Punčová torta
Punčová torta

Punčová torta s polevou z ružovej čokolády

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 4. mája 2024
Punčová torta s polevou z ružovej čokolády
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Torta pre každého oslávenca, ktorý miluje punčák.

12
porcií
45 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
130 g
180 g
1 bal.
Sirup na polievanie:
3 ks
3 PL
50 ml
1 ČL
4 PL
Na potretie korpusu:
6 PL
Poleva:
200 g (ruby)
1 PL
Zdobenie:
4 PL




Postup

  1. 1

    Cesto: Vajcia šľaháme s cukrom asi 10 minút do hustej nadýchanej peny. Potom metličkou na trikrát zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva.

  2. 2

    Pripravené cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 24-26 cm vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť, potom odstránime obruč aj dno formy a najlepšie na mriežke necháme celkom vychladnúť.

  3. 3

    Na sirup spolu uvaríme pomarančovú šťavu s cukrom, lekvárom, rumom a kakaom.

  4. 4

    Vychladnutý korpus horizontálne prekrojíme na 3 časti. Spodnú časť korpusu potrieme lekvárom. Strednú časť korpusu navlhčíme pripraveným sirupom najprv z jednej a potom aj z druhej strany a položíme na spodnú časť korpusu. Vrchný korpus potrieme z jednej strany lekvárom a lekvárovou stranou položíme na stredný, sirupom navlhčený korpus. Tortu zaťažíme a dáme na noc odležať do chladu.

  5. 5

    Na druhý deň tortu polejeme polevou z ružovej ruby čokolády rozpustenej vo vodnom kúpeli spolu s kokosovým olejom. Posypeme rozdrvenými lyofilizovanými malinami a ozdobíme čerstvými malinami. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia