Bravčová panenka
Bravčová panenka

Bravčová panenka s mrkvou a šampiňónmi

jhoblakova - bez fotkyjhoblakova, 1. mája 2024
5
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
4 ks
1 konzerva
50 g
podľa chuti
1/2 KL
podľa chuti
 (alebo smotana na šľahanie)




Postup

  1. 1

    Bravčovú panenku umyjeme, prípadne orežeme nejaké časti. Panenku osolíme a obalíme v bylinkovom korení (ja som použila sušenú pažítku, majorán a trocha bazalky).

  2. 2

    Na rozpálenom oleji sprudka opečieme panenku z každej strany. Pridáme maslo a panenku chvíľu pomocou lyžice polievame roztopeným maslom.

  3. 3

    Rúru rozohrejeme na 180 °C. Opečenú panenku preložíme na plech, polejeme výpekom, zakryjeme alobalom a vložíme do rozohriatej rúry na približne 20 minút. Pri takomto čase je panenka prepečená aj vo vnútri, kto má radšej ružovejšiu, treba skrátiť dobu pečenia v rúre.

  4. 4

    Počas pečenia panenky si pripravíme omáčku k mäsku. Na rozohriatom oleji opražíme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme mrkvu nakrájanú na tenké kolieska, prípadne na kocky a spolu chvíľku popražíme. Zalejeme vodou a dusíme, kým je mrkva mäkká. Pridáme nakrájané šampiňóny a spolu dusíme aspoň 10 minút. (Ak použijeme čerstvé šampiňóny, najskôr ich opražíme spolu s mrkvou a až potom zalejeme vodou.) Osolíme a okoreníme podľa chuti.

  5. 5

    Keď sú mrkva a šampiňóny mäkké, omáčku zahustíme buď múkou alebo smotanou na šľahanie a necháme prevrieť.

  6. 6

    Upečenú panenku nakrájame na kolieska. Servírujeme poliatu omáčkou. Ja som ako prílohu zvolila zemiakovú kašu, no fantázii sa medze nekladú :) Po tomto obede sa len zaprášilo a ostali prázdne taniere, preto som nestihla ani fotku :(

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia