Tajomstvo šéfkuchára, alebo Somár z telky

martina0812 - fotkamartina0812, 18. júla 2014
Upozornenie na začiatok: recepty uvedené v tomto zážitku neskúšajte bez lekárskeho dozoru!

Kedysi dávno, pred ôsmymi rokmi som čakala svoju jedinú a jedinečnú ratolesť. A tehotenské chúťky sú strašná vec, určite to poznáte! Človek má neprekonateľnú chuť na zmrzlinu, ale musí to byť presne tá čokoládová, ktorú predávajú na opačnom konci mesta a zásadne na ňu dostanete chuť o druhej ráno. Alebo jedlo, ktoré ste predtým milovali, teraz nemôžete ani cítiť. To je normálne. Ale čo za chúťky prepadali mňa, normálne nie je ani zďaleka.

Jedného dňa, už na materskej, keď má človek obvod pása tak dva metre a zvysoka kašle na to, že po nejakom jedle priberie, som mala chuť ani neviem na čo. Tak som otvorila chladničku a čo mi padlo do oka, to som si naložila na tanier a skombinovala, ako sa mi videlo, že mi to bude chutiť.

Tanier som si spokojne odniesla von do altánku, zvalila som sa do kresla a začala žvachliť. V altánku sedela celá moja família a ja som si až po treťom súste uvedomila, že zrazu nastalo hrobové ticho ( také ticho doma nebolo NIKDY! Ešte aj keď boli všetci preč, po chodbách sa ozývala ozvena ich hlasov. Sme hlučná rodina, všetci kričíme, jačíme ako najatí ). Zdvihla som hlavu od svojho obeda a zistila som, že všetci na mňa s padnutou sánkou zízajú. Napokon ticho prelomila mama:
"Maťa, čo to ješ? Však to vyzerá, ako keby to navaril ten somár z telky! Hotové tajomstvo šéfkuchára!"

Somárom z telky mamina nazýva Jamieho Olivera, ktorý kombinuje veci, ktoré podľa nej jednoducho nemôžu byť dobré - napríklad mixované ovocie s pečeným mäsom a čokoládu s čili papričkami...

No a čo som to vlastne mala na tanieri? Polku nožičky domácej údenej klobásy poliatu medom, tabuľku karamelovej Milky natretú nátierkou zo syra, cesnaku a tatarky a obrovský kvašák zastriekaný sprejovou šľahačkou....

Tajomstvo Somára z telky som prežila bez ujmy ja aj nenarodená dcérka. Ale obávam sa, že ma nejako vnútorne muselo poznačiť, pretože ešte aj dnes si mandarínku najradšej namočím do kávy, posolím a dobrú chuť!

@zareaguj


Diskusia k článku

pipnat
zaujímavé:)ja som mám za sebou dve tehotenstvá a obe bez absolútnych chutí na niečo neobvyklé, dokonca mi skôr nič nechutilo ako chutilo a to som sa tešila ako si nebudem musieť takmer nič odopierať...ale tie tvoje chute...to som ešte teda nepočula:):)ako píšeš, hlavne, že ste obe prežili bez ujmy:)
zolik
Nic si z toho nerob, ze si vnutorne poznacena. Nie si sama. Pomarance, mandarinky a jablka mam dodnes den najradsej riadne posypane ciernym korenim, a k poharu piva kusok horkej cokolady. Mam dvoch synov, po kazdom mi zostalo jedno poznacenie ;-)
denyany
Ja som nemala žiadne zvláštne chute, skôr mi vadili omáčky a ohrievané jedlá. Ale od internátnych čias mi chutí jablko s mliekom.:-)
sovka62
Moja milá, síce besná kombinácia, ale aspoň si tam mala jedlé veci. Keď som čakala naše dvojčatá, mávala som neodolateľnú chuť na Zuzku- čistiaci prášok, tomu som odolala, a na toaletné mydlo. Naň ale takú, že v skrinke nad umývadlom som mala jedno mydlo špeciálne pre mňa a kým som si začala umývať roky, vždy som si ho najprv oblizla. Našťastie, mne to nezostalo.
abdul
OMG, a ja som si robil posmech z mojej starej, za posledných 5 mesiacov tehotenstva mi zlikvidovala 1 liter veľmo fajnovej darovanej slivovice až hin od Krupiny, v kombinácii so sušenými slivkami ( čo som sa ja vtedy nabehal po obchodoch). Tie občas po večeroch zajedala chlebom, prípadne rožkami. Bol to hodnotný kultúrny zážitok.
svedka
Ale ved to je uz prehnane.Ved sa treba vediet kontrolovat a dodrzovat spravnu zivotospravu a pestry jedalnicek,ale nie az takyto pestry....ide predsa o dieta....
marinav
Ani nie som tehotna a celkom mi chti datsi fajnu horku cokoladu a za tym hned kus dobrej, doma zaudenej slaninky.
lopka1313
ja som sice este tehotna nebola, ale mama mi hovorila, ze ked bola so mnou tehotna, tak jej chodil oco do humna na hlinu :D
helios
Ja ani nie som tehotná a mám rada rôzne netradičné kombinácie, takže mäso s akýmkoľvek ovocím varím bežne.Teraz som bola na dovolenke na Sicílii a tam som jeden večer na švédskom stole objavila košíčky z pľundrového cesta posypané cukrom a plnené tuniakovou nátierkou. Zjedla som štyri, a keby som sa nebola hanbila, tak si ešte idem po ďalšie.
rea1
no a? môj otec mal takú průpovídku, keď tlačil do seba niečo na čo mala mama nervy: drahá, moje telo si to žiada! (dodnes sa divím, že ho za tú vetu nezabila). kolega, hoci netehotný, miloval cesnakové zemiakové placky nahrubo posypané kryštálovým cukrom a otcova kolegyňa jedla slaninu a miesto chlebom ju zajedala makovníkom. chute a facky sú rôzne. ja mám dodnes rada chlieb s domácou masťou s oškvarkami, mierne posypaný kryšt. cukrom alebo rovnaký mastný chlieb s jablkami, s hruškami alebo slivkami. aj s hroznom je dobrý. a to nie som ani tehotná ale aj vtedy mi to chutilo. tvoja mamina je nesmierne sympatická osoba, s jej vyhlásením ohľadne dotyčného predmetného súhlasím. ja ho akosi nemám rada a to jeho varenie holými rukami sa mi ekluje. :-))
hubata
No a deti na Záhorí bežne nosili na desiatu mastný chlieb s jablkom, ja to ľúbim dodnes. Ale musí byť domáca masť a neškodí ak je to ten spodok z geletky, kde sú odrobinky oškvarkov. Skúste, neobanujete!
evanaaa
Ja som tiež zvláštne chute nemala, ak nepočítam kyslé uhorky a čalamády, pretože do tých čias som kyslé veľmi rada nemala, len sladkosti, sladké......Inak, pamätám si moju mamu, taá tiež zajedala čokoládu rožkom alebo rožok s jablkom, a to nemusela byť ani tehotná.....alebo žeby bola? mala nás 8, takže bola často tehotná až do 42 rokov.
evanaaa
Ja som tiež zvláštne chute nemala, ak nepočítam kyslé uhorky a čalamády, pretože do tých čias som kyslé veľmi rada nemala, len sladkosti, sladké......Inak, pamätám si moju mamu, taá tiež zajedala čokoládu rožkom alebo rožok s jablkom, a to nemusela byť ani tehotná.....alebo žeby bola? mala nás 8, takže bola často tehotná až do 42 rokov.
rea1
a ešte som zabudla, môj mladší syn má tiež svoje divnochute a môžem spoľahlivo prehlásiť, že tehotný nie je. miluje chlieb s pečeňovou paštétou a na ňom čučoriedkový lekvár. oboje nahrubo natreté. :-)
evanaaa
No, neviem, prečo je to tu dvakrát, klikla som len raz.....?!
vevajda
Nuz, pecenova pasteta s cucoriedkami je vcelku fajnovy vkus; tu v Holandsku sa to vola pate a su to rozne kombinacie, okrem pate s cucoriedkami kupujem aj pate s brusinkami. Takze mnam. A moj holandsky muzicek si, ked som spravila chlebik vo vajci s cesnakom a solou, nan nasypal krystalovy cukor. Lebo ze ved to sa ma tak. Asi tak :))



 



TOPlist