoto s mäsom a hroznovými listami (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

libusa81
Cesminka dajú sa hroznove listy aj zavariť aby som z nich mohla urobiť dolmu? Veľmi by som to chcela vedieť robiť, chutí to super. Nemáš nejaký recept ?
bugout
@libusa81 (25.5.2024 22:50)

Videl som predávať zavarené, takže by sa to asi malo dať, ale nikdy som to neskúšal.
cesminaz
@libusa81 (25.5.2024 22:50)

Ahoj😊 Práve dnes som sa už konečne pustila do listov, teraz beží hrozno ako divé. Ako píše @bugout dajú sa listy aj kúpiť, napríklad v tureckom obchode. Sú zavákumovamé, sú buď predvarené, alebo v slanej vode, alebo len obarené. Ale podla mňa keď má človek vlastné hrozno, tak je lepšie si ich spraviť doma. Ja ich zvyknem aj vo vriacej vode chvílku povariť a potom dať do sáčku do mrazáku. Mám tu aj video, je síce len o príprave listov, ale presne takto pripravené listy treba dať potom do mrazáku🙂 Ale dá sa dať aj do fliaš, práve dnes som robila.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia