Špargľový slaný koláč fotorecept

sandra - fotkasandra, 20. apríla 2010
Špargľový slaný koláč (fotorecept)
Foto: sandra

Jednoduchý, aj keď trochu časovo náročný, vynikajúci slaný koláčik :-)

Suroviny

Cesto:
175 g
90 g
2 PL
1 ks
Plnka:
500 g
1 ks
150 g
100 g
3 ks
200 ml
 štipka
 podľa potreby
Podklad pod plnku:
1 balenie




Postup

  1. 1

    Najprv si zo všetkých surovín na cesto vypracujeme kompaktnú masu. Vyvaľkáme na rozmer formy na pečenie, alebo cesto jednoducho prstami rozťaháme po plechu, ako som to urobila ja a ako to robím odjakživa :-) Plech s cestom uložíme do chladničky na pol hodinu.

    Špargľový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si ošúpeme špargľu. Spodné dva centimetre odkrojíme a odložíme na polievku alebo vývar. Odmeriame si veľkosť špargle na dekorovanie koláča na povrchu. Odrezané zostatky nakrájame na drobno.Dáme spolu variť na tri minúty do mierne osolenej vody. Po uvarení zlejeme vodu a špargľu ochladíme studenou vodou. Pór očistíme a nakrájame na úhľadné pásiky. Na panvici si zohrejeme olej, pridáme uvarené malé kúsky špargle a pór. Chvíľu podusíme.

    Špargľový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sladkú smotanu vyšľaháme s vajíčkami, korením, muškátovým orieškom a štipkou soli.

    Špargľový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme podusený pór so špargľou, postrúhaný syr cheddar a šunku alebo slaninku nakrájanú na malé pásiky.

    Špargľový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vytiahneme z chladničky, popicháme vidličkou a vložíme prepiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia, formu zakryjeme na 10 minút alobalom. Potom na dve minúty alobal odstránime. Predpečené cesto vyberieme z rúry a stíšime ju na 180 stupňov Celzia. Teplé cesto natrieme nátierkou Lučina.

    Špargľový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na to vylejem smotanovú zmes a dokola obložíme uvarenými stonkami špargle.

    Špargľový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme radšej pomalšie podľa potreby, kým sa vajíčka v smotane nezrazia a povrch chytí krásnu zlatohnedú kôrku :-) Dobrú chuť!

    Špargľový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

janadelfi
Špargľu som ako dieťa nejedla, ale manžel ju spomína...... dokonca sa podujal upiecť špargľový koláč, ale len raz (bol veľmi kyslý) - odvtedy sme ju zase nemali. Tvoj koláčik vyzerá super.....
cokomilka
mňam, takéto koláče na slano ľúbim! pidám si to do zoznamu.
babav
Vyborny recept! So sparglou som ho este nepiekla ,
ale s cibulou ,spenatom ,hribikmi casto.Lucina na dne
kolaca je pre mna novinkou ;-)
honestka
Vyzera ako vymalovany-mnam, ocami som z neho odjedla riadny kusisko...
tu u nas dostanem len tu zelenu sparglu takmer cely rok.
Je nejaky velky rozdiel medzi nimi?-dakujem.
samanka
tak takýto koláčik môžem aj každý deň...už aj pátram po špargli. Robievam aj krémovú špargľovú polievku, pridám recept. A mimochodom-Sandra, píšeš, že nemáš rada tekvicu. Napíšem recept na polevku z Hokkaido tekvice, keď bude sezóna-uvidíš, že si ju zamiluješ.
janadelfi
Takže sypem si popol na hlavu, jednoznačne som si pomýlila "špargľu s rebarborou".... ale pravda je, že nemám skúsenosti ani z jednou z nich.
sandratamer
Písala som že nemám rada tekvicu?.. Čo sa týka bielej, z tej milujem hustú smotanovú omáčku, so zemiakmi a mäskom na šťave. Až bude sezóna, snáď sa mi podarí pridať recept :-). No a čo sa týka "halloweenskej" oranžovej tekvice, tak tú naozaj nemusím, ale novým chutiam sa nebránim. Ale len so zavretými očami a pridržiavaním nosa...:-)
2010
To je moj styl kolacika,
na slano
dik
huck
honestka medzi zelenou a bielou šparglou je minimalny rozdiel. Biela je chutovo jemnejšia, ale ja osobne davam prednost zelenej. A priam deliciou je diva lesna špargla, zber ktorej prebieha v prirode prave teraz od konca marca do polovice maja tu pozdlž pobrežia Jadrana. Vo vnutrozemi diva špargla nerastie volne v prirode. Rozdiel medzi divou a kultivovanou šparglou je asi ako ked porovnavame chut divych lesnych jahod a domacich-zahradnych. Lesne plody su menšie , ale zato chutnejšie, vonavšie a zdravšie.
jezibabka1
@sandratamer výborný receptík, len keby som zohnala špargľu na jedenie, lebo nejak sa u nás v okolí vyskytuje len škaredá a zvädnutá. Mohla by som použiť aj sterilizovanú?
barborao
mnam, pridavam si do receptara, mam akurat novu formu z francuzska na slane kolace quische takeho typu. dakujem za inspiraciu!
sovka62
Prekrásny koláčik. A recept správne načasovaný, špargľová sezóna sa rýchle blíži. Dúfam, že počas nej budem na Slovensku a budem môcť odbehnúť do Nových Zámkov, tam ju predávajú čerstvo pozberanú.
samanka
@sandratamer , hokkaido nie "hallowenska", ale má príchuť gaštanov a má, teda aspoň v mojej záhrade, priemer do 20 cm. Keď mi vyrastú a dozrejú, pridám foto aj recept.
sandratamer
Rada vyskúšam ak ju zoženiem (gaštany milujem), ale moja averzia na helloweensku platí :-))
(viem že hokkaido nie je helloweenska :-)))))))
agatka
Mile zenicky,ja vam poviem,ze spargla je velmi zdrava,nemci ju doslova zeru,robia z nej vsetko mozne.Ale ja som zakusila zber spargle,je to najtazsia praca aka existuje,je to otrocina,strasne som sa nadrela,bola som 4 krat,ale aj napriek tomu mam sparglu rada.mozem vam poradit,ze ked ju varite pridajte kusok suchej zemle,ta odobera horkost spargle,lebo ked je uz starsia ,tak ma horku chut.Inac ja som ta Agatka,ktorej by vyhorel dom kvoli radosti z auticka,Len vam chcem povedat,ze auticko mi sluzi,jazdim kazdy den,ked som doma a viem uz aj v lavo odbocit,Prajem krasnucy dnicek.Ahojte
jerica
muselo byť výborné papaníčko , ja ale bez šunky:-) ukladám zíde sa aj keď nebude šparglová sezóna,brokoli je skoro celý rok:-)
jatanika
aký pekný koláč... len špargľu sme už zjedli :-)) ... uvidíme, možno ešte bude... zatiaľ kk
elixir
@sandratamer dnes som piekla podľa Teba, ale po pridaní plnky na cesto som už piekla rýchlo, bo sme boli hladní. :) Mala som menej špargle, zato som ale potrebovala minúť šampiňóny, tak som to spojila. Bolo moc fajn. :)