Plnené kapustné listy
Plnené kapustné listy

Plnené kapustné listy

gurman01 - bez fotkygurman01, 22. mája 2021
Plnené kapustné listy
Foto: gurman01

Zemplínsko-rusínsky pokrm. Holúbky.

Suroviny

3 ks
1 kg
1,5 kg mleté
2
2-3 PL
1-2 strúčiky
1 ks menšia
Zálievka:




Postup

  1. 1

    Z kapusty vyrežeme hlúbik a vložíme ju do vriacej vody. Ako listy mäknú, začnú sa ľahko oddeľovať a postupne ich z hlávky kapusty oddeľujeme. Kapustu opäť vložíme do vody až pokým sa neoddelia posledné použiteľné listy. Hrubé a tvrdé listy necháme ešte chvíľu povariť a po vytiahnutí z vody listy ešte prikryjeme pokrievkou, aby došli. Zbavíme sa hrubých častí z listov.

  2. 2

    Ryžu uvaríme do polomäkka. Na masti opražíme nakrájanú cibuľu dozlatista, na konci praženia pridáme červenú mletú papriku, odstavíme a vmiešame do vychladnutej ryže spolu s mletým mäsom, vajciami, pretlačeným cesnakom a 2 lyžicami paradajkového pretlaku, osolíme, okoreníme a zmes vymiešame.

  3. 3

    Zmesou plníme listy, ktoré potom stočíme a konce zatlačíme dnu.

  4. 4

    Dno hrnca vymastíme masťou, do hrnca poukladáme holúbky a zalejeme ich paradajkovým pretlakom zriadením s vodou v pomere 1:1, podľa chuti osolíme a dáme variť približne na 2 hodinky.

  5. 5

    Podávame s kyslou smotanou, chlebom alebo zemplínskym koláčom.

Diskusia k receptu

boxik
Presne také ako mám rád , my to vylepšujene ešte tým , že na dno hrnca ide niekoľko plátkov slaniny a vrstva kvasenej kapusty. O tú je pri konzumácii najväčší záujem.
mares
Ja ich robím podobne,ale nedávam pretlak,ale vývar a naspodok porezanú hlávkovú kapustu, keď sa zvýši. Ináč toto jedlo zbožňujem.Bohužiaľ len ja z rodiny a zať.
zinnajdha
Aj ja ( aj moja mama a babička ) robíme zemplínsku pôvodinu tak, ako @ Mareš, nedávame pretlak, ale viac kapusty, aj kyslej aj sladkej čerstvej. Teda " na bielo". Mama hovorievala, že panenské holubky. Jedlo má takto celkom inú - výbornú chuť.
lilyre
Určite je to dobré jedlo, ale nezdá sa mi množstvo surovín ... je to asi pre veľkú rodinu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia