Začíname variť ! :-)

lenka989 - fotkalenka989, 24. marca 2014
Dobrý deň, milí kuchári! :-)
Dospela som do veku, kedy už každá žena vie variť. Mne pridáva ešte to, že už nejakú dobu žijem s priateľom a mám čas sa tomuto umeniu venovať. LENŽE....patrím medzi hŕstku žien, ktorým príroda nenadelila talent varenia. Čiže v súčasnosti varím, ale dosť málo jedál a mám pocit, že mi to ide čím ďalej horšie. U nás doma to až taký problém nie je, pretože môj partner je absolútne samostatný, ktorý mi niekedy (zo srandy) povie, že "ja ťa vlastne ani nepotrebujem". :-) No je to vlastne pravda, zvládne všetko, prácu v domácnosti, varenie, pranie, ... + chlapské práce ako opravovanie áut, či iné. Samozrejme, domáce práce robievam ja, ale niekedy ak nestihnem sa toho rád ujme. No teraz nejde o to, že by som len jeho chválila a o sebe prezrádzala temné stránky, ale hlavne začínam variť...spolu s varechou! :-) Kuchárskych kníh mám doma habadej, ale nedajú sa s varechou porovnať.
Hádam to, spolu s vami, priatelia, zvládnem! A budem ako tie superženy, ktoré varia, pečú, zavárajú, starajú sa o deti, muža, domácnosť, čo je asi väčšina z vás:-)

PS: nevšímajte si moje recepty, teda recept, dávno som tu nebola a viem toho viac, ako len jednu detsky jednoduchú pomazánku :-) (o trochu viac) :-))
@zareaguj


Diskusia k článku

harknessy
Jedna velmi dobre mienena rada: Ak mas doma kopec kucharskych knih (a nie su vydane od roku 1948 do roku 1989) tak prosim var radsej podla nich. Nehovorim, ze su tu vsetky recepty zle (najdu sa aj skutocne dobre), ale dokym sa bude varit z kecupu, botanicka zahrada (rozumej obloha) sa bude pridavat aj tam, kam sa absolutne nehodi, s cim suvisi aj mixovanie k sebe sa nehodiacich surovin a takmer kazde jedlo sa bude posypat struhanym syrom, do tej doby zial uroven slovenskej gastronomie ostane tam kde je....a ta je teda riadne nizko.
lenka989
Ďakujem pekne, za radu, ale aspoň kým sa naučím také jednoduhšie recepty, pozriem si ich tu, s fotkami. :-)
julica
Podľa mňa superženu nerobí množstvo konzerv v pivnici, veď kľudne sa môžeš s priateľom v činnostiach striedať, kto povedal, že všetku neviditeľnú robotu má robiť žena! no určite!
radost
@lenka989
zmeň túžbu po =superžene = v kuchyni..na superženu-ktorá žije s radosťou..úsmevom..s nadhľadom..
nie-nikdy som netúžila - ani netúžim-byť dokonalou všekuchárkou a všecukrárkou..
vždy som túžila a túžim-žiť s pokojom v duši..radosťou v srdci..
pochopiť život..
jedlo -dľa mňa-nie je to prvoplánové-pre šťastie..
možno som -dľa mnohých-mimo..ale ja si ostanem verná..
po dohode s priateľom-voľ taký spôsob fungovania-aby ste boli spolu spokojní..:-)
rulik
mysli no to,čo Ti hovorí partner akože zo srandy, šikovný človek nepotrebnú súčiastku ľahko vymení za potrebnú, novší obrázok za starší
sovka62
@harknessy má pravdu, ak sa ti niektorý recept zapáči, pozri si komentáre, hľadaj, či niekto podľa neho varil a ako to dopadlo. Vyhýbaj sa receptom typu "čo dom dal". Nakoniec, ak sa tu budeš často prehrabovať, už podľa nicku budeš vedieť, či máš recept skúšať a či radšej nie. Ja tu tiež mám svoje hviezdy, ktorých meno je pre mňa odporúčaním pustiť sa do receptu. Ak si takého osoby nájdeš, klikni na ich profil, tam budeš mať ich recepty po hromade a môžeš vyberať.
lenka989
Ďakujem za ohlasy:-). Pán Rulik, môžete mať pravdu, no myslím, že ma tak skoro nevymení:-), každý máme svoje chyby možno aj na Vás sa nejaká nájde a žena Vás pre to nevymení.
babidka
Vitaj @lenka na Vareche . Urcite tu najdes vela inspiracii na dobre jedlo :-) Ano , je tu vela sikovnych starsich aj celkom mladych kucharov a kucharok , vela krasnych ...ale aj velmi "podpriemernych" receptov :-) Suhlasim uplne so @sovkou - na jej rady sa mozes uplne spolahnut :-)Urcite si aj ty tu najdes svoje "hviezdy a hviezdicky" ktorych recepty ti budu vyhovovat a ktore lahko zvladnes . Na vek nepozeraj - vek a skusenosti este nie su zarukou dobreho jedla :-) Takze : stastnu ruku pri vareni !:-)
2010
Clovek sa meni a nikdy nebudes vediet ci ta to bude bavit a potom nepotrebujes nic, je to konicek a vsetko zvladnes lavou zadnou. Ked nie a budes varit aby ste neboli hladni -z nutnosti.Tak sa prve nauc zopar technickych zakladov varenia slovenskej kuchyne ( jedla co mas rada a parner + buduca svokra ), ked su to napriklad privarky chod do diskusii a na zaciatku Varechy a pozri zaprazka, zasmaska, ked kolace pozri ako sa robi zakladne kysnute cesto, a zabudni na super zeny domace, kazdy je iny , mozno ze budes super zena pracovna a zarobis raz tolko ako tvoj partner. Good luck.
livinka
Ahoj @lenka989 , vitaj na Vareche :) Ja som tiež začala variť až keď som mala 21 rokov, bez akýchkoľvek skúseností, tiež kvôli chlapovi a rovnako ako ty, aj ja som si myslela, že na varenie nemám "talent", ale je to blbosť - chce to len správnu inšpiráciu (ktorú verím, že nájdeš aj tu na Vareche), motiváciu (a ver, že spokojný, najedený chlap je veľmi dobrá motivácia :D), kvalitné suroviny, nepoužívať umelé polotovary a hlavne sa naučiť variť moderne, tj. rýchlo a chutne, aby ťa to bavilo a nemala si pocit, že pri sporáku premárniš mládí :) Držím palce a verím, že ani ty s varením čoskoro nebudeš mať najmenší problém :)
micanela
jedna aktualna rada
ja som cele dni sedela v robote, sice plat velmi slusny ale chlap doma sam a aj varenie bolo vsetko "narychlo"... prave som sa prestahovala a rozvadzame sa
martina0812
Pánabeka!!! Ej, baby, väčšina z vás jej ale dala optimizmu do úvodu! :-D :-D :-D Milá Lenka, ani ja neviem bohvieako variť ( tiež päť jedál dokola...), ale chlap ani dieťa neumierajú od hladu - chlap od svadby pribral za 7 rokov 11 kíl, tak to nemôže byť také nemožné, ako si o sebe myslím a predpokladám, že to bude aj tvoj prípad. Tu na vareche nájdeš fakticky hromadu a hromadu perfektných receptíkov a nájdeš medzi nimi svoje hviezdy. Ja osobne Vareche vďačím za niektoré jedlá, ktoré si našli stále miesto medzi tým málom, čo viem uvariť. A nie len bežné varenie! Baby boli veľmi ochotné a nápomocné, aj keď som robila svoj premiérový lekvár. Bol pečený v trúbe, nič som nemiešala a moja mama sa tomu tak divila, že ho začala robiť takto aj ona. Našťastie je na Vareche hromada šikovných, skúsených dievčat, žien a gazdiniek, ktoré majú svoje zlepšováčiky a sú ochotné sa o ne podeliť s nami, nemehlami. Osobne ti odporúčam ( nie, fakt si nemôžem pomôcť! ) šošovicovú polievku od @svetlana9 , u nás ju volám "rozvodová polievka", pretože s dcérou sme si ju tak obľúbili a bola u nás na stole tak často, že mi chlap povedal, že keď ju tento týždeň budeme mať ešte raz, tak sa so mnou rozvedie :-D .

Čo sa týka superžien, vážne pochybujem, že by dajaká žena bola schopná fungovať na sto percent ako matka, na sto ako manželka, na sto ako kuchárka, na sto ako upratovačka, zamestnankyňa, záhradníčka atď. Bohužiaľ sa žena skladá vždy len zo stovky percent a tak keď chceš niekde pridať, musíš niekde ubrať. Môj názor je, že je to o výbere. Pohrám sa s dcérou, alebo umyjem okná ( ja osobne pri tejto otázke volím akúkoľvek inú možnosť, než umývanie okien, neznášam tú prácu!!! )? Uvarím obed o piatich chodoch, alebo vyprášim koberce? Zavarím marhuľový kompót, alebo sa natiahnem na pol hoďku s knižkou? My baby máme divný zvyk pridávať na robote a uberať na sebe. Takže sem tam sa pokojne natiahnime s tou knižkou - kvôli polhodine marhuľový kompót osy nezožerú! A verte, že superženy, ktoré všetko zvládajú na sto percent, sú rovnaký mýtus, ako jednorožce.
dorenika
Ahoj @Lenka ja som rovnako stara ako ty to nie ze by som mala nejak extra vela skusenosti ale citala som tvoj recept spagety co dom dal a chcela by som ti trosku poradit.Ako prve vyvaruj sa v buducnisti i ty podobnym receptom pretoze to vacsinou nema ani hlavu ani patu.Druha vec je to ze by to mozno bolo este fajn keby ludia neskladovali doma take veci ako si tam ty uviedla.Spekacky,kecup,spagetove korenie,morcadela ani jedno z toho nema ziadnu vyzivovu hodnotu a ani chutovu,spekacku s 30% masa su skor chemisky produkt ako potravinarsky atd atd.Ked si odvyknes kupovat tieto veci a zacnes si kupovat kvalitne cervstve maso,zeleninu a celozrnne vyrobky tak sa ti bude nielen lahsie varit ale aj lepsie zit.Tak to prosim ta neber ao nejaku kritiku a nehnevaj sa za to na mna pretoze to nemyslim zle.:)
jakamaka
Keď som sa vydávala, bola som na tom možno ešte horšie ako Ty s varením...:):):):) Keď sa vydávala moja dcéra /tiež sa volá Lenka / tak nebola na tom o nič lepšie a veľakrát som dumala, že snáď neumrú od hladu :):):):) Spočiatku si písala moje recepty a pýtala sa ma, čo je to mierka "od oka" :):):):) Nedávno som u nej listovala v písanke, kde si tie recepty písala /aj s mojimi dodatkami typu "osoľ to až nakoniec ".. alebo "občas to premiešaj" /... a celkom dobre som sa na tom bavila :):):) Už varí bez týchto mojich rád, a varí myslím si, že aj lepšie ako ja. Teraz pokračujem v predávaní skúseností mladšej slobodnej dcére.. minule som jej telefonicky radila, aké koreniny má dať do fašírky... a vraj bola fašírka vynikajúca :):):):):) Takže určite nepodceňuj vo svojich kuchárskych experimentoch "priateľa na telefóne" -dôveryhodnú osobu, čo Ti bude vedieť poradiť v kuchyni. Držím palce.
mramar
Lenka, veď máš ešte len 21. Ja som sa vydávala 24-ročná a nevedela som variť skoro nič. Vždy keď som chcela niečo nové uvariť, zavolala som mame a pýtala som sa na recept. Ale jej recepty boli presne také, ako napísala jakamaka - "pridáš asi toľko vody, od oka múky - proste žiadne gramy ani mililitre. A dnes, keď mám 52, mi syn povedal - "mami, ja budem mať problém, keď sa ožením, lebo žiadna nevesta nebude taká dokonalá kuchárka ako si ty". Ale základ je - milovať dobré jedlo. Časom sa naučíš veľa. A tu na vareche je fakt veľa dobrých inšpirácií - mnohé som veru vyskúšala a zaradila do svojho jedálnička.
lenka989
Ďakujem krásne za všetky komentáre, ste veľmi milé, ženy:-). Máte vo všetkom pravdu. Áno, aj ja zvyknem zavolať mame alebo svokre ak niečo neviem, predsa len to vedia lepšie a myslím že pomaly to ide, o rok tu budem ja dávať rady, hihi:-) Ale to zas nie, ale určite to bude lepšie! :-) Už teraz je:-).
hubata
Tak ako neexistuje superžena, tak neexistuje supermuž ani supervec. Ale nemôže sa stať členke www.varecha.sk aby jej rodina nepoznala "varené jedlo", lebo tu stačí jednoducho prečítať si recepty ktoré pribúdajú každý deň a hneď tak vyhladneš, že dostaneš chuť ho aj hneď uvariť. A aj spoznáš rozdiel medzi "domácim" jedlom a kupovaným polotovarom, no a potom si povieš - že toto teda som nemusela kúpiť a za tie peniaze som mohla to doma sama uvariť a nielenže ušetrím, ale aj sa všetci zdravo a chutne najeme.

A v túto chvíľu sa narodila dobrá kuchárka. Tak veľa úspechov!
martanka
@lenka989 tak a sme tu dve, čo nevieme variť :-) Ale ja sa učím okrem z kníh aj tuto:  povvi.com/recipes/njamnjam/...
- tá žena varí len 8 rokov, čo je vydatá v Belgicku (aspoň tak to píše o sebe na jej blogu), ale veď keď to ide jej, hádam to aj my zvládneme, nie?



 



TOPlist