Jablkový zákusok

Jablkové kocky z lístkového cesta s pudingovo-smotanovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Na akú príležitosť si tento fajnový zákusok upečiete, je už len na vás...

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na sitku vopred nechávam stiecť od šťavy 2 kusy jablkového kompótu zo 700 ml fliaš. Jablkovú plnku som pripravila najskôr. V kastróle na masle chvíľu podusím od šťavy odtečené kompótové polovičky jabĺk. Niektoré boli so šupkou. Vsypem strúhaný kokos, škoricový cukor a zamiešam. Zalievam pudingom, ktorý som rozmiešala v šťave z jabĺk aj z citróna. Miešam a varím od zovretia 2 minútky. Dám dole z plameňa a nasypem egrešovú Galaretku v prášku, poriadne vymiešam. Nechám chladiť, máličko stuhnúť.
  2. Jablkovú plnku bez Galaretky si môžete pripraviť aj podľa týchto mojich receptov: https://varecha.pravda.sk/recepty/jablkove-pudingove-kocky-s-kremom-fotorecept/87536-recept.html https://varecha.pravda.sk/recepty/kremove-jablkove-kocky-fotorecept/85080-recept.html
  3. Lístkový korpus: Použila som vyšší plech 20 x 35 cm. Lístkové cesto kúpené rozvaľkané som rozprestrela do plechu s papierom aj na boky cca 1,5 cm. Natrela som ho rozšľahaným vajíčkom a prikryla tak isto veľkým lístkovým cestom. Jemne rukami pritlačím. Vidličkou povrch celého cesto popichám a natriem opäť vajíčkom. Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov pečiem 20 minút. Upečené nechám poriadne vychladnúť.
  4. Na vychladený lístkový korpus rozotieram studenú jablkovú plnku a dám do chladničky aspoň na 2 hodiny.
  5. Pudingovo–smotanový krém: Z mlieka, pudingov a cukrov uvarím hustý puding. Hneď do neho pridám kocky masla a miešam, až sa suroviny spoja. Nechávam vychladiť v studenej vode. Následne prešľahám ručným mixérom a po častiach na 3-4 krát všľahám kyslú smotanu. Ja som dala 400 g veľký kelímok.
  6. Krém rozotriem navrch jablkovej plnky a vrátim do chladničky na celú noc. Nakoniec nakrájané jablkové krémové kocky ozdobím podľa seba.
  7. Aj v Pieninách už začala turisticka sezóna. Srdečne vás všetkých pozývame.