Kuchyňa a vybavenie

Kuchárska kniha - Imrich Sečanský

mrnousik - fotkamrnousik, 11. júna 2013

Podtitul knižky je "Pre zdravých aj chorých". Veľmi pokroková
knižka na rok 1982, žiadne lákavé obrázky ku každému receptu, ale
zato receptov neúrekom. Kto si túto knižku pamätá?

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
ja ju mám a dosť často aj používam a ani mi nevadí, že sú tam suroviny také skôr obyčajné
marianne
Ja mam kucharku: Varime zdravym a chorym,ale z roku 1950.Mama ju dostala ako svadobny dar.Len sa nemozem dopatrat autora,nie je tam napisany...ale je vyborna,nielen,ze su tam podla chorob:zlcnikari,diabetici,redukcne,oblickari.... ale aj cast pre zdravych ta je vyborna,stare recepty...je cela zazltnuta,ale rada v nej listujem a citam...
mrnousik
@marianne : toto je mamina kucharka, tiez ju dostala od apuka :)

a su tam fakt krasne myslienky, neviem ci nie je nahodou nejakym 2450tim vydanim tej tvojej
marianne
@mrnousik tak teraz som confused,tie linky co si tu dala mi zobrazuju moje vlasne fotky z dovolenky zo Spanielska,moje vlastne knihy,jedlo ktore som fotila,par fotiek z UK.Mam to ulozene na gmaily vo fotoalbume.Ako si k tomu prisla,cez google....???? Si to neviem vysvetlit..
marianne
dokonca som tam odfotena ja i moj muz....mohla by si to zmazat prosim?? Myslim tie linky o 22:30,to su naozaj moje vlastne fotky..
jatanika
@marianne , mrkla som sa na to .... ja práve nie som prihlásená na svojom konte gmail, tak mi ukazuje len stranku na prihlasenie .... určite si automaticky vošla do svojho konta
marianne
uz som ich skryla,nieze by bolo na nich nieco dolezite,obycajne fotky...ale predsa by som rada rozhodovala,ci ich dam do diskusie alebo nie...ale aj tak je tam stale moj email...
marianne
@jatanika ale aj tak som z toho vyvalena,asi som tam naozaj vliezla,teraz som sa odhlasila...to som netusila,ze sa da aj takto vojst do svojho konta....
jatanika
@marianne , neviem veľmi ako fungujú fotogalérie cez google, lebo ich nevyužívam ... či sú verejné, neverejné .... ale určite tvoje fotky nikto neuvidí, ak si ich nezverejnila .... s výnimkou hackerov, samozrejme :-))
marianne
@jatanika niektore z nich boli aj na vareche: hnihy a jedlo,ale boli medzi nimi aj sukromne z vyletov....vec sa nic nestalo,len som rano zaostrila a pozeram co su to za linky a kde som sa tam vzala,normalne ma to prebralo,ani turka netreba:-)))
pusta
tú kuchársku knihu mám doma vo svojej zbierke, je výborná, dosť som z nej varila. páči sa mi podanie rp autorom. Dr.Sečanského som osobne poznala, bol to veľmi múdry, príjemný a veselý, milý človek, vynikajúci lekár.
@marianne , teiž som klikla na tie linky a mne sa zobrazili zase moje súkromné fotografie.myslím, že nemusíš mať žiadne obavy, lebo sa zobrazia len tebe samotnej a nikomu inému, pokiaľ si ich nezverejnila. ked sa mi to stalo porvýkrát, tiež som zmätkovala :D
marianne
no @pusta do svojho gmailu som este cez varechu nesla:-)))) Za to zmatkovanie sa ospravedlnujem...:-)
marianne
ale predsa som len nieco vyhrabala vo svojej kniznici od Secanskeho,aj som na nu zabudla.Nikdy som podla nej nechudla,ale co keby nahodou:-))
Je z roku 1990,kupila som ju v Martine,cakala som akurat dceru a nevedela som ako budem po porode vyzerat,tak som si ju prihodila do kosika:-))) Je od Secanskeho obsahuje vsetko, co hladas.Su tam vyborne zdrave receptiky a kazdy ma vypocitanu kaloricku a vyzivovu hodnotu.Aj s jedalnickami...Kto chce zdravo schudnut,odporucam...Tie recepty sa daju smelo varit,bez toho ci chce niekto schudnut alebo nie...Navyse su tam potraviny,uplne rozpitvane co a kolko obsahuju..(B,T,S,vapnik,zelezo,vitaminy....

pusta
@marianne , samozrejme. ved MUDr. Sečanský bol vynikajúci internista so špecializáciou: Diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy. okrem toho to bol veľmi príjemný vtipný pán, vedel sa baviť a svoje vedomosti podával veľmi ľudsky, prijateľným spôsobom, zrozumiteľne a zaujímavo, často okorenil zážitkami s určitým nadľahčením :-)
marianne
Ja som teda tu cest nemala sa stretnut s nim @pusta ,ani z medii asi neviem o koho ide,ale pan doktor musel byt velmi mudry clovek.Ta kniha ma naozaj hlavu a patu,je vyborne spracovana a pritom sa velmi dobre cita aj laikom.Ako si napisala zrozumitelne,zaujimavo...no po lopate:-) By som aj povedala,ze ak si clovek z nej nieco vezme k srdcu,tak sa ani s chudnutim trapit nemusi:-) toto je uz mimo mna,som zmierena,lepsie to uz nebude:-)))
magdalena30
Dobry den
Ked ta pekne vychvalujete tie knizky, nebol by niekto ochotny mi ich naskenovat. Lebo ich nikde neviem najst. Dakujem
pusta
@marianne , stretávala som sa s ním pracovne, mala som tú česť sa s ním aj mimo pracoviska zabávať sa súkromne a on bol neobyčajne ľudský, inteligentný, veselý, empatický, dokázal sa na vec pozrieť aj z druhej strany a pochopiť ľudské neresti i slabosti, toto cítiť aj v jeho knihách :-)
pusta
bože @marianne , až teraz mi došlo, aká "stará kôrka" už som alebo len veľa pamätám? :D :D:D
dušou a srdcom som však stále ešte mladá :-)
pusta
@magdalena30 , rada by som ti vyhovela, ale žiaľ nemám skener, možno ti to niekto predsa rád spraví.
hannah22
tiež mám túto kuchárku, kúpila som si ju v roku 1970 a učila som sa pomocou nej varit, potom som natrafila na jej upravené vydanie z roku 1986, tú som kúpila tiež ... je naozaj dobrá, dodnes ju používam, hlavne ked zabudnem presne prísady, jej kvalita sa nezaprie, som rada že nás je viac..... :))
slnecnicovka
...aj ja mám knižku od pána Sečanského... veľa som podľa nej ešte nenavarila ale občas si polistujem a prečítam príbehy aj recepty... tiež si myslím, že je to zaujímavá kniha :)
sovka62
Aj ja mám tretie prepracované vydanie z roku 1982, je výborná. K receptom z cudzích krajín sú pripojené komentáre z vlastných skúseností a vedomostí autora. Nemá to chybu.
Mám okrem iných aj Slovenskú kuchárku (Vojtech Španko, 1968). Výborná, jednoduché jedlá, aké mám rada, veľa informácií, návrhy stravovania pre diétárov, podľa tej asi navarí každý gramotný človek.
mrnousik
@kolegynky : no, tak toto ma ujo Google pekne nahneval, ze takuto zlotu narobil, idem poprosit admina o zmazanie prispevku, este raz sa velmi ospravedlnujem, ze som link neskontrolovala...Google, google, co to delas :-D
helica
Tak sa pochválim, že aj ja som jej vlastníčkou. Dobrá, hlavne veľmi pekne spracovaná a recepty pre konzervatívnych jedákov. Veľmi pekné úryvky z kníh Kukučína, Cronina, Němcovej a iných slávnych.
Mojou pýchou je však " Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty" od Anuše Kejřové, niekedy začiatkom 20 st. Bohužiaľ chýba rok vydania.
manya
mám ju vo svojej zbierke, keď som ju v r.1982 kúpila, tak som ju čítala ako román.
bozulka
Ach...kuchárske knihy,to je môj živel.Samozrejme je medzi nimi aj Sečanského Ako schudnúť,ale tá je až z roku 1990.
emko1
mám vedenú kuchárku aj s venovaním od atora.Bol to ZLATÝ ČLOVEK.Spolupracovali sme spolu na Bezrčke dobrých 15 rokov.
pusta
@emko1 ,áno, na Bezručke liečil svojich pacientov, poznala som ho osobne tiež asi toľko rokov ako ty :-) pracovne i súkromne
súhlasím s tebou, ZLATÝ ČLOVEK to bol, iné sa o ňom ani nedá povedať :-)