Veľká guľa

sovka62 - fotkasovka62, 29. marca 2014
Pod receptom na gemerské guľky som čítala debatu o tom, či sú lepšie veľké, či mále guľky. Napadla mi guľa, ktorá ma svojou veľkosťou naozaj prekvapila.
Túlali sme sa v absolútnom centre Mníchova, samý zastupiteľský úrad, prípadne banka. Bolo okolo jedenástej dopoludnia. V jednej úzkej uličke sme zbadali otvorené dvere, no dvere..., ako keby ste naraz zdvihli tri garážové brány. Pol metra od chodníka stáli vysoké stolíky, pri ktorých sa jedáva postojačky a nad bránou trónil nápis Mníchovské polievky. Tak sme sa pristavili a naozaj. Mladí i starší páni, oblečení ako smútiaci pozostalí v tmavých oblekoch a bielych košeliach stáli okolo stolíkov, pred nim polievková miska a lyžice pendlovali do misky, do úst atď.
Vyzerali, že im chutí tak sme vošli a rozhliadli sa. Priestor neveľký, tých stolíkov tam bolo zo šesť, okrem nich kratší pult, kde sa objednávalo a kde za sklom bolo vyložených pár obložených bagiet, ale pokiaľ sme videli, tie nejedol nikto. Polievok bolo v ponuke hádam desať, vybrali sme si vývar s pečeňovými knedličkami.
Keď nám tie misky podali, stratili sme reč. V miske pečeňová knedľa, skoro taká veľká ako miska, jej vrch bolo zarovno s okrajom misky. Vývaru pár lyžíc, kam by ho aj boli dali, miesta nezvýšilo.
Knedľa bola výborná, vývar tiež, aj keď ho bolo len toľko, aby sa po ňom knedľa šmykla dolu hrdlom. Zaplatili sme akýsi úplne smiešny peniaz a boli sme takí najedení, že sme jedli až večer.
Dlllllho som sa pohrávala s myšlienkou otvoriť v Trnave podobný podnik, ponuku by som doplnila o domáce slané i sladké koláče, to mi k polievke akosi pasuje. Odradilo ma, že síce variť a piecť viem, ale s reštauračných podnikaním mám skúsenosti len z opačnej strany bariéry.
@zareaguj


Diskusia k článku

dorenika
noo ono by bolo dobre si dat v restauracii naozaj dobre jedno,nie take ze zemiakove placky maju viac muky ako zemiakov a podobne chutovky alebo potom su predrazene az hruza...
frezia68
Zaujímavý zážitok a keby mi niekto tvrdil,že sa dokonale najem z jednej pečeňovej knedle-neuverím.V akom období to bolo,milá @sovka ?Lebo mám chuť cestovať do Mníchova :-))))) myslíš,že to v tej uličke ešte funguje?
sovka62
@frezia , aj mňa by zaujímalo, či to ešte funguje, bolo to cca pred 15 rokmi. Veľmi sa mi to páčilo, hlavne tí páni, ktorým by zrejme nerobilo problém zaplatiť si kompletný obed v ktorejkoľvek reštaurácii, napriek tomu si pochutnávali na polievke. A tá guľa bola naozaj veľká, predstav si, že by zjedla povedzme dve fašírky, to na obed stačí.
U nás robíme malé pečeňové knedličky, prípadne halušky, v Maďarsku som zažila, že namiesto knedličiek som v polievke mala plátky nejakej veľkej podlhovastej pečeňovej knedle, bolo ich tam viac a veru som tiež bola najedená. Keď priniesli druhý chod, tú ich tradične veľkú porciu, nezvládla som ani tretinu a to mi hostitelia ešte ponúkali ako dezert ešte Gundel palacinky, ale to som musela zdvorilo, ale rázne odmietnuť.
Ak by si to v Mníchove chcela nájsť, bolo to neďaleko múzea Ľudovíta II. Habsburgského (a to by si si v Mníchove iste nedala ujsť.) Z múzea sme prešli kúsok k divadlu, a potom sme odbočili doprava. Tak akosi sme sa tam primotali.
frezia68
sovka62: Ty veľa cestuješ a tak si to podrobne pamätáš,až obdivujem Tvoju pamäť.Ale čo sa čudujem?Veď sova je symbolom múdrosti :-) ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď a pekný večer :-)
havino
zajtra idem robiť ku slepačej polievke aj pečeňové halušky, som sa v duchu zasmiala, že im tu naservírujem jednu veľkú guľu a polievky nyšt skoro, Marek by sa sa hned ozval, že to máš z varechy??? :-) zaujímavé čítanie @sovka
azucena
Ja som podobné gule jedla v Rakúsku, do hovädzej polievky dali jednu veľkú pečeňovú guľu a jednu krupicovú guľu.Bol problém to zjesť.
medulienka122
vtipne si to opísala, @sovka , ja som podobnú guľu v polievke jedla u mojej svatky, ale tá guľa bola krupicová; tiež mi vyrazila dych tá veľkosť, aj som si o nej - ináč vychýrenej cukrárke - niečo nepekné pomyslela - a tu ho máš ...:D
jerica
@sovka , to je milé, vieš ty dobre, ako spraviť dobrú náladu, aj keď nálada nie je podľa počasia, škerím sa tu, ako slnko na hnoji :-) aj teba @havino pozdravujem, pobavila si ma s tvojim úsmevným komentom, hneď je lepšie "člove´čine" !! ver ,, že guľu si vyskúšam.
oprava : do polievky zeme - guľu :-)
hubata
Takže netreba si ani ruky zašpiniť formovaním guliek, stačí jedna veľká na porciu a basta. Skvelý nápad, raz tým omráčim rodinu ....
munich999
no, to su leberknödel bavorske. Nie je to tu nic nezvycajne. tu sa proste nerobia male knedlicky do polievky, ale dostanes jednu velku. Hlavne, ze tu chutila, bavorska kuchyna je chutna ( ak ma rad niekto juhocesku, je podobna). Skoda, ze vo velkych mestach- ak je prave Mnichov, kde aj zijem, sa da uz tazko zohnat tradicna bavorska kuchyna- jedine vo Wirthausoch velkych. Vytlacili ju "skvele" svetove kuchyne, najmä lacna azijska, vecna skoda. Hlavne, ze ti "nase" Leberknödel chutili ;)
sovka62
Veru chutili a chutilo mi tam toho viac. Výborné pečivo, ktoré nám podávali k raňajkám. Napr. celozrnné pečivo bolo krásne chrumkavé, u nás predávajú niečo pod názvom Kornspitz, ale to je asi krížené s pneumatikou, nedá sa riadne odhryznúť, o chrumkaní nehovorím. Chutili mi zemiakové knedle, pečené mäso, zvonku upečené skoro do čierna, vnútri ružové a veľmi mäkké. Chutil mi bauerbrott (dúfam, že to píšem správne), ražný, ale tiež s chrumkavou kôrkou, mohla by som pokračovať.
Ale nielen jedlom je človek živý. Bývali sme v Grainau. Môj prvý dojem bol, že pred našou návštevou všetky domy čerstvo vymaľovali, všetky ulice vyzametali a umyli a kvety rozmiestnili úplne všade. Rovnako to bolo v Garmisch Partenkirchene, kam sme to mali pár kilometrov a chodlili sme tam skoro denne.
Bavorsko má svoje čaro, mňa úplne dostalo....
sovka62
No, nebudú, ani mi nenapadlo fotiť, polievka úžasne rozvoniavala a hlavne som bola zvedavá ako bude chutiť tá guľa.
marianne
@sovka aj mne Bavorsko ucarovalo,krasny kut zeme.Ak sa tam este dostanem,tak tie knedle pohladam,pecivo mali uzasne....Mala som koleginu Bavoracku Karin a tej som vzdy musela doniest z dovolenky slovenske rozky,lebo je vonou pripominali domace..aj ked boli uz dvojdnove,gumove a ohrievala ich v rure...:-)) Mne sa aj Sttutgart strasne paci...asi najviac:-))
sovka62
@marianne , mňa asi najviac očaril Ľudovít II. Bavorský, kontroverzný panovník, milovaný aj nenávidený, ktorý v Bavorsku zanechal hlbokú stopu. Jeho fantázia mi pripomína Petra Veľkého, jeden aj druhý mali víziu a pamiatky, ktoré po nich ostali privádzajú masy turistov (a tým aj peniaze). Túlali sme sa po zámkoch, budovaných podľa Ľudovítovej fantázie a v múzeu v Mníchove sme strávili pol dňa. Dojala ma aj hrdosť ľudí na svoj národný kroj, dirndl vidíš na každom kroku a oblečú sa do nich aj pri slávnostných príležitostiach. Ale ani sa im nedivím, ten strih je úžasný, pristane každej postave.
Tiež by som sa tam rada ešte raz pozrela.



 



TOPlist