Moravské koláče
Moravské koláče z kysnutého cesta bez kysnutia a bez laktózy
Autor receptu: sonulienka
Našla som si na Pintereste výborný recept na moravské koláče, je to síce kysnuté cesto, ale s cestom ihneď pracujete. A môžem povedať, že cesto je výborné odporúčam.
62 porcií |
60 minút príprava |
15-20 minút na 180 °C |
Postup
- Robila som s bezlaktózovým mliekom a maslom, chcela som dať vnučke a ona má bezlaktózovú diétu. Najskôr som si dala urobiť kvások - do vlažného mlieka s cukrom som rozdrobila droždie.
- Cesto: Pokiaľ kvások vzišiel som preosiala múku, trochu zohriala mlieko, do ktorého som zašľahala vajíčka. Pridala som všetky ostatné suroviny na cesto a vzídený kvások a vypracovala som strojom cesto. Cesto som si na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkala a vykrajovala kolieska s priemerom 6 cm, ktoré som v strede opakom menšieho pohára stláčala a plnila.
- Na tvarohovú plnku som si rozrobila 250 g tvarohu s jedným žĺtkom, 1 PL práškového cukru a 1 vanilkovým cukrom.
Makovú plnku som urobila nasledovne: do maku (asi 150 g) som dala 1 vanilkový cukor a 1 škoricový cukor a zaliala prevareným mliekom. Nám stačí takto sladká plnka. A už len slivkový lekvár a čučoriedky.
- Posýpka: Rozdrobila som maslo s múkou a trochou soli, pridala práškový a vanilkový cukor a trochu na hrubo zomletých vlašských orechov pre chuť.
- Do každej jamky som dávala rôzne náplne. Makovo-tvarohovú, lekvárovo-tvarohovú a tvarohovú s čučoriedkami.
Potrela som kraje cesta vajíčkom a koláče posypala posýpkou.
- Piekla som v predhriatej rúre na 180 stupňov asi tak 15-20 minút. To si už každá sledujte svoju rúru. Piekla som teplovzdušnej rúre.
Vyšlo mi 62 kusov.
- Ak vyskúšate, možno Vám budú chutiť ako nám.