Francúzska cibuľová polievka

Patrik Lednár
šéfkuchár Alizé restaurant & club v Bratislave, 21. mája 2010
Francúzska cibuľová polievka
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
50 g
30 g
3 g
2 ks
100 g
 podľa chuti
 podľa chuti
1 l
1 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľu si očistíme a ostrým nožom nakrájame na krúžky. Čím budú krúžky tenšie, tým bude polievka lahodnejšia. Cibuľku orestujeme na oleji do zlata, zalejeme vínom a necháme redukovať 5 minút.

  2. 2

    Pridáme bobkový list, estragón a vývar (ak nemáme hotový vývar, použijeme jednu maggi kocku). Necháme variť na miernom ohni 30 minút.

  3. 3

    Dochutíme soľou a cukrom podľa potreby, pridáme prelisovaný cesnak. Polievku podávame s opečenou ciabattou.

  4. 4

    Náš tip na víno vhodné k tomuto pokrmu: Rulandské biele, 2008, Pavelka, Použijeme ho pri varení aj na zapíjanie polievky, jasno zlatožltá farba, vôňa byliniek a rozkvitnutej lúky.

Diskusia k receptu

puntodadino
Estragon je taka zelina,vysoka do 1metra s protistojnymi listkami,co sa podobaju na mladu vrbu.Su dva typy:-rusky,rozmnozuje sa aj semenom a -francuzky,lepsi,aromaticky-da sa mnozit iba vegetativne.
Slovensky nazov je Palina dracia.Ale Tebe staci ,ked kupis hotovy v sacku....
elmer
hmmm, bez urazky, ale podla mna cele zle....ked uz nieco chceme nazvat "francuzska cibulova polievka" tak by sa to malo aspon priblizit originalnej recepture....to znamena ziadna maggi kocka, urcite by malo byt v recepte uvedene kolko sa cibula dusi, pretoze prave toto je zaklad dobrej cibulovej polievky...a to, ze sa ma pouzit syr Gruyère ani nespominam....ja by som to nazval skor cibulova polievka, pretoze od povodneho receptu to ma na mile daleko...
babav
@elmer , mas pravdu!Syr ma byt navrchu polievky na opecenom chlebiku.Cez vrstvu roztaveneho syra sa treba k polievke
prebojovat ;-) .Obycajne sa servuje v specialnych keramickych miskach s ruckou.Je to pochutka,hlavne pre milovnikov cibule.
2010
elemer,
uplne suhlasim, bez syru je to cibulova aj ked moze byt dobra ale nie francuzska.
elmer
osobne mam VEEEELMI dobru skusenost s cibulovou polievkou z restauracie "Pod sibenicou" v Liptovskom mikulasi. Bol som tam po 1.januara, takze este taky trocha "pokrceny" po silvestrovskych oslavach, ale ta polievka bola naozaj vynikajuca (mimochodom ako cela restauracia...)
gourmand
mimochodom, dá sa na slovensku kúpiť gruyére ? voľekedy ho mali v tescu, ale to bolo už strašne dávno a odvtedy ho mám iba zo zahraničia a ke´d robím fondue tak tiež musím ísť kvôli tomu do rakúska. ešte poznámka k estragónu, osobne považujem použitie akejkoľvek sušenej byliny za totálnu zbytočnosť nemá to žiadnu vôňu ani chuť, ja si pestujem bylinky na okne a inak celkom slušný výber čerstvých balených byliniek mávali v terne v auparku, neviem ako je to teraz
slami
prekvapilo ma v recepte, že odporúča dochutiť cukrom a soľou. Myslím si, že nechať skaramelizovať cukor je pre výslednú chuť veľmi dôležité. Pocukriť sa môže iba napr. čaj... (aj ten nie vždy)
retig1
Francúz by sa minimálne čudoval.
Asi ako Rus, ktorému ponúknete "ruské vajíčko".
skockostraka
môže byť dobré na večeru, alebo peký obed a za tým niečo ľahké, ale ani nemusí byť. Ozaj, čo je to ten estragón?
prdelinka
francúzska polievka a talianska ciabatta...ej aj majster kuchár sa občas utne :-) ale určite vyskúšam :-D
mata3636
v poslednej dobe si všímam, že recepty od týchto šéfkuchárov sú nejaké ... ehm ... divné. titul masterchef by asi nezískali :P
sely1
ja velmi pochybujem ze toto pisal nejaky sefkuchar a uz vobec nie alize restaurant!ako moze nikto takyto navrhnut namiesto vyvaru kocku maggi!preboha!a uz vobec nie do francuzskej cibulacky!ak vari takto aj v tej restike tak uz viem kde nepojdem....varit z kociek bujonov a praskov je fuj aj pre mna doma nieto este v nejakej nobl restike a celkovo tento recept nic moc ja davam do nej aj mletu cervenu papriku a cervene vino nie biele a suseny estragon?to uz radsej vobec ziadny!len cerstvy....
lanabard
šéfkuchár z Alizé - však preto je tam aj taký nával - tá vaša cibuľová polievka sa ani na pohľad nepodobá tej francúzskej - DOUČIŤ!!! alebo skúsiť iný recept....