Vzpomínka na cestování Mexikem II - Chihuahua

mijaita - fotkamijaita, 14. novembra 2014
Mexiko je obrovská, krásná země, kterou není možné poznat celou nikdy, natož za krátkou dobu. Alespon jsme se ale dotkly těch nejkrásnějších a nejzajímavějších míst. Projely jsme Yucatan, šnorchlovali v podzemí mezi krápníky, žasly nad mayskými městy, nad indiánským životem v Chiapasu, objevily jsme neuvěřitelný Měděný kaňon na severu ve státě Chihuahua (čte se čivava a opravdu ten malý pejsek odtud pochází), pobyli mezi indiány Tarahumara, kteří pletou košíky z yuky, vyrábějí pantofle z pneumatik, pečou placky z kukuřičné mouky (červená a modrá kukuřice). Každoroční ředkvičková slavnost ve městě Oaxaca nemá obdoby. Vylezli jsme do 3200m za monarchou stěhovavým. A mezi tím vším ochotní, usměvaví lidé.

 www.chihuahua.wz.sk/Chihuahua/...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.chihuahua.wz.sk/Chihuahua/...
" target="_blank"> www.chihuahua.wz.sk/Chihuahua/...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.chihuahua.wz.sk/Chihuahua/...
@zareaguj


Diskusia k článku

jozka2
Miska chcem to pozriet,ale to neviem otvorit,som z toho nanic.
mijaita
Web už běží, fotografie k vidění (dokud jim to zase nespadne).
mariamka
krásna projížďka! farby, vône, emócie,, čo fotka, to zážitok, ste skvelá fotografka a navyše sympoška :)
mariamka
fotky ludi, deti, matiek, proste nadhera, redkovkova slavnost ma dostala a "zuby" som musela konzultovat s manzelom, tento serial je na knihu!
radost
@mijaita
je pravidlom..že žrelá žena je tam tučná..??
nebola som..nepôjdem..pre mňa je to nedostupná zem..:-)
preto vdaka...že si svoje foto a dojmy dala sem..
máš dobré fotografa oko..krásne boli tie fotky mnohé..
mijaita
@radost oni maji problem v tom, ze ke vsem jidlum, zduraznuji KE VŠEM, jedí (hnusné) kukuřičné placky a denně kukuřičnou (pro mě nepoživatelnou) kukuřičnou kaši. To vše je hodně kalorické. samozrejme ze se najdou i zeny méně silné, jako v kazde zemi. Já jsem nesnědla ani pul placky, natož lžíci té fazolové kaše. Když si chceš koupit na ulici nebo kdekoliv kuře, grilovane, pečené, než se otočíš, maš ho zakydnuté fazolema a na tom smrdí horké placky. Mexiko je pro mě země zaslíbená, tam se dobře hubne! :-)
mijaita
Potěšilo mě, že jsem se mohla o fotky s vámi podělit. I já si je ráda opakovaně prohlížím a znovu se ocitam v zemích, kde mi bylo dobře.
mijaita
@2010 diky tem fazolim a kukurici neni divu. Vzdyt na nas nevericne zirali, kdyz jsme zduraznovali, ze placky neprosime a kasi taky ne. Zlata ceska obloha zeleninova! :-)
2010
Ja mam to iste v Bratislave ked poviem bez polievky a 2 knedliky
violeta
ďakujem za peknú ukážku Mexika @mijaita , ich keramika je velmi pekná, dosť podobná polskej....
babav
Krasna fotodokumentacia z vasho cestovania .Kolko casu ste tam stravili?
Tie motyle a redkvickovy festival ...jedinecne!
mijaita
@Violeta z tech hrncu v bufaci jsem byla u vytrzeni.Nekde pobliz Oaxaca je dilna, nastesti jsem ji nevidela. Nemoct si ten hrnec koupit, to bych odstonala :-) Stacily mi ty nadherny kosiky.
Za motylama byla cesta dlouha, ale pustila bych dusi jen abych tohle videla.
mijaita
Do Mwxika priletaji z Californie ze Santa Ceuz.Tam jsem je pred let nestihla, ale dockala jsem se. :-)
veronika353
Fantastické,do Mexika bych se taky někdy ráda podívala.Ale manžel by chtěl jet radši na Kubu:-)
mariamka
heh @veronika353 , to je sen aj mojho muza, tento rok vravi, ze vyber dovolenku, kam chces, ja vravim, ideme, kam si vzdy chcel a on, ze na Kubu? ja vravim, trosku blizsie, na Duklu,, /tiez jeho tajny sen/ aj sme pochodili.. tanky, pametniky, stromy a ticho
mijaita
Na Kubu misto Mexika ? Nepochopim. Urcite se take najdou zajimavosti, ale s Mexikem se rovnat nemuze.
kuchticka
@miaita - to je ono - ruksak na zada a jdeme. Takto jsem travila svoje mladi pokud jsem se nevdala a nemela deti. Potom to uz bylo tezsi, ale stale jsme cestovali - autem.
Mexiko je nadherna zeme a tvoje fotograficke umeni jej priblizilo lidem kteri se tam dostat nemohou
veronika353
@mijaita já si taky myslím,že to Mexiko by bylo lepší, @mariamka manžel taky příští rok plánuje Duklu,studoval v Prešově a tak východ je mu blízký.Když byli synové malí,tak jsme byli v Banské Bystrici,ale na východě Slovenska jsem nikdy nebyla.Takže příští rok Dukla a někdy (možná) Mexiko:-)))))(a Kuba)......
mijaita
@veronika353 vychodni Slovensko jsem v minulem roce projely s kamoskou, bylo to krasne, jen na Duklu jsme to nejak neprotahly. A letos jsem mela Duklu zas z ruky proti planu. Byl tam s kamaradem na Dukle muj syn, porad me tam posila. A protoze letosni Slovensko rozhodne nebylo poslední, pouze čtvrté, určitě i já se tam podívám ! :-) Maxiko a jiné země jsou o to krásnější, že se zas můžeme vrátit do našich krajin, do našich domovů.
alena45
tie nápady z reďkoviek - to je krása. Okrem iného, samozrejme.
mijaita
@alena45 tahle redkvickova slavnost ma zajimavou a dlouhou tradici. Redkve jsou specielne vypestovane jen pro tuhle prilezitost. Z namesti vede nekolik ulic, ale fronta na ochoz kolem stanku s redkvickama je jen c jedne ulici a pousti se po nekolika lidech. Nikdo se nerve, i policajti se usmivaj. Stankaři rosí výtvory a davy fotí. Je to fakt něco úžasného.
katka78
Paráda - ľudia, príroda, krajina, jedlo, všetko.. krásne fotky!
zolik
@mijaita krasne fotky. Na foto 191 "obcerstveni na namesti" su v miskach farebne granulaty. Co to je?
Taketo snimky mozes pridavat aj castejsie :-)
Som sa pokochala. Vdaka
mijaita
@zolik ja se pana ptala tehdy, ale zapomnela. Myslim ale, ze je to nejaky obarveny cukr smichany s kyselinou citronovou. Vzadu je chili. Poslala jsem fotku smer Mexiko, ja to casem zjistim ! :-)
A fotky zas nejake pridam. Myslim, ze pro zmenu to bude Indie :-)
alex37
nááádhera, si naozaj výborná fotografka, normálne si mi priniesla kus Mexika sem...:-) určite keď budem "veľká" a budem mať dosť priestoru /a nie 25 dní dovolenky na celý rok/ tak Mexiko bude jedna z krajín čo nechcem vynechať :-) trhy, jedlá, ľudia, príroda .....chcéééém :-) Zatiaľ veľké ďakujem aspoň za obrázkový zážitok :-) a teším sa na Indiu :-) /tam sa určite nechystám :-)/
mijaita
@zolik mam přímo z Mexika - jmenuje se to jicama (chikama)
A omaluje se to nebo sype umele barvenym cukrem a pak jeste chiles. Ale driv nez v cukru to namocej do sladke omacky jmenem chamoy, aby cukr drzel. No a nakonec se to lehce posype chile piquin (male chili paricky). Vetsinou se takto pripravene jicamas napichnou jako nanuk na drivko a jmenuje se to pak jicaletas (chikaletas).
zolik
@mijaita , si Zlato. Dakujem za Info. Opät som sa nieco zaujimave dozvedela. Velmi ma tie farebne granule zaujali a popravde, nevedela som si predstavit na co to moze byt pouzite. Este raz vdaka, ze si si dala taku namahu a prajem Ti pekny den.
mijaita
@zolik to nepovazuj za namahu, to je krasna "prace" ! Me takove veci take zajimaji, jenze se zeptam na miste a pak si to nenapisu. V kazde zemi maji takovehle ulety. Kdybys videla jak v Guatemale na ulici vsude maj kukurici, napichnou ti ji na klacek a cim vsim ji polejou? Oci prechazej, zaludek se krouti! Kecup, majoneza, horcice, chili ..... a dalsi zeme kukurice tvrda, nedovarena, posypana chili soli. Ja zas neco najdu ! :-)
jozka2
Miska,pozeram,ze moj koment tu nie je,asi som zabudla napisat.uz sa to otvorilo,no to by som rada videla aj ja ,krasa.



 



TOPlist