Zásmažka, zápražka, zátřepka, amerika, no prostě mouka.

klukodvody - fotkaklukodvody, 3. júna 2015
Přátelé ,oslovuji Vás tak ,protože to tak cítím .Kdyby to bylo jinak ,tak bych tu prostě nebyl .Na úvod musím napsat ,že můj ročník byl z posledních ,který měl osmi letou školní docházku a tak jsem šel do učení už ve 14 letech .Tolik jen pro všechny ,
kteří by řekli jak to ,že ve čtrnácti .Mám delší úvod ,ale už jdu k věci .
Tady je hodně lidí ,kteří mouku na zahuštění jídel v jakékoliv podobě absolutně zavrhují .Já stále nechápu proč .Proto píši tento zážitek .Já se vlastně bez mouky neobejdu a myslím ,že u nás žádný kuchař ani kuchařka .Nevím jak v jiných kuchyních ,ale u nás je šťáva a omáčka .Šťáva je čistě přírodní ,ale omáčka prostě musí být zahuštěná .Už když jsem ve svých 14 letech přišel do učení ,tak kromě čištění zeleniny jsem se učil zásmažky .Buď se mouka na sucho opražila v troubě a nebo se dělala jíška i do zásoby .Nepoužívám v kuchařské hantýrce nazývanou ameriku -to je záklechtka .Ale jíšku vždy ,když zahušťuji a to od světlé po tmavou .Já vím je to dlouhé ,tak končím a je to na Vás ,jak mně tady roztrháte na kusy .Ale přesto přeji všem krásný den .
@zareaguj


Diskusia k článku

denyany
Ale áno, aj ja používam na zahusťovanie omáčok múku.. Najmä smotanové omáčky si neviem predstaviť bez nej. Používam hladkú múku s troškou cukru, nemali by sa robiť hrčky. Ale rokmi praxe to mám v oku a ruke, tak mám omáčky krásne zamatovo hladké. Nezahusťujem škrobom, zemiakom len veľmi výnimočne. Myslím si, že tých pár lyžíc múky naviac nám už nijako mimoriadne neublíži. Nepijeme, nefajčíme, vysmážané takmer nekonzumujeme, tak občas zhrešíme takto. No a ešte sladkosťami....
1x tejuka
sovka62
Aj ja zahusťujem múkou. Smotanové omáčky ako kôprová alebo chrenová dokonca dva razy, lebo začínam zásmažkou (bešamel) a nakoniec pridám smotanovú zátrepku. Omáčky sú krásne hladké a keďže múku na zátrepku vmiešam do smotany aspoň polhodinky vopred, netreba ju prevárať doporučovaných 15 minút. Po chvíli je uvarená a v omáčkach ju vôbec necítiť.
smejkad
ja si myslim, ze protestuju ti, co sa brania bielej muke, lebo ze su to prazdne kalorie
holt, kazdy si je sam strojcom svojho stastia, ked im to tak vyhovuje, nech su spokojni :-)
my sme spokojni tiez a muku vyuzivame naozaj hojne :-)
rulik
ja tiež používam zápražku(zásmažku) alebo zátrepku(záklechtku) podľa jedla, niektoré jedlá to vyžadujú a rôzne náhražky už nie sú ono, kto nemôže bielu múku musí použiť náhradu, dá sa použiť zemiakový, kukuričný škrob a pod.
radox1
snazim sa muke vyhybat,a ked uz,vzdy zaprazku nakolko som velky odporca lepu.
elixir
@klukodvody Prečo by Ťa niekto mal roztrhať, veď nech každý varí, ako mu vyhovuje. :) Tiež som z tých, čo sa múke pri zahusťovaní nie že vyhýbajú, ale vlastne ani nepotrebujú. Možno je to aj kvôli vegetariánstvu, lebo: hladké omáčky k mäsu mi nie je treba, pri cestovinách použijem syr/zeleninu, pri polievkach zemiak/inú zeleninu... tiež to ide s vajcom, alebo škrobom. Múka je asi posledná možnosť, po ktorej by som siahla. Už veľmi dlho som ju na zahusťovanie nemusela použiť...
viera1
S múkou nemám problém,varím klasiku,ale čo sa týka zahusťovania škrobom,ten som nikdy nepoužila.Dostala som takú šťavu v reštaurácii v Prahe a bolo to nechutné.Pudingová konzistencia mi nechutí.Bolo to pečené mäso a šťava bola zo sáčku.Toto nechápem.Mnohí ľudia nemajú na výber (kvôli zdr. dôvodom),ale to,čo tu prezentujú niektorí ako omáčku,to je kuchynské zúfalstvo.Čo už,ozvať sa neoplatí,lebo sa hneď kádruje ☺.Je to škoda,lebo nasleduje sklamanie tých,ktorí nemajú v kuchyni skúsenosti.Už som to tu písala,že stránka by získala na kvalite,keby recepty posúdil odborník a napísal chyby v technológii.Nič také sa neplánuje,tak si musia začínajúci kuchári nájsť sami varecháča/ku,podľa ktorých navaria/napečú.
marikafil
ja podobne ako @elixir - klým som varila mäso, tak som omáčky zahusťovala múkou - či už zásmažkou alebo zátrepkou. teraz, keď sa mäsu vyhýbame, také omáčky nevarím. keď varím jednodruhovú zeleninovú polievku (mrkva/zázvor, zelený hrášok, cviklový krém) dám hodne zeleniny a rozmixujem. nedávno som sa ale naučila jeden fígeľ - variť zeleninovú polievku úplne bez tuku, teda ani kvapka oleja na dno hrnca pod cibuľu - po uvarení asi 3/4 rozmixovať vo výkonnom mixéri spolu s jedným hrnčekom surových kešu orieškov - a polievka bola krásne krémová, navyše so zdravým tukom.
elixir
@marikafil Pekná inšpirácia s kešu :) Keď som skúšala vegánsku stravu, používala som mandľovú pastu na koniec namiesto smotany - dala som len trochu, napr. lyžicu a nechala rozpustiť. Dodala tuk a hladkosť, zjemnila chuť. To som odkukala od Attilu Hildmanna, si mi to pripomenula. Aj kešu skúsim, pre zmenu. :)
Inak ma napadlo akurát, keď sa orechy ozaj do hladka zmixujú, dajú sa tiež použiť na zahusťovanie na záver - tie pasty sú hustejšie ako paradajkový pretlak. Dajú sa aj kúpiť v bio obchodoch ozaj veľmi hladké, dobré má firma Rapunzel. Podľa mňa aj omáčky ich dobre znesú. Len jedna nevýhoda, že orechy majú dosť veľa tuku.
klukodvody
Děkuji všem ,že se zúčastňují této debaty .A podle mně by asi bylo opravdu dobré ,kdyby si každý dokázal na svůj recept odpovědět a třeba vyjasnit proč a asi by to bylo zajímavé ,protože je tu i pár receptů ,které si ani autor neodzkoušel pořádně .Jen se mu někde líbil a tak ho přidal .Hlavně ty bez fotek .Jinak už tady někdo říkal je dobré tmavé omáčky zahustit chlebem .Já si chléb nejdříve zbavím kůrek a tvrdý nastrouhám najemno a do klasických gulášů jej použiji .
Prosím u nás je guláš zahuštěný .A nebo druhá varianta do některých světlých omáček se dá krásně použít na trošce másla osmahnutá jemná strouhanka .Strouhanku uvádí ve svých kuchařkách paní D .Retigová na zahuštění .Tak už jsem toho zase napsal hodně tak zase později a třeba i o tom škrobu jak ho správně použít a nebo o té hrůze ,kterou dnes v restauracích používají ,říká se tomu UHO -univerzální hnědá omáčka z prášku .
evanaaa
Tiež používam múku, síce dávno už nie bielu obyčajnú, ale celozrnnú alebo špaldovú ( hladké), zásmažky robím pomenej, len tam, kde sú potrebnejšie, ale inak väčšinou na omáčky robím zátrepky, niekedy zahusťujem zemiakom, ale už som kombinovala aj so škrobom, a aj s chlebom,nám to nevadí. Rada by som niekedy vyskúšala aj tú jemnú strúhanku, teda, vyskúšam.
babidka
Nuz , kazdy si vari podla svojich chuti a schopnosti :-) Ja zvacsa pouzivam na zahustenie zemiak, zeleninu , struhany chlieb a ak chcem omacku tmavsiu tak praveze nastruham do omacky korku zo starsieho chleba .Zasmazku aj zatrepku pouzivam naozaj iba v jedlach pri ktorych to inak nejde . Je to podla mna vzdy vec chutovych preferencii:-) Ak mas rad zasmazku - tak ju pouzivaj .Ak nie - ved si uz najdes sposob ako ju nahradit niecim inym .Hlavne aby chutilo:-)
bubaya
Zvykla som si napríklad krémové zeleninové polievky nezahusťovať, dám skrátka menej vody a zeleninu rozmixujem. Potom do nej zašľahám kyslú alebo sladkú smotanu a hotovo. Obyčajné polievky zahusťujem krúpami, tie pustia veľa škrobu.
Ak varím guláš pre priateľa, ktorý je polovičný Maďar, tak nesmiem pod prísnym trestom ničím zahusťovať, ale pre nás nemaďarov zahustím suchým tmavým chlebom, alebo nastrúhaným zemiakom. Priznám sa že to robím so stiahnutým žalúdkom, xixi.
Ale ináč používam zátrepku, zápražku a zásmažku všade tam, kam treba, akurát miesto pšeničnej dávam ražnú na tmavšiu a špaldovú na svetlejšiu zápražku. A kľudne aj na bravčovej masti, ak si to jedlo žiada. Nedávam toho veľa, nemám rada také husté kuľaše, v ktorých stojí lyžica. Niektoré veci skrátka bez múky nejdú, nie je to len o zahustení, ale múka spojí pevnú a tekutú časť a zostane omáčka alebo polievka hladká, kompaktná. Bez múky sa zvykne voda oddeliť a stojí na vrchu v hrnci alebo tanieri, vyzerá to dosť neapetitne.
Škrob dávam do paradajkovej polievky, omáčky, do čínskych pokrmov na zahustenie, do vecí, ktoré sa neodkladajú do druhého dňa, lebo škrob zvykne zrednúť.
Zahusťujem aj jemnými ovsenými vločkami, tie sa rýchlo rozvaria.
UHO si pamätám zo základnej školy a to už je dobrých 40 rokov, takže nič nové pod slnkom.
1x engie
bubaya
klukodvody, pripomenul si mi detstvo. Maminka si občas urobila zásobu zápražky, mala ju v patentnom zaváracom pohári v chladničke, a mne tá opražená múka s masťou strašne chutila, vždy som ju tajne vyjedala, až kým som nerozbila celý pohár a neprezradila sa. :-))))
jozka2
Mukou zahustovane omacky su najchutnejsie,ale nepouzivam,pre alergiu na lepok,ale aj tak zahustujem BL mukou s pridanim na spicku noza Guar Gum aby to bolo zahustene.
Myslim,ze taketo diskusie o vareni prinesu len osoh pre kazdeho takze kludne pokracuj v pisani.
martina0812
Doma sa snažím vyhýbať bielej múke ( asi pol roka ), dovtedy som zahusťovala veselo múkou. Dnes podľa toho, čo varím, zahusťujem ako guláš - strúhaným surovým zemiakom, alebo rozmixovanými ovsenými vločkami, prípadne smotanou. Ale múke sa aj tak celkom vyhnúť nedá - pri pečení sa bez nej síce dá obísť, ale raw dezertíky sa dajú jesť len určitý čas, potom sa rodina vehementne dožaduje langošov, kysnutého koláča a halušiek... :-D
1x engie



 



TOPlist