Jablkový zákusok
Jablkové kocky z lístkového cesta s pudingovo-smotanovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Na akú príležitosť si tento fajnový zákusok upečiete, je už len na vás...
Postup
- Na sitku vopred nechávam stiecť od šťavy 2 kusy jablkového kompótu zo 700 ml fliaš.
Jablkovú plnku som pripravila najskôr. V kastróle na masle chvíľu podusím od šťavy odtečené kompótové polovičky jabĺk. Niektoré boli so šupkou. Vsypem strúhaný kokos, škoricový cukor a zamiešam. Zalievam pudingom, ktorý som rozmiešala v šťave z jabĺk aj z citróna. Miešam a varím od zovretia 2 minútky. Dám dole z plameňa a nasypem egrešovú Galaretku v prášku, poriadne vymiešam. Nechám chladiť, máličko stuhnúť.
- Jablkovú plnku bez Galaretky si môžete pripraviť aj podľa týchto mojich receptov:
https://varecha.pravda.sk/recepty/jablkove-pudingove-kocky-s-kremom-fotorecept/87536-recept.html
https://varecha.pravda.sk/recepty/kremove-jablkove-kocky-fotorecept/85080-recept.html
- Lístkový korpus: Použila som vyšší plech 20 x 35 cm. Lístkové cesto kúpené rozvaľkané som rozprestrela do plechu s papierom aj na boky cca 1,5 cm. Natrela som ho rozšľahaným vajíčkom a prikryla tak isto veľkým lístkovým cestom. Jemne rukami pritlačím. Vidličkou povrch celého cesto popichám a natriem opäť vajíčkom.
Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov pečiem 20 minút. Upečené nechám poriadne vychladnúť.
- Na vychladený lístkový korpus rozotieram studenú jablkovú plnku a dám do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Pudingovo–smotanový krém: Z mlieka, pudingov a cukrov uvarím hustý puding. Hneď do neho pridám kocky masla a miešam, až sa suroviny spoja. Nechávam vychladiť v studenej vode. Následne prešľahám ručným mixérom a po častiach na 3-4 krát všľahám kyslú smotanu. Ja som dala 400 g veľký kelímok.
- Krém rozotriem navrch jablkovej plnky a vrátim do chladničky na celú noc. Nakoniec nakrájané jablkové krémové kocky ozdobím podľa seba.
- Aj v Pieninách už začala turisticka sezóna. Srdečne vás všetkých pozývame.