Varím Veľkonočnú cviklu. (skúsenosťami overený popis prípravy)

stefanm - fotkastefanm, 16. marca 2016

Trochu obšírnejšie vám popíšem ako v posledných rokoch varíme cviklu u nás, u @stefanmovcov. Popis prípravy uvediem v bodoch.

1. na domáci zoznam „čo nakúpiť“ pripíšem - cvikla. (u nás ja zostavujem zoznam, manželka ide na nákup sama lebo ja nemám nervy motať sa pomedzi regály a hľadať suroviny ktoré tam stále prekladajú inde a nikde nenájdete osobu ktorá by vám poradila kde to čo chcete práve je, alebo vysvetľovať pri pulte dievčatku ktoré sa vyučilo za mäsiarku, ale predáva v zelovoci, ktorého vlastníkom je jej ocko, čo to cvikla je!).
2. manželka, okrem iného, kúpi aj cviklu
3. ja ju, okrem iného, vynesiem z auta domov aby moja pani nenosila po schodoch ťažké veci. Lebo hoci je na zozname len, napríklad, päť položiek ja vlečiem z auta domov päť plných, ťažkých tašiek. Ale už som si na to zvykol!!
4. keď mám čas tak ju (cviklu nie manželku!) umyjem, do primeraného mäkka uvarím, nechám vychladnúť (čas chladnutia závisí od momentálnej vonkajšej teploty na balkóne a času, ktorý strávim na pive kým vychladne!), keď sa vrátim očistím ju a nastrúham
5. očistím a nastrúham čerstvo vykopaný chren, ktorý mi nosí kamarát, lebo ja som si, zo zdravotných dôvodov, kopáčske práce zakázal
6. nachystám soľ, cukor, ocot a rascu
7. z pivnice donesiem, umyjem a utriem potrebné množstvo zaváracích skiel a primeraných vrchnákov (neuveríte, ale skoro vždy presne odhadnem koľko je ich potrebné a manželka nad mojím odhadom stále žasne a mňa to napĺňa blaženým pocitom, tak potrebným k harmonickému manželskému spolunažívaniu)
8. v tomto momente prípravy našej Veľkonočnej cvikly opúšťam teritórium a presúvam sa podľa potreby buď ku televízoru alebo na pivo, takže vám fakt neviem napísať ako a v akých pomeroch čoho k čomu sa u nás cvikla pripravuje. To mi ostane záhadou navždy.
Verím, že aj vám, ktorí na Veľkonočné sviatky robíte túto neodmysliteľnú pochúťku, sa všetko vydarí.
Tá naša je stále je výborná, perfektne dochutená, ja ju manželke vždy pochválim a ona je šťastná. Takto my u nás pripravujem Veľkonočnú cviklu. A čo vy???
@zareaguj


Diskusia k článku

andreac
@Stefanm , vtipne a trefne ako vzdy!
Ale musim Vas sklamat, u nas na Velku noc cviklu nevarime. Takze na Vasu otazku: "A čo vy???", musim byt strucna a odpoviem: "My nic."
radost
cieľom manželstva je-aby bola manželka šťastná..a tak málo stačí...!!!
nám ešte menej:slnečné teplé počasie..a útek von..cvikľa počkááá..:-)
stefanm
...som rád @Andreac člen tímu...., že ste pochopili, že mi neide v tomto príspevku o nič len o odľahčenie stresových situácií pred záťažou prípravy Veľkonočných osláv.... a @Radost - nezáleží na tom aké je počasie, pre šťastie v manželstve (partnerstve) stačí fakt málo, niekedy ešte menej ako málo!!!
frezia68
Nuž,@stefanmku : odľahčil si vtipným popisom,rada Ťa čítam,hoci tu už málo chodím.Ale chýba mi video....zabudol si? Tak Ti aspoň odpoviem na otázku.Ja vytiahnem zavarenú na jeseň,pridám čerstvo strúhaný chren,ktorý som kúpila nedávno na trhu v Centrume.Iste poznáš predávajúceho v klobúku a s vrkočami?Ale má čerstvý a ja som sa pri ňom z chuti vyplakala,lebo som mala aj pre brata a ségričku.A tak na Veľkú noc vyberiem,pomiešam a čakám kupačov,ktorí určite neprídu :-))))))))). Tak pekné sviatky!
stefanm
...tak na tvoju poznámku o chýbajúcom videjku pani @frezia68 som ti spracoval tento klip. Dúfam, že ak náhodou ešte otvoríš tento príspevok, pobavíš sa a svet bude pre teba krajší!!!




frezia68
@ štefanm:Ako si vedel,že dnes tu nakuknem? Mloci sú moji obľúbení a najmä : " ta ňe,Pali? "A máš pravdu,si vtipný,zábavne si to urobil,napokon,ako vždy,tak ďakujem,pobavilo a aj môj skromný obed bude chutnejší :-) .
frezia68
@stefanm : abo to Drišľak,ňe??? Ale me pomilil toten Pali,šak to prevžali od Mlokoch,ci pirko! Tak še pomilic!
marienka44
Pobavila som sa. Skoda, ze nevies recept na nálev.
Ja varím umytú cviklu v tlakovom hrnci, je to rýchlejšie. Moju cviklu chvália všetci, komu som zaniesla ochutnať. :-)
zolik
@Stefanm (16.3.2016 15:24)
Co ja? vcera som si Tvoj prispevok precitala, dnes som kupila cviklu a chren. a teraz aby som patrala po tom naleve. alebo mi niekto poradi a usetri mi cas s patranim?
P.S.: slovensky ocot 8% kvasny liehovy este mam v zasobach

tak ak sa niekto ozve, vopred dakujem. cvikla sa uz vari.



 



TOPlist