Torta Pavlova

denyany - fotkadenyany, 15. februára 2015
Dnes som urobila tortu Pavlova a bol to veru zážitok!
Najprv príprava korpusu-sneh som urobila s kryštálovým cukrom a usušila v rúre. Neroztiekol sa mi, jemne popraskal...vraj to tak má byť. Šľahačku som vyšľahala podľa návodu. Zmes bobuľového ovocia som rozmrazila.
Na vychladnutý korpus som dala šľahačku, na to ovocie, zas korpus, šľahačka, ovocie a ešte raz. Boky som neupravila, vyzeralo to aj tak krásne. A chutilo fantasticky. Ani sme s deťmi nepočkali, či po odstáti bude lepšia. Dosť zle sa mi to teda krájalo-neviem, či by to šlo lepšie, ak by to spolu trocha postálo v chladničke.
Takže, milí varecháči, torta Pavlova ozaj nie je až taká veda, hor sa na ňu! Ja som pred ňou mala riadny rešpekt, ale dnes som rada, že som to skúsila a mám dobrý pocit, že som to bez problémov zvládla. Mňam!
@zareaguj


Diskusia k článku

kukulienka71
gratulujem, si šikulka! ešte som ju nerobila, ale navnadila si ma. Škoda, že snehové mám u nás rada len ja. Urobím takú mini verziu:-)
zizazi
pavlovová je nebíčko v papuľke, najobľúbenejšia torta môjho staršieho syna, už dávno som ju nerobila, dakujem za pripomenutie
denyany
Vďaka za komenty. Podarilo sa mi odložiť malú časť torty, aby som teda vedela, aká bude po odstáti. Snehové korpusy zmäkli, dalo sa to aj lepšie odkrojiť. Ale ak mám byť úprimná, viac mi chutilo včera, keď korpus bol tvrdý a krásne to ladilo s tou šľahačkou. Ale aj tak je to veľká dobrota a celá rodina z nej bola nadšená, takže ju určite ešte budem robiť. @kukulienka , ono to nie je až tak výrazne snehové, aj ja som bola milo prekvapená, že korpus bol iný ako klasické pusinky. Skombinovala som si niekoľko receptov, nerobila som podľa jedného, tak dúfam, že aj na budúce bude Pavlova taká skvelá, lebo som si nezapísala pomer surovín.:-)
braxi
denyany, prosím vlož tvoj skonbinovaný recept...ja sa toho tiež bojím a mám veľkú chuť ho vyskúšať ... ďakujem
denyany
@braxi , napíšem to len sem, nie do receptov, tam je tých tort Pavlova veľa, a vlastne si to tu uložím a na budúce akoby som našla:-) Tak teda: na 120g bielkov(bielka som odvážila, lebo veď vajcia majú rôznu veľkosť a aj pomer žĺtok-bielok je rôzny) som odvážila 200g jemného kryštálového cukru,1,5kávovej lyžičky octu a 1,5k.lyžičky solamilu. Bielka som šľahala ručným šľahačom so štipkou soli takmer do tuha, potom som pridávala postupne cukor zmiešaný so solamilom za stáleho šľahania. Šľahala som, kým sneh nebol pevný, lesklý a nebolo v ňom cítiť kryštáliky cukru.Na koniec som pridala ocot a poriadne prešľahala. Nešľahala som to nad parou, aj tak to bolo fajn. Na pečiaci papier som si nakreslila kruhy, tie som potrela maslom-ale len tak, ako bolo v celku som ním prebehla po kruhoch, vraj sa potom lepšie odlepí korpus.ale tretí kruh som nenatrela a odlepilo sa to aj tak dobre, takže neviem, či je tento krok ozaj potrebný.Ja som mala 240g bielkov, podľa toho som si znásobila množstvo ostatných surovín a mala som 3 korpusy asi 1,5cm vysoké o veľkosti veľkého taniera.Všetky som dala do rúry vyhriatej na 150st. na 70minút, v polovici času som prehodila plechy(neviem, či to malo význam...).Potom som rúru vypla, pootvorila a korpusy v nej nechala vychladnúť.Keď sme prišli domov po 3-hodinovej prechádzke, korpusy boli studené. Navrstvila som na ne šľahačku a ovocie-viď vyššie. Ozaj žiadna veda. Tak nech sa aj tebe podarí a nech všetkým chutí!
denyany
Nebude. Popri pečení a príprave som varila komplet obed a po dokončení mi ani nenapadlo fotiť. Škoda, lebo torta vyzerala veľmi pekne.
denyany
A zabudla som napísať, že bielky som mala odložené v mrazničke, nechala som ich pri izbovej teplote rozmraziť a pridala som jeden čerstvý, kvôli váhe, aby som mala jednoduchšie rátanie:-)
evanaaa
Na takúto tortu si aj ja brúsim zuby, snehové cesto so šľahačkou, alebo aj kombinované s čokoplnkou.....len stále neviem - Pavlova (akého Pavla?) alebo Pavlovovej, či Pavlovova? Myslím, že správny je ten stred.
viera1
@evanaaa je to dezert pomenovaný po nej (nie jej dezert) a volala sa Pavlova - Анна Павловна (Матвеевна) Павлова
olgal
Áno, áno táto torta je neskutočne (alebo skutočne) úžasná. Robila som ju znova minulý týždeň . Vôbec nieje náročná a chuťovo je to nebíčko v papuľke. Veľká vďaka kolegyni Mirke ,ktorá nám ju doniesla okúsiť. Ďakujem
braxi
denyany...dakujem za recept pustím sa do toho...
denyany
@mariamka a @braxi , držím palce! Len sa do toho pusťte a uvidíte, že je to v podstate celkom jednoduché. Pekný deň všetkým!-;)
denyany
@2010 , Prosím? Jednak neviem fotiť a pridávať fotky, jednak som vtedy ozaj ani nemala pomyslenie na fotenie a píšem vtedy, keď čas mám. A vyprosím si, aby si ma tu obviňoval z klamstva!
2010
@denyany mlada kocka a nevie fotit? moja mama bude mat za par mesiacov 86 a vie fotit a sedi na facebooku.
denyany
@2010 Neviem a asi sa to ani nechcem naučiť. Dokonca mám telefón bez nejakej tej karty, takže sa ním fotiť ani nedá. Mobil mám na volanie a správy. A budenie. Tablet využívam hlavne kvôli Vareche. Nie som technický typ, nemám v obľube PC, ani sa nevyžívam v sedení na facebooku, žiadny nemám. Televízor pozerám minimálne. Radšej čítam knihy, chodím na dlhé prechádzky... Rada varím pečiem, mám rada pohodu a kľud a do toho mi tieto moderné technológie akosi nepasujú.:-).A občas dostanem chuť trocha písať a povzbudiť baby tu na Vareche, že niekedy veci nie sú také zložité ako sa na prvý pohľad zdajú. A zásadne neklamem, to fakt. O chvíľu idem s mladšou dcérou do knižnice, už nemám čo čítať. Peši. A týmto debatu končím, neviem, či sa mi chce niekoho presviedčať o tom, čo a ako a prečo som urobila...neurobila.... Pekný deň a mamičke prajem ešte veľa krásnych chvíľ na facebooku. A skoro som zabudla-vďaka za kompliment, mladá kočka- no to som teda dávno nepočula!-;)
mariamka
keby sa dal dat lajk, tak ho mas @denyany , co uz to niektori predvadzaju v zachvate svojej dokonalosti, je ubohe
2010
@denyany je skoda ze vela sikovnych ludi v strednom veku sa nevie prisposobit a straca na mladych na takych jednoduchych blbostiach ako digitalna fotografia
PS: aj ja som dnes presiel svojich 10 km.
evanaaa
@denyany - si skoro ako ja - mobil nemám ani foťák, a ani by som nevedela s tým narábať, musel by ma niekto zaúčať, tiež niesom, zdá sa, technický typ, aspoň to vždy tvrdím......TV pozerám len správy a počasie a asi 2 programy za týždeň (ani jeden seriál, filmy.....), chodím do knižnice, teraz mám vybratých 7 kníh, to by mi na mesiac malo stačiť.....síce na FB chodím, lebo mám notebook, ale aj to nebol môj nápad ho mať, delím si ale čas medzi PC a knihu. Ak má niekto dobrú predstavivosť, tak ani fotky k receptu nepotrebuje.
babidka
Pavlova je fakt uzasny dezert - pre nase vnucata nic lepsie vraj neexistuje :-) U nas sa zje vzdy naraz , takze neviem ako chuti "odstata " :-) Je pravda , ze prave toho pecenia korpusu sa kazdy torty obava a nepusta sa do toho . Ja som mala vzdy obavy z toho , ze sa to nebude dat krajat , ze to bude praskat a napln sa vytlaci von a bude to trapas . Nuz , trapas to nebol ani ked ta torta bola trojposchodova , ani ked bola urobena ako krater , ani ked som do bielkov pridala orechy a do slahacky mascarpone :-) Najradsej ju mame , ked mame uplne cerstve ovcie z nasej zahrady ktore je krasne dozrete , sladucke a vtedy netreba ani vela cukru do slahacky .Vyzera to aj uzasne dekorativne - niekedy sice tak "nedbalo" , ale ked ochutnate ....neodolate :-)
aretta
Toto je pre nás typická letná torta :-) Najradšej si spravím viac korpusov naraz a mám to odložené pre nečakané návštevy. To stačí len vyšlahať šlahačku, posypať ovocím a paráda hotová :-)
denyany
@babidka , moje deti z nej boli nadšené a už si ju objednali na narodeniny. A vyzerala dobre, tak nedbalo elegantne....
bubaya
Ja mám pavlovov reflex, začala som slintať už pri čítaní. Nevolá sa tá torta podľa I.P.Pavlova?????????
aleana
@denyany aj ja milujem tuto tortu, jedna z najchutnejsich pre mna :-) tiez som mala pred nou respekt ale ked mas dobry recept, podari sa. Robila som podla @cistinky , namiesto octu som dala citronovu stavu a sladila trstinovym cukrom. A ked das farebny puding (pistaciovy alebo jahodovy), budes mat zeleny alebo ruzovy korpus :-)
denyany
@aleana , vďaka za výborný typ s tým pudingom, nenapadlo by mi to, pritom aké jednoduché a aké efektné!:-)
hubata
Pavlovovu a jej sestry milujem od detstva. @evanaaa asi si mala na mysli rezy s kakaovým krémom ktoré sa robili na Záhorí a nesmeli chýbať na svadbách.
alka72
aj ja som pred 3 dnami piekla svoje prve mini Pavlove torticky :) super sa mi podarili, veelmi som sa z nich tesila . Take mini sa aj lepsie podavaju. Na vrch som dala pochutkovu smotanu s lemon curdom,maliny a cucoriedky mnamiii :)
denyany
@alka72 , Určite boli fantastické v tvojom prevedení. Aj ja som už uvažovala nad mini verziou, tak keď sa nazberajú bielky, uvidíme, čo z toho bude.
2010
Klasicky recept + moderna technologia, fotene mobilom


denyany
! Dnes sa chystám zas urobiť Pavlovu, lebo deti si ju veľmi žiadajú a nazbierali sa aj bielky. Uvažujem nad mini tortičkami. Krásny deň všetkým! Vďaka za foto, @2010. Krásne farby!
denyany
A takto vyzerala včera narodeninová pre dcéru, vyslovene si ju želala a naozaj bola skvelá, len tri pláty cesta, šľahačka, maliny, čerešne a čučoriedky.


1x haji



 



TOPlist